1. 1. 2017

S lupou do historie: Scrubs

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Přátelé, vítejte u prvního dílu naší nové rubriky! No, nové… pojmenujme věci pravými jmény podle seriálového slangu. Jde o článkový spin-off naší/vaší oblíbené rubriky Novinka pod lupou! Tentokrát se však nezaměříme na aktuální novinky, ale, jak ostatně název rubriky napovídá, s lupou zabrousíme do historie.

Seriály, o kterých se tu budeme bavit, vy i my mnohdy důvěrně známe. Pro všechny redaktory, kteří budou psát názory, bude práce o to těžší. Našim cílem totiž bude izolovat pilot seriálu od všeho, co o tomto našem miláčkovi víme, tedy jak se budou vyvíjet vztahy, kterým směrem se bude točit příběh a jak bude kolísat kvalita, stejně jako se budeme snažit ignorovat vědomí toho, jak seriál skončí. Pokusíme se zaměřit skutečně pouze na pilot, který kriticky zhodnotíme a zkusíme dostat do psané podoby, jaký na něj máme názor. Určitě bude zajímavé sledovat, jestli u těchto xx let dlouhých a skutečně velmi oblíbených klasik stačí pilotní epizoda k tomu, aby si nás/vás seriály získaly.

Věříme, že se vám rubrika bude líbit. Zavzpomínejte spolu s námi na vaše oblíbené seriálové kousky, nebo ještě lépe, z nostalgie si pilot taky pusťte, ať můžete testovat stejně jako my. A pokud náhodou některé seriály znát nebudete, třeba vás na ně trailerem nebo našimi komentáři nalákáme. Oproti novinkám tady je ta výhoda, že pokud vás něco nadchne, nemusíte se spokojit jen s jedním dílem, ale klidně můžete sjet najednou celou sérii (nebo klidně deset!).

Určitě nám v komentářích dejte vědět, co na novou rubriku říkáte, ale taky nás zajímá vaše hodnocení pilotní epizody našeho prvního seriálu. Na začátek jsme ani nemohli volit jinak. Scrubs má u nás na SerialZone své pevné místo. Navždy to bude ten seriál, který byl před více než devíti lety v naší databázi založen jako úplně první!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Scrubs 1×01: My First Day?

Medailónek

Název: Scrubs (Scrubs: Doktůrci)
Žánr: Komedie / Sitcom / Lékařský
Stanice: NBC (série 1–7) / ABC (série 8–9)
Vysílání: 2001–2010
Celkový počet sérií: 9
Premiéra: 2. 10. 2001

Kdo?

Tvůrci: Bill Lawrence
Herci: Zach Braff, Sarah Chalke, Donald Faison, Neil Flynn, Ken Jenkins, John C. McGinley, Judy Reyes, Eliza Coupe, Kerry Bishé, Michael Mosley, Dave Franco

O čem to je?

Vítejte v Sacred Heart. Výuková nemocnice každoročně přijímá studenty a čerstvé absolventy medicíny, kteří zde získávají potřebnou praxi a učí se, jak pacienty zachraňovat, ne zabíjet. Hlavním hrdinou je JD, mladý doktor, který zde začíná svůj první rok stáže. Spolu s ním se v nemocnici začíná učit i krásná Eliott a jeho nejlepší kamarád Turk. Pod svá ochranná křídla si je vezmou vrchní sestra Carla a ostřílený veterán a věčný cynik Dr. Cox. JD si hned první den udělá křížek u místního údržbáře, který je proto odhodlán hrdinu zničit. A na vše dohlíží samotný ďábel na zemi, Dr. Kelso.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 100 %

Jak jen zapomenout na ten konec osmé série a hodnotit pilot samostatně? Jak se jen oprostit od toho, že pilot je trošku jiný než díly 102 a dál? No dobře, pokusím se, ale bude to sakramentsky těžké!

Pilot lítá v oblacích. Seznamujeme se s hlavními postavami, kterých je dost, ale ne přehnaně moc. Hned na první pohled si všimnete, že podstatnou část příběhu tvoří představy hlavního hrdiny. U spousty z nich jsem se musela smát nahlas, ať už to byl závod Eliott s JDm, nebo třeba proměna Kelsa v ďábla, představy byly v pilotu opravdu povedené.

