1. 11. 2016

Novinka pod lupou: Tutankhamun

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Tutankhamun
Žánr Drama / Historický / Minisérie
Stanice ITV
Premiéra 16. 10. 2016
Vysílání neděle, 21:00
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Britská minisérie, která vypráví mimořádný příběh o štěstěně. Hlavním hrdinou je chudý, ale vášnivý archeolog Howard Carter, jehož jméno se stane slavné v celé Británii poté, co objeví hrobku krále Tutanchamona.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Historický a archeologický, to je vražedná kombinace. Hodně riskantní. Buď si seriál zamilujete, nebo vás unudí k smrti. Pořád si nejsem jistá, kde u mě Tutanchamon stojí. Rozhodně se u mě negativně projevilo zjištění, že původně neměla být tato minisérie ani odvysílaná, ale rovnou měla zamířit na DVD. To pro mě celé zpracování automaticky snižuje ještě předtím, než se vlastně na pilot podívám.

Ve výsledku to ale rozhodně nebylo tak zlé, jak jsem si představovala. Tempo sice nebylo vražedně rychlé, ale ani přehnaně pomalé. Několikrát jsem se přistihla, že nedávám úplně pozor, ale vždycky jsem se dokázala k plně-pozornostnímu sledování zase vrátit. Tak nevím, jestli to je vlastně plusový, nebo mínusový bod :D Asi by bylo lepší, kdybych u toho seděla přilepená od začátku do konce, ale řekněme, že lepší málo než nic.

U seriálu je ten problém, že se tam v podstatě nic neděje. Napětí neexistuje, protože upřímně, pokud z hrobek nezačnou běhat mumie, tak není důvod, proč by se nám měl zrychlovat tep ze sledování postavy, která jde někam, kope, kope a nic nenajde, pak jde jinam, kope, kope a zase nic nenajde.

Závěr epizody s válkou ale přidal seriálu nový rozměr, který se mi moc líbil. Příběh tím naznačil, že hrdina je před branami svého životního objevu, jen mu do cesty vstupuje další překážka. Právě to mě donutí sledovat dál, protože obecně mám moc ráda, když v minisériích vidíme větší posuny v čase, takže návrat na místo činu za rok (nebo třeba za pět let) vždy uvítám.

Herectví tady pro mě bylo naprosto nevýznamná a nevýrazná složka. Nic na tom nezměnilo ani velké jméno Sama Neilla, kterého znám z mnoha jiných rolí a obecně jej považuju za velmi nadaného herce. Tady ale nedostal žádnou příležitost k vyjádření, hraje ten typ postavy, který se nijak nevyvíjí a stačí jí pouze jeden výraz po celou dobu. Hlavnímu hrdinovi jeho nadšení pro svou práci věřím, ale zároveň mě trošku štvalo, jak si šel za svým bez ohledu na okolí a jak se nedokázal o své teorie podělit.

Každopádně jak říkám, sledovat budu dál, jde o uzavřenou minisérii, takže si nenechám ujít, jak to celé nakonec dopadne. Ale zpracování by mohlo být výraznější a poutavější.
  • válečná odnož od hlavního příběhu
  • vesměs si zvládne udržet pozornost po celý díl
  • je to minisérie
  • nevýrazné postavy
  • žádné vzrušení
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Historie není téma, které bych zrovna vyhledávala, ale o to vděčnějším divákem jsem, když seriál dokáže diváka vtáhnout do děje a navodit tu správnou atmosféru. Ono to je vlastně takové to základní kouzlo, které divák během sledování hledá. A jak je na tom Tutanchamon?

Na sledování jsem se vůbec netěšila, ale o to víc mě překvapilo to, že těch 45 minut uteklo jako voda a já nemůžu říct, že bych se nebavila. Archeologie je v oboru hýbajících se obrázků vcelku „profláklá“ (což je trochu překvapivé vzhledem k tomu, že v reálu si ji člověk představuje vcelku nudně), kdo by si nevzpomněl na takového Indianu Jonese či snad Flynna Carsena? Tím pádem je trochu složitější se v této oblasti prosadit. Celkem časté je i zasazení těchto příběhů do minulosti, i toto Tutankhamun splňuje.

Celkově si nejsem jistá, čím vlastně tato minisérie vyčnívá, ale vzhledem k sympatickému ději a sympatickým postavám to dle mého možná ani nevadí. Navíc byla tvůrcům nadělena do vínku schopnost vyjádřit emoce tak, aby je alespoň zčásti přenesli na diváky, takže ve chvílích, kdy Lord Carnarvon sní o nalezení hrobky či posmutněle poslouchá řeč dalšího boháče, který se v Egyptě snažil o nalezení pokladu, že tu doopravdy nic není, divák mu prostě začne přát, aby se tyto řeči nepotvrdily a Carnarvonovo hledání bylo úspěšné.

Jelikož se jedná o minisérii a Tutankhamun má pouhé 4 epizody, není nutné očekávat nějaké výrazné postupné zhoršování a dosti lákavé je i pomyšlení, že Tutankhamun bude taková „jednohubka“, která se dá zhlédnout za jeden večer a u které není nutné čekat na nějaký konec minimálně pět sérií. Pozitivně působí i lehký filmový nádech, který je ze seriálu cítit.

Pro milovníky historie či archeologických dobrodružství je to jasná volba, ale ani ti ostatní nebudou litovat, když už na tuto minisérii náhodou narazí. Ač má tento seriál k dobru několik věcí, které jsem vyjmenovala již dříve, o ničem se přesně nedá říct, že je to přesně ta vlastnost, proč Tutankhamina sledovat. I když ta výjimečnost trochu schází, seriál to vynahrazuje povedenou atmosférou, díky které není nutné se stydět za to, když řeknete, že se Tutankhamun vcelku povedl.
  • povedená atmosféra
  • prostředí
  • diváci se dokážou vcítit do pocitů postav
  • chybí něco, co by diváka jednoznačně přesvědčilo, proč sledovat
70 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
STOUPA

STOUPA

tohle láká alespoň vyzkoušet
před 7 roky
Jenny17

Jenny17

Za vyzkoušení to stojí - šanci dávám.
před 7 roky
Koldik

Koldik

tot vse...
před 7 roky
Další články k tématu