6. 11. 2016

Novinka pod lupou: Pustina

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Pustina
Žánr Drama
Stanice HBO
Premiéra 30. 10. 2016
Vysílání neděle, 20:00 hodin
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Dramatický příběh začíná událostí, která změní život všem členům semknuté vesnické komunity v Severních Čechách. Když se starostka Pustiny, Hana Sikorová, ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti, která se chce dostat k velkým zásobám hnědého uhlí a nabídnout obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Jsem frustrovaná :D Pilot se mi líbil. Ale rozhodně se mi nelíbilo, že celá hodina směřovala k něčemu, co nakonec vůbec nepřišlo. Cliffhangery na konci dílů (dokonce i pilotních dílů) většinou fungují. Ale dřív, než ho tam zařadíte, se musíte ujistit, že divák má jasnou představu, o čem příběh je a jak se bude vyvíjet dál.

To u Pustiny selhává. Protože možná tušíte, co se stane, ale s jistotou to nevíte. Na konci pilotu stojíme na pokraji, jsme jen krůček od toho, abychom konečně po 60 minutách měli jasno, jakým směrem se příběh bude dál ubírat. Ale ve výsledku se nedozvíme nic. Víme jen to, že jsme sledovali 60 kvalitně natočených minut úplně zbytečně.

Jistě, můžete namítat, že jsme se alespoň seznámili s postavami, nebo třeba stačí, že kvalita je na tak vysoké úrovni, že sama o sobě dokáže na seriál nalákat. Možná je to pravda. Na druhou stranu ale je to škoda, protože kdyby se příběh posunul ještě o kousek dál, mohlo hodnocení být o dost jinde.

Ale jak už jsem naznačila, technická stránka je výborná. Ani byste nepoznali, že jde o český seriál. Atmosféra je sympaticky pochmurná, HBO se inspiruje skandinávskými kriminálkami. Herecké výkony jsou na vysoké úrovni. Není pochyb, že v tomto smyslu je HBO v rámci českých stanic daleko před konkurencí. Rozhodně mi to stačí k tomu, abych si pustila další díl. A doufám, že tentokrát už se příběh posune někam, odkud bude jasné, o co v seriálu vlastně půjde.
  • kvalitní zpracování
  • hutná atmosféra
  • chválihodné herecké výkony
  • pilot je o ničem
70 %
Mé hodnocení
ragelly

„Cože, ono už to skončilo?“ řekla jsem si po tom, co se na televizi objevily závěrečné titulky. Není divu, vzhledem k tomu jaká Pustina je.

Jako téměř vždy jsem o seriálu předem skoro nic nevěděla (je to pak větší adrenalin), takže jsem měla 100% jistotu, že mi sledování nezkazí má očekávání. Ale stejně jsem sledování nepropadla tak, jak bych očekávala. Zas tolik seriálů od HBO jsem neviděla, takže je to možná prostě jejich styl, ale celou dobu jsem měla pocit, že mě Pustina nedokáže vtáhnout do děje. Že běží tak nějak odtažitě.

Pustina má v sobě velké množství dlouhých záběrů na krajinu, ale ani ve chvílích, kdy se něco opravdu děje, člověk nemá pocit, že to tak vážně je, a nedokáže děj dost dobře vnímat. Tempo je téměř až vražedně pomalé, takže jakýkoliv děj pocitově zaniká. Škoda je to o to větší, protože má Pustina k dispozici velmi zajímavé obsazení (i když mám pocit, že Jana Cinu vidím už všude) a pár linek, které minimálně na papíře vypadají velmi zajímavě.

Možná jsou taková dramata od HBO obecně, ale divák, který není zvyklý seriály od této stanice sledovat nebo je nemá v oblibě, se zkrátka nebude „chytat“ a celou hodinu bude váhat, zda se v seriálu něco děje nebo ne. Jinak se nejedná o špatný seriál, ale pokud člověk není na takový typ „stavěn“, prostě ho neocení.
  • zajímavá témata
  • dobré obsazení
  • děj nedokáže diváka vtáhnout
  • pomalé tempo
30 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Pustina mě nalákala ke sledování především na české poměry velmi zajímavým a atmosférickým trailerem, a také poměrně slibnou premisou. HBO se překonala a vytvořila vynikající kousek v českých seriálových vodách, jenž klidně může konkurovat zahraniční produkci.

Co je na Pustině nejlepší, je schopnost přenést na diváka atmosféru. Přes obrazovku na vás doléhá depresivní atmosféra a sklíčenost v Pustině, což dokáže diváka vtáhnout do děje. Tíseň je přímo hmatatelná a severské stylizaci napomáhá pochmurná krajina, v níž se seriál odehrává. Kvalitní, avšak nepříjemně působící znělka skvěle zapadá do ponuré skládačky, která na vás všechny své nepříjemné vlastnosti dokáže přenést.

Co musím ocenit je i práce s postavami, kde se jich stihla za pilot projevit spousta a žádná nevypadá zcela černobíle, každý v Pustině má i své tajné úmysly. To jim dodává na věrohodnosti, k čemuž dále napomáhá i kvalitní scénář, kdy všichni jednají jako naprosto obyčejní lidé. Herci jsou vybráni pečlivě a všichni velmi kvalitně, své role zvládají bravurně a dokážou postavy ze scénáře doopravdy hrát.