Moc se mi líbila interakce JDho s Údržbářem. Začalo to nevinně a v podstatě spolu prohodili jen dvě tři věty, ale na konci, jak JD odcházel po práci domů a Údržbář se na něj díval s mincí v ruce, bylo jasné, že tohle bude ještě zajímavé.

Eliott a JD mi k sobě moc nesedli. Eliott není moc příjemná osoba (a píšu to jen podle pilotu s těžkým srdcem, protože v průběhu seriálu jsem si ji zamilovala!). Rozhodně mě potěšilo, když ji Carla pěkně od plic sprdla. Ale co bylo nejlepší, to byla proměna Coxe ze záporáka v klaďase. Nečekala jsem to (jasně, že čekala, ale poprvé jsem to nečekala, to si pamatuju :-D ), o to víc mě jejich prohození rolí s Kelsem potěšilo.

Ještě na závěr se musím zmínit o znělce. Je neuvěřitelně chytlavá, ani dlouhá, ani krátká, přesně akorát, rychle se ji naučíte a pak si ji budete broukat pořád dokola.

+ rychle to uteklo
+ hodněkrát jsem se nahlas rozesmála
+ zábavné představy hlavního hrdiny
+ twist hodného/zlého doktora
+ znělka

- Eliott není moc sympatická

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Drunk_Queen

Status: viděno jen několik náhodných epizod v televizi
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Proč neexistuje víc komedií z lékařského prostředí? Tedy, nějaké jistě jsou, ale věřím, že víc než třeba deset jich asi nebude. Však proč by jich taky víc bylo. Nemocnice je dosti nevděčným prostředím, které nějakou svou „komickou“ stránku dokáže ukázat mnohem obtížněji než většina jiných míst.

Samozřejmě všechno jde, když se chce, jak ukazují Scrubs. Ale jak je na tomto příkladu vidět, s citem. Pilot Doktůrků, jak je nazvala jedna z našich televizí, totiž není takovou tou prvoplánovou komedií plnou smíchu v pozadí, plný snahy za každou cenu šokovat, snahy neustále vtipkovat. Scrubs jsou komedií (a sitcomem) z nemocničního prostředí, ale přesto nedochází k jakémukoliv znevažování tohoto prostředí a se vším, s čím by se mělo zacházet s úctou, se skutečně s úctou zachází.

Přesto ale pilot seriálu plní „zadání“ svého žánru a s lehce smutnou a občas dojemnou stránkou tu kontrastuje komediální charakter, který funguje, ať už se jedná jen o takové milé vtípky, nebo lehce šílené kousky doplněné výraznějším vtipem.

Nejlepší ovšem je, že tyto kontrasty dohromady perfektně fungují a dokonale se doplňují. Nic nepůsobí jako násilně vecpané, nic se nezdá navíc, celková atmosféra seriálu zkrátka působí naprosto přirozeně, dokonce natolik, že je jasně cítit, že by ani jedna z nich neměla v seriálu chybět.

Postavy jsou už v první epizodě snadno zapamatovatelné a sympatické, stejně jako seriál. Z první epizody mám trochu pocit, že se seriál v pár věcech v této fázi ještě hledá, že pár věcí není ještě úplně dovedených k dokonalosti, ale jsou to jen detaily, které vůbec ničemu nevadí.

+ netradiční kombinace žánrů
+ postavy
+ vtip a šílenost v přirozeném kontrastu se smutnější realitou

- nějaké maličkosti chybí

Moje hodnocení pilotu: 80 % (dala bych 85, ale musíme si vybírat jen z celých desítek :D )
Seraphine313

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Na to, že to měla být komedie, to vlastně až tolik vtipné nebylo. Nebo ne vtipné – občas se člověk v těch slovních přestřelkách i zasmál, ale hlas vypravěče se nesl v tak ponurém duchu, že celkové vyznění pilotu mi přišlo až lehce depresivní.

Naštěstí to není jediná věc, na které Scrubs stojí. Naopak, co se mi líbí, je různorodost postav. I když jste s postavami jen chvíli, hned víte, kdo je nejistý v tom, co dělá, kdo je v nemocnici dlouho. Zároveň ale také bohužel hned poznáte, o co komu jde a jaký kdo je. I když jde o Kelsa. Jediný, kdo je trochu záhada, je Elliot, od které opravdu nevím, co čekat. Zatím se ukazuje spíš jako mrcha.

Překvapily mne JDho vnitřní představy. Některé z nich se hodně povedly, některé z nich vyzněly lehce trapně (hlavně Kelsova proměna v ďábla, ale tam to zpackal střihač). Doufám, že se to časem nepromění v estrádu rádobyvtipných scének, které by děj spíš jen kouskovaly.

Hodně oceňuji reálné zobrazení nemocnice. Třicetihodinové směny, všudypřítomný chaos, přijímání pacientů jen s vhodným zdravotním pojištěním… snad asi na obrazovkách není seriál, možná krom Grey's Anatomy, který by realitu nemocnice ukazoval takhle tvrdě.

Doporučuji sledovat: ANO, ale seriál musí hodně přidat na veselosti vypravěče. Jinak může jak seriál, tak divák lehce upadnout do deprese.

+ realita nemocnice
+ dialogy

± JDho představy
± jednodušší postavy

- depresivní vypravěč
- Elliot

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Esgalnor

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Pilot ke Scrubs mě překvapil. Ten seriál mě nikdy nelákal, protože kromě výjimky – House – mě nemocniční seriály nelákají celkově. Proto jsem si o Scrubs nikdy nic nezjišťoval, proto jsem ani nevěděl, že jde o komedii. Doktůrci šli vždycky absolutně mimo mne. Skoro stejně to mám se zmiňovanými komediemi, oblíbené aktuální sitcomy (TBBT, HIMYM) mě z těch několika náhodně viděných epizod nezaujaly a vlastně mě ani nebavily. Seriálové komedie, které mě doopravdy bavily a přišly mi vtipné, by se daly napočítat na prstech možná i jen jedné ruky. A proto jsem do pilotu Scrubs raději nešel s většími očekáváními.

A o to více jsem rád, jak jsem překvapen. Dvacet minut uběhlo jako voda a já po jejich uplynutí chci víc. Čtení myšlenek hlavní postavy je dost možná tím nejlepším a nejzajímavějším, co pilot nabídl – a jen mě udivuje, jak bezmála šestnáct let po premiéře, je tento prvek v seriálech tak málo častý – přitom tady funguje výborně. Hlavní postava se tak zdá reálnější a uvěřitelnější, víc jí člověk může fandit. Celkově se zdají všechny postavy, ať už se objeví na obrazovce třeba jen chvilku, být zajímavé a uvěřitelné, čemuž napomáhají i neokoukaní herci. Práce s postavami má na mém nadšení z epizody také velký podíl.

Co mě na pilotu zaujalo, byla znělka – neotřelý nápad a provedení, a to i po takové době. Hlášky padají jedna za druhou a vtipné situace nepůsobí krkolomně a nereálně, naopak věrohodně a přirozeně. A já se u Doktůrků bavil – bez výčitek je mohu zařadit mezi těch několik seriálových komedií, u nichž jsem se doopravdy bavil. A to už po první epizodě.

+ skvěle fungující nápad se „čtením myšlenek“
+ originální znělka
+ skvěle vykreslené postavy a jejich charaktery
+ herci

- místy je rychlost děje poněkud matoucí

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře19zobraz všech 19 příspěvků
Koldik

Koldik

Sice som pozrel len par nahodnych casti, ale viem, ze je to kvalitka...
před 7 roky
Destiny

Destiny

Musím bohužel konstatovat, že to není můj šálek čaje.
před 7 roky
Nira

Nira

Měla jsem to stejně, první dojem ve stylu "Co na tom sakra všichni vidí?", ale pak mě to dostalo...
před 7 roky
Další články k tématu