6. 12. 2016

Scéna měsíce: Listopad 2016

Vítáme vás u dalšího článku z naší rubriky, do které redaktoři vybrali scénu, která se jim za uplynulý měsíc nejvíce líbila, a zároveň svůj výběr zdůvodnili. A vy neváhejte napsat do komentářů tu vaši.

allyska

Lucifer
epizoda
2×09 – Homewrecker (21. 11. 2016)
herci
Tom Ellis (Lucifer Morningstar), Rachael Harris (Linda Martin), Lauren German (Chloe Decker)
scéna
Luciferovo prozření
allyska

Posledních pár dílů Lucifera mělo opravdu pár skvělých scén. I když byly překvapivé, jako Chloein původ či že Linda ví pravdu o Luciferovi, vybrala jsem zcela jinou scénu. Nejvíc se mi totiž líbila ta citová, když si Lucifer díky Lindě uvědomí, co pro něj Chloe znamená. Proč jí doposud neprozradil, kdo ve skutečnosti je. Pak je oním prozřením tak otřesen, že ani není schopen jít za Chloe do restaurace. Přitom to byl jeho nápad jako poděkování za to, že mu zachránila jeho klub Lux, což bylo krásné gesto. Závěr scény zpestří záměr Luciferovy matky odstranit Chloe, jelikož jí stojí v cestě dostat se zpátky do nebe.

Furiant

Gilmore Girls (Gilmorova děvčata)
epizoda
8×04 – Fall (25. 11. 2016)
herci
Lauren Graham (Lorelai Gilmore), Kelly Bishop (Emily Gilmore)
scéna
Lorelai volá Emily z tůry
Furiant

Návrat Gilmorek byla pro mě jedna z nejočekávanějších seriálových událostí v tomhle roce. Před pár lety jsem osudy téhle rodinky sledoval s velkým nadšením, které neopadlo ani při nedávném opakování seriálu na Nova Cinema. Myslím si, že není jednoduché se po tolika letech vrátit ke svým ikonickým rolím – Lauren Graham se to ale podařilo na výbornou. V listopadu mě totiž nejvíce zaujala právě scéna s ní z posledního dílu, kdy se Lorelai vydala na tůru. I když se do parku kvůli zapomenutému povolení nedostala, nakonec našla to, co hledala. Lorelai volala se slzami v očích své matce a vyprávěla jí příhodu ze svých třináctých narozenin, které původně stály za nic, avšak díky jejímu otci se staly těmi nejlepšími. Příhodu, kterou měla říct na pohřbu Richarda. Příhodu, která byla smutná a veselá zároveň. Všichni sice milujeme, když je Lorelai sarkastická a snaží se nepříjemné věci skrýt za vtípky, v této scéně na ni ale dopadl smutek ze ztráty otce a možná také to, že si vlastně nikdy moc nerozuměla se svojí matkou. Pro mě to byla jedna z nejsilnějších scén za poslední dobu. Tuhle verzi Lorelai moc neznáme, Lauren Graham ji ale zahrála naprosto famózně. A jelikož jsem i já měl téměř na krajíčku, byla to jasná volba na scénu měsíce.

Gabik.029

How to Get Away with Murder (Vražedná práva)
epizoda
3×09 Who's Dead? (17. 11. 2016)
herci
Alfred Enoch (Wes Gibbins)
scéna
Identita mrtvého odhalena
gabik.029

Po týdnech netrpělivého čekání přišla konečně epizoda skrývající avizované odhalení identity nejčerstvější oběti seriálu. Valná většina z nás vlivem vyřazovací metody očekávala, že pod plachtou spatří ve finálních minutách Franka, nebo Natea, ale scenáristé se rozhodli pro další šokující zvrat. Upřímně, ten jsme měli po tolika zkušenostech všichni předvídat. Ukázalo se totiž, že zesnulým je Wes, prakticky druhá hlavní postava seriálu. Tohle rozhodnutí rozdělilo fanoušky do dvou táborů. Jedni byli nadmíru spokojeni, druzí byli zlostí bez sebe. Já osobně jsem byla ráda, jelikož mi Wese od minulé série postupně zprotivili, a navíc existovala velká šance, že pod plachtou skončil můj milovaný Frank. A co vy, byli jste v šoku, když se ukázalo, že na pitevním stole leží Wes?

lukascoolarik

The Young Pope (Mladý papež)
epizoda
1×06 – Episode 6 (4. 11. 2016)
herci
Jude Law (Lenny Belardo), Stefano Accorsi (italský premiér)
scéna
Slovní duel
lukascoolarik

Na Mladého papeže jsem narazil náhodou a moc jsem od něj nečekal, tudíž jsem byl mile překvapen, když se ze seriálu vyklubala jedinečná záležitost, která má rozhodně co nabídnout. Nemalou zásluhu na tom nese Jude Law, který dominoval prakticky v každé scéně, ve které se objevil. Jako svou listopadovou scénu měsíce jsem si tedy vybral jednu z nich, konkrétně rozhovor papeže s tamějším premiérem. Jeden sarkastický výrok střídal druhý a já se nejednou nahlas zasmál. Na tomto dialogu bylo zvláštní to, že na rozdíl od ostatních, se kterými papež tak rázně hovořil, se pan premiér nedal a sebevědomě se snažil papeže shodit a dokázat mu, že má větší vliv a postavení. Jenže jako ostatní, i on skončil v tomto slovním duelu jako poražený. Vypjatá konverzace pak končí premiérovou otázkou, proč se papež ještě neobjevil na veřejnosti, když ví, jakou moc by tím získal. Papež odvětí: „Protože to stále není nutné.“*

Pajky

Westworld
epizoda
1×07 – Trompe L'Oeil (13. 11. 2016)
herci
Anthony Hopkins (Dr. Robert Ford), Jeffrey Wright (Bernard Lowe) a Sidse Babett Knudsen (Theresa Cullen)
scéna
Odhalení ve sklepě
pajky

O tom, že je Westworld nejlepším letošním seriálem, není třeba debatovat, to je prostě fakt. HBO úspěšně našla nástupce za končící Game of Thrones a nejen já to vítám s nadšením. Ale pojďme ke scéně, kterou jsem vybral, protože každý díl naservíruje minimálně jednu, která by si tady své místo zasloužila. Největší dopad však měla ta ze závěru sedmé epizody, kdy se potvrdila jedna z velkých fanouškovských teorií. Začíná vcelku nenápadně, když Bernard prozradí Therese tajemství Dr. Forda a vezme jí na místo, kde Ford schovává neregistrované roboty. Pokračuje tím, že Theresa najde dveře do sklepa, které Bernard nevidí. Ve sklepě objeví nejen přístroj na výrobu dalších jedinců, ale hlavně náčrtek s jménem Bernard a přichází velké odhalení. Na scéně se objeví Ford a prozradí Therese a Bernardovi (a divákům), jak to všechno vlastně je. Třešničkou na dortu pak je povel, kterým Ford prokáže Bernardovu loajalitu. Chladnokrevně a bez zaváhání.


Které scény a ve kterých seriálech se za uplynulý měsíc vryly do paměti vám?

Copak asi dělají tyto tlačítka? 
allyska

allyska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře27zobraz všech 27 příspěvků
Engeneer

Engeneer

Zajímavé, chtěl jsem se podívat na How to get away with murder až bude venku celá série. To se změnilo ve...
před 7 roky
singularita

singularita

U The Young Pope jsem skončil právě šestého dílu. A pro tuhle skvělou scénu se ho hodlám i dokoukat.
před 7 roky
Seraphine313

Seraphine313

Opožděně koukám na Scream Queens 2x07 a scéna/rozhovor s rukou dr. Brocka Holta je naprosto úžasná......
před 7 roky
Další články k tématu