17. 1. 2017

Novinka pod lupou: Taboo

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Taboo
Žánr Drama / Historický / Minisérie
Stanice FX / BBC One
Premiéra 7. 1. 2017
Vysílání sobota, 21:15
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

James Keziah Delaney byl na konci světa a zpět se vrátil nezvratně změněný. Lidé si o něm dlouho mysleli, že je mrtvý, ovšem on je přesvědčí o opaku, když se vrátí do Londýna z Afriky, aby zde po otci zdědil jeho obchod a znovu si vytvořil dobrý život. Odkaz jeho otce je však otrávený a nebezpečí na Jamese číhá na každém rohu. Hrdina se musí ze všech sil snažit o přežití. Postupně se začíná odhalovat konspirace, která jde ruku v ruce s vraždou, zradou a temným rodiným tajemstvím.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Začátek vypadal dobře. Bohužel každou další minutu to šlo víc a víc z kopce. Na konci už jsem nemohla a opravdu jsem doufala, že to konečně skončí.

Tento seriál je o ničem. Jako vážně. Pilot ukázal pohřeb otce, syna, který po něm podědil nějakou zem, a lidi, kteří tu zem chtějí. To je všechno. Zbytek byly jen sáhodlouhé pohledy, chození sem a tam a drsné, leč nutné řečičky o ničem.

Jediné, co bych ocenila, je temná atmosféra. Bohužel v kombinaci s pomalým tempem a téměř žádným dějem tato atmosféra ještě umořuje celkový zážitek. Minuty se zdají jako hodiny a pilot nemá konce.

Herecké výkony? Žádné nejsou. Všechno se točí jen kolem hlavní postavy, která ale není nijak sympatická ani zajímavá. Na další sledování vás můžou nalákat jeho zlé sny, ale nedělám si iluze, že by se s přibývajícími epizodami příběh mohl stát zajímavějším. Takže já dál koukat nehodlám.
  • zajímavý začátek
  • hezká hrdinka
  • nekonečná nuda
  • nezáživná hlavní postava
20 %
Mé hodnocení
ragelly

Konečně je to tady a nejočekávanější seriál ledna měl premiéru. Nestává se totiž každou chvíli, aby se Tom Hardy objevil v seriálu a společně ho produkoval s Ridley Scottem. To jsou jména zaručující filmovou kvalitu. I když popis nápadně připomínal Monte Christa.

Ale pojďme už k samotnému pilotu, který od první minuty ukazuje, že i letos nebude o kvalitní televizní podívanou nouze. Začnu tím, že vlastně nevidím moc mínusů, alespoň ne žádné velké, a plynule přejdu k tomu, že budu chválit.

Hlavní plus je samozřejmě Tom Hardy a jeho postava, která nenechala moc nakouknout do své tajemné minulosti. Ale i zbytek obsazení je fajnově poskládané. Mezi nimi jsou nejznámější tváře Jonathan Pryce (High Sparrow GoT) a Oona Chaplin, která mi připomíná matku z HIMYM. Celkově to šlape, atmosféra funguje na jedničku i díky době, ve které se odehrává, a děj je opředen dostatečným množstvím tajemna.

Po pilotu jsem navnazen na další pokračování a už se těším, až si ho zase pustím.
  • Tom Hardy a jeho postava
  • ale i ostatní obsazení
  • tajemná minulost hrdiny
  • děj, atmosféra i doba
  • moc jich nevidím a hlavně žádné velké
Pajky

BBC s FX se na začátek roku vytáhly s něčím, co propagovaly jako velmi očekávaný seriál, a po prvotních reakcích je dokonce i možné, že to tak je. Ono totiž, když do hlavní role nacpete Toma Hardyho, hned se minimálně jeho název dostane k více lidem.

Upřímně řečeno, Taboo je v podstatě perfektním produktem marketingu stanice. Ať už jde o