Pustina je naprosto neobyčejným projektem, který se v Česku nevidí moc často. Je tu detektivní zápletka, oproti seriálům jako je např. Rapl se ale nejedná o obyčejnou detektivku s pochmurnými prvky – zcela naopak jde spíš o pochmurné psychologické drama s detektivními prvky. Hlavní příběh není z pilotu příliš složitý, spíše se ukazuje dost vedlejších linií, kdy se děj různě rozvětvuje a spojuje jen v několika bodech. Není to ale vůbec matoucí, jak by se možná mohlo zdát.

Technickým stránkám se nedá co vytknout. Vynikající práce s kamerou, velmi dobře zvládnutý zvuk a i střih je velmi poctivě odvedený. A i přes má vysoká očekávání, mi Pustina sebrala dech – až tak mě překvapila.
  • perfektně vykreslená a na diváka přenesená atmosféra
  • poctivý výběr herců
  • technické kategorie
  • postavy a scénář
  • znělka
100 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Česká tvorba je něco, k čemu přistupuju s vážným skepticismem, ale po Pustině začínám přehodnocovat svůj názor. Když už ne na českou tvorbu jako takovou, tak na tvorbu české HBO, která po loňském Mamonu opět vytasila silnou kartu.

Než se do seriálu pustíte, měli byste vědět, že je to hodně depresivní záležitost, takže jestli jste spíš na komedie nebo vás temno nebere, Pustina asi nebude nic pro vás. Ale k věci. Pustina začíná pomalu; to prvotní tempo mě neustále nutilo dělat cokoliv kromě samotného sledování, což je pro netrpělivého diváka špatné. Když ale pominu tento fakt, pilotnímu dílu se víceméně podařilo splnit svůj účel. Scenáristé nám představili dějové linky, nastínili zajímavou atmosféru a celkově nám ukázali, co asi tak můžeme čekat, plus nás nalákali k dalšímu sledování cliffhangerem.

O postavách jsme se toho příliš nedozvěděli, což je docela škoda, ale věřím, že tohle tvůrci brzo napraví. Ke kladům přidávám i pěkně zpracovanou znělku a kameru. Obrovské mínus naopak dávám celé té lince s prostitutkou, která mi, alespoň po první epizodě, přišla naprosto zbytečná a nezajímavá.

Suma sumárum, Pustina má šanci uspět a zapsat se do sloupečku s tím kvalitním, co v našich televizních luzích a hájích najdete. Nejde však o seriál pro každého, ale kdo nezkusí, tak nezjistí. Mysteriózní zápletka dokáže dostatečně zaujmout, což vynahradí slabší místa seriálu. Otázkou je, zda to tak i zůstane.
  • celková atmosféra
  • tajemná zápletka
  • kamera
  • celá linka s prostitutkou
  • pomalejší rozjezd
80 %
Mé hodnocení
lukascoolarik

Už čtrnáct dní se na mě odevšad z internetu valí, jak je Pustina boží. Nejspíš to je tím, že na Facebooku a Twitteru sleduji spoustu lidí z HBO a ti o svém seriálu nejspíš nebudou sdílet nic špatného. Každopádně to zvedlo moje očekávání výš, než je nakonec pilot dokázal naplnit.

Prostředí je vykreslené věrně, ať už jde o šedou nudu, či jednotlivé postavy, ale my, co nežijeme ve víru velkoměsta, tohle vídáme denně, takže to na nás tak nepůsobí. Prostě normálka. Tudíž jediné, co by mi mohlo vyrazit dech, je příběh, a ten je zrovna zatím tím nejslabším článkem. Zatím si mě postavy nedokázaly získat a je mi úplně putna, co se stalo se starostčinou dcerou a jestli ji někde najdou rozpáranou, nebo ne. Doufám, že se tohle podaří napravit v dalších dílech, ale zatím za mě docela nuda, což u thrilleru není zrovna dobré vysvědčení.

Co se týče všeho ostatního, tak HBO prostě umí. O tom žádná. Výprava boží, herecké výkony boží i ta úvodní znělka nevypadá jako u většiny českých seriálů, takže by si člověk mohl splést Pustinu s něčím zahraničním. Jenže jak už jsem psal na začátku, moje očekávání byla o kousíček vyšší. Doufám, že další díly se alespoň přiblíží mým vzdušným zámkům, protože pilotu se to nepovedlo.
  • Dušek jako psychopat
  • prostředí
  • vypadá velmi reálně
  • znělka
  • zatím se nic neděje
70 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
verunkawrath

verunkawrath

Hodnocení mě rozhodně nalákalo,takže vyzkouším.
před 7 roky
Koldik

Koldik

Hm celkom zaujimave hodnotenie, myslim, ze sa na to mrknem...
před 7 roky
adush

adush

Po shlédnutí všech dílů musím hodnotit,že to u mě letos vede má plné čáře. Obsazení herců a prostředí...
před 7 roky
Další články k tématu