9. 11. 2016

Novinka pod lupou: Second Jen

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Second Jen
Žánr Komedie
Stanice CityTV
Premiéra 3. 11. 2016
Vysílání každý čtvrtek
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Nejlepší kamarádky Jen a Mo se rozhodnou nastěhovat se do společného bytu. Rodiče Mo se totiž stěhují zpět na Filipíny a Jen se rozhodne využít příležitosti a pokusit se osamostatnit od své rodiny. Společně se nastěhují do bytového komplexu, kde se seznámí s novými sousedy. Jsou jimi mladí kamarádi Lewis a Nate, jejichž přátelství dodá holkám odvahu k tomu, aby i přes počáteční neshody daly spolubydlení šanci.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Moc milé překvapení. Říkala jsem si, jestli se v Kanadě zbláznili, když v tak krátkém časovém odstupu dávají dvě komedie o asijských emigrantech. Kim's Convenience navíc nasadil laťku hodně vysoko, takže jsem o Second Jen měla poměrně obavy.

Ty se ale rozhodně nevyplnily. Seriál je závanem čerstvého vzduchu v komediálním žánru. Bavila jsem se od začátku do konce. Na první pohled mě zaujaly obě hlavní hrdinky, které jsou moc sympatické, každá přitom svým vlastním způsobem. A pozitivní prvky se od tohoto momentu dál kupily. Tradiční Jenina čínská rodina je perfektní. Ublížená matka a mlčící otec to zabíjeli v každé své scéně, škoda, že jich tam nebylo víc! :D

Samozřejmě nechybí ani povinná romantická rovina, ty kolouškovské pohledy mezi Jen a nerdem byly k nezaplacení. Se mnou můžete u lehce telenovelové a klišovité romanťárny vždycky počítat, beru to jako příjemný bonus k celému seriálu, i když jsem si vědoma, že to vidíme opravdu všude. Tady ale med neteče z plna hrdla, jen si to na romantickou strunu lehounce brnká.

Hlavní je ale pohodová atmosféra plná vtipných momentů i hlášek. Už jsem zmínila bezchybnou rodinu Jen, ale celkově vám těch 20 minut uteče jako voda a bavíte se v každé scéně, ať už je před kamerou kdokoliv. Srovnání s Kim's Convenience je na místě, ale vlastně ani ne. Herecký základ je stejný a v podstatě by se k sobě obě rodiny daly připodobnit. Ve výsledku jsou ale oba seriály o něčem jiném. Kim dává rodinu na první místo, u Jen jde o pravý opak, o snahu osamostatnit se. Rozhodně ale oba seriály stojí za zhlédnutí. Nebudete litovat.
  • sympatické hrdinky
  • pohodová atmosféra
  • plno vtipných situací i hlášek
  • jemná hra na romantickou notu
  • málo mamky a taťky
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Zdá se mi to, nebo se Kanaďané poslední dobou nějak moc vyžívají v seriálech o Asiatech? Přece jen to není zas tak dlouho, co jsme se tu zabývali Kim's Convenience. A zatímco Kimovi jsem vyčítala takovou trochu neschopnost prosadit se, Jen a Jen s tím doopravdy problém nemají.

Opět tu máme stálice mezi seriály o Asiatech – konzervativní rodiče, kteří sní o tom, že jejich „malá holčička“ zůstane v bezpečí domova až do svatby společností „neposkvrněná“… A když se taková děvečka rozhodne vylétnout z hnízda a raději bydlet s kamarádkou, takoví rodiče to berou jako zradu největšího kalibru a ideálně se urazí tak, že existenci svého stále ještě dítka ignorují. Tedy taková je tu jen matka, otec je o dost umírněnější, vlastně vůbec nevyjadřuje emoce, maximálně dává peníze. A ač by se to dle mého textu nemuselo zdát, oba jsou velmi sympatičtí a zábavní. Podobně kladně vidím i Jen a Mo a jejich nové sousedy Natea a Lewise.

Second Jen je vystaven na mnoha kontrastech – dívky už jsou taková ta „druhá generace“, která toho nemá s původní kulturou „jejich země“ mnoho společného a o mnoho bližší jim je kultura evropská (resp. americká), proto ty neshody s rodiči, kteří jsou konzervativní; ani Jen a Mo si nejsou zrovna podobné a velký rozdíl je vidět i na povahách Natea a Lewise, protože zatímco Nate je takový typický inteligentní „stydlín“, Lewis je tak trochu hloupá „hora svalů“. Tyto kontrasty jsou sice lehce přitažené za vlasy, ale to jejich drobné přehnání ani trochu nevadí a naopak je v takové mezi, že seriál dělá o trochu vtipnější.

A vtipy doopravdy fungují – zatímco některé komedie v divácích vyvolávají jen úsměv, tomuto seriálu se hodně daří vyvolat u diváka takový smích, až potom lapá po dechu. Potěší i lehké parodování (či zesměšňování) různých kriminálek a akčních filmů a lehké shazování sebe sama. Second Jen se značně dotýká mladší generace (tímto myslím předěly), ale pořád v takové únosné mezi, že to člověk vnímá spíš jako přikrášlení než rušivý element.

Už nad tím přemýšlím asi dva dny a stále nemůžu přijít na nic, co bych této novince vytkla. A že jsem o tom přemýšlela opravdu hodně. Tomuto seriálu se zkrátka podařilo překročit některé meze, ale přesto je nepřekročit a zůstat v bezpečné zóně, která divákovi nepřijde nechutná a nevkusná. S tímhle Kanaďani prostě zaváleli.
  • postavy
  • vtipy a zábavnost
  • dobře zkombinované kontrasty
  • naznačená vztahová linka
  • seriál se nebere až tak vážně
  • nerušivé prvky přibližující se mladší generaci
  • prosím, předstírejte, že tu něco je, neboť já vážně nevím
90 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Sitcomy s tou rasovou tématikou jsou poslední dobou dost populární – možná až příliš. Co jsem měl šanci z letošní sezóny vidět, tak to bylo povedené Kim’s Convenience. Second Jen je naprosto stejný typ sitcomu, takže se neubráním porovnávání. Kim’s Convenience si rozhodně ale stojí lépe, než Second Jen.

U správného sitcomu by se měl člověk smát. Mě Second Jen skoro vůbec nebavilo. Za celých 20 minut jsem se ani nepousmál, vtipy naštěstí trapné nejsou, ale… nejsou ani příliš vtipné. Nevím, jestli to je tím, že třeba preferuji jiný druh humoru, nebo prostě tím, že to vážně není vtipné, každopádně to pro mě to hlavní kritérium sitcomu, smát se, nesplnilo.

Kulisy mi přijdou dost odbyté. Celkově se na to prostředí, v němž se pilot odehrává, moc dobře nekouká, protože nevypadá hezky – strašně lacině, místy dokonce tak mizerně, že seriál vypadává jako komedie z konce devadesátek. Hudba je průměrná, sice nevyčnívá, ale ani nepůsobí příliš rušivě. Líbila se mi grafika, čímž myslím prostřihy mezi jednotlivými scénami, které byly pokaždé zajímavě tematicky sladěny. Postavy mi přišly dost nevýrazné a herci spíš špatní. Ne že by mě Second Jen nějak urazilo, letos jsem viděl i horší piloty, jen mě to vůbec nebavilo a nenadchlo.
  • grafika (prostřihy a SMS)
  • herci
  • nepříliš oslnivý vizuál
  • nebylo to vtipné
30 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
sarhod79

sarhod79

tak tohle si do svého warchlistu dám, díky za tip:)
před 7 roky
Koldik

Koldik

Myslim, ze ostanem len pri Kim's Con...
před 7 roky
verunkawrath

verunkawrath

Já váhám,tady fakt ještě nevím.
před 7 roky
Další články k tématu