18. 1. 2017

S lupou do historie: Firefly

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Firefly 1×01: Serenity?

Medailónek

Název: Firefly
Žánr: Drama / SciFi / Thriller
Stanice: Fox
Vysílání: 2002
Celkový počet sérií: 1
Premiéra: 20. 9. 2002

Kdo?

Tvůrci: Joss Whedon
Herci: Nathan Fillion, Gina Torres, Alan Tudyk, Morena Baccarin, Adam Baldwin, Jewel Staite, Sean Maher, Summer Glau, Ron Glass

O čem to je?

Děj seriálu se odehrává ve 26. století, šest let poté, co Nezávislí prohráli válku proti Alianci. Za Nezávislé bojoval i hlavní hrdina seriálu, Mal Reynolds, který se nyní se svou posádkou protlouká vesmírem a snaží se zůstat mimo dosah vlády. Na živobytí si vydělávají ilegálními kšefty, které je mnohdy dostanou do maléru. Nezaměnitelný humor, propracované postavy a napínavé okamžiky si získaly srdce téměř každého diváka.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

gabik.029

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 100 %

Firefly byl bohužel tak nadčasový, že byl kvůli nízké sledovanosti (a přístupu stanice) téměř okamžitě zrušen. Od té doby však počet fanoušků narůstá a není se čemu divit. Už pilotní epizoda v sobě skrývá směsici jen toho nejlepšího ze seriálového světa.

I když se jedná o drama, nechybí ani prvky komedie, typické pro Whedonovu tvorbu. Dialogy nejsou mdlé a jsou okořeněny o spoustu vtipných hlášek. Zároveň není divák ochuzen ani o akční a napínavé scény. Přestřelky a životu nebezpečné situace jsou součástí příběhů hlavních postav. Každá z těchto postav je specifická a má na lodi své místo. Nejvtipnější na tom všem je, že jediný člen posádky, který se živí legální cestou, je Inara, muži i ženami žádaná společnice.

Herecké obsazení nemohlo být zvoleno lépe. Mezi všemi funguje chemie, kterou dokazuje i fakt, že se spolu všichni schází dodnes, po téměř patnácti letech od ukončení seriálu. Pro každého z nich byl Firefly navíc jen začátek jejich úspěšných kariér.

Pokud jste Firefly ještě neviděli, rozhodně byste měli dát seriálu šanci. Není ani časově náročný – 14 epizod plus film. A pokud už jste Firefly viděli, nikdy není na škodu zkouknout seriál ještě jednou. Nemám pravdu? :-)

+ obsazení
+ skvěle napsané postavy
+ vtipné hlášky
+ akce a napětí

- není to vkus každého

Moje hodnocení pilotu: 100 %
ragelly

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 30 %

Já opravdu nevím, čím to je, že mám tak rozdílný vkus a nesedí mi většina kultovních seriálů. Pilot Firefly… Kdyby to bylo celé jako posledních cca 10 minut, asi bych hodnotila výš. Ale sledovat tam 70 minut nudy a 10 minut akce je přece jen trošku nevyvážený poměr.

Nemůžu, prostě nemůžu překousnout hlavního hrdinu. Mal je naprosto nesympatický člověk hraný naprosto nesympatickým hercem. Nechápu, jak by mohl utáhnout celý seriál. Zaujal mě jen v momentě, kdy přišel do lodi a zastřelil poldu bez mrknutí oka. Jinak jsem ho ale celou dobu nemohla vystát. Nic moc příjemná není ani jeho pravá ruka. Zbytek osazenstva mi víceméně nevadil, ovšem skutečně mě zaujala jen ta mladá holčina se supermozkem. Ta do seriálu přináší tajemno, které by mě možná donutilo koukat dál. Kdybych neměla co dalšího na práci.

V pilotu se toho děje opravdu hodně. Přesto jsem měla pocit, že minuty vůbec neubíhají. Asi to bylo dáno 80minutovou stopáží, nevím. Asi kdyby byl pilot klasická 40minutovka, hodnotila bych ho jinak (viz v úvodu zmíněný nepoměr).

Absolutně nechápu propojení sci-fi a westernu. Jsem pro, aby se experimentovalo, takže na jednu stranu tento pokus oceňuju. Na druhou stranu se mi ale ani trošku nelíbil. Mám ráda country hudbu, ale z písniček, které v pilotu hrály, mi bylo až nevolno. Opravdu se mi k tomu nehodily.

A ten jejich vlastní jazyk? To bylo tak nerdovsky ujeté. Celou dobu mluví anglicky, ale místy jako by dostali mrtvičku a na pár vteřin začali mlít nějak jinak, a pak zase cvak zpátky do normálu. Docela mě to rušilo a bylo to úplně k ničemu, protože stejně nikdo neví, co vlastně říkali. I kdyby si chtěli zanadávat, tak by to líp vyznělo v angličtině.

Tento pilot mě rozhodně na další sledování nenalákal. Existují mnohem povedenější kousky jak z řad sci-fi, tak i z žánru westernu.

+ posledních 10 minut
+ postava superholky

- kapitán
- mix westernu a sci-fi
- hudba
- dlouhá stopáž

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Drunk_Queen

Status: viděno 7 epizod
Hodnocení celého seriálu: -

Část tohoto seriálu jsem úplně poprvé zhlédla před necelým rokem a půl. Takže velmi dlouho po tom, co jsem poznala Castlea na zabití. Nevím, nakolik netradiční kombinace to je, ale aspoň jsem se měla na co těšit – na spoustu známých tváří a možná nějaké souvislosti a již známá slova.

Z postav mám takové rozporuplné pocity. Mal, Zoe, Wash, Jayne, Kaylee ani Book nezklamali, ale zbytek je takový zvláštní. Kombinace westernu a sci-fi je neotřelá a zajímavá, ale z některých věcí mám velmi rozporuplný pocit. V pár věcech vidím největší klišé/největší splněná přání vysoce nerdních fanoušků a čtenářů komiksů v tom nejklišoidnějším možném podání. Až člověka ten seriál přivádí do rozpaků, jestli si náhodou nestáhnul špatnou verzi. Ne, bohužel to tak není. Pokud se nepletu, Buffy je od stejného tvůrce a jestli tam je to vidět jen v nejdrobnějších náznacích, tady to přímo křičí.

A znevažování atmosféry tomu seriálu dle mého škodí nejvíce. Příběh dokáže být chvílemi velmi napínavý, nejen čínské urážky výborně pobaví, jistý nadhled a nadsázka jsou výborné, ale jak si tohle užít, když zbytek kazí podezřelá amatéřina?

O pilotu Firefly se dá říct, že se jedná o povedený kousek, ale já si ho zkrátka nedovedu zamilovat a patřičně ho ocenit, protože je shazován na tolik důležitými aspekty, že to zkrátka nelze přehlédnout.

+ některé postavy
+ vtip, nadhled
+ napětí

- z klišoidního pohledu na nerdy splněný sen
- občas hrozně amatérské

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Esgalnor

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Seriál, jehož zrušení naštvalo snad nejvíc lidí ze všech seriálů. Seriál, který se stal kultem navzdory faktu, že má jen jednu sérii. Tak vidím Firefly já.

Nikdy mě však nelákalo. A teď jsem se do pilotu vrhl zcela naslepo, absolutně netušíc, co čekat, o čem to je. Zprvu mě dost nepřipraveného zaskočila jakási kombinace sci-fi a westernu. Na pár vteřin převládal šok, po chvíli jsem ale začal zjišťovat, že se mi to vlastně líbí. Že jde o něco, co jsem ještě neviděl, něco zcela neotřelého, na co nejsem zvyklý, a o to víc se mi to líbí. Hudební podkres opravdu skvělý, použití kytar ve sci-fi, jak jsem již zmiňoval, dost netradiční. Hudebně opravdu skvělé, na vizuálu se podepisuje zub času, především u CGI efektů.

Pokud ale zcela pochopitelně horší efekty nějak kazí dojem, herci a postavy ho napravují. Herci jsou bezchybní, v castingu jsem si nevšiml jediné chyby, jediné rezervy, jediného slabšího článku. Šlapou perfektně. No a jejich postavy jsou luxusně napsány, každá má zcela jiný, originální charakter a působí dost reálně. Scénář je také promyšlen snad do posledního detailu, pokud se objeví nějaký logický otazník, chytře je na něj odpovězeno třeba uprostřed rozhovoru – ty šlapou výborně. Příběh také nedrhne a vzhledem k jeho westernovosti si v něm něco najde i nefanoušek sci-fi žánru.

Můj dojem však není zcela kladný. Délka téměř hodina a půl mi na pilotní epizodu přijde jako příliš. Ano, stihne seriál během této doby pečlivě seznámit s postavami a jejich historií, osobnostmi, vlastnostmi. Občas jsem se ale přistihl, jak kontroluju, jak dlouho to ještě bude trvat – holt to nedokázalo udržet plně mou pozornost. Zajímavé postavy, propracovaný děj ani sebelepší dialogy nedokázaly plně vyplnit tu délku tak, aby rychle utekla.

Finální dojem je ale velmi překvapený a velice pozitivní. Jako jedinou vadu na kráse beru přehnanou stopáž. Firefly je ale opravdu velké překvapení a z pilotu zůstávají jen ty pozitivní dojmy.

+ postavy
+ promyšlený děj
+ herci
+ scénář
+ hudba
+ kombinace sci-fi a westernu

- pochopitelně CGI
- délka pilotu

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře39zobraz všech 39 příspěvků
Exredaktorka

Exredaktorka

Tenhle seriál jsem zkusila před pár lety, a i když jsem fakt chtěla mít ho ráda kvůli Whedonovi, nějak...
před 6 roky
ragelly

ragelly

Tak ono to bylo jen pár dílů :D Už jsem vydržela i u horších seriálů.
před 6 roky
Katka Mrkvicová

Katka Mrkvicová

Pro mně láska na první pohled. Sice jsem nejdřív začala Serenity :-D ,ale i tak jsem se...
před 6 roky
Další články k tématu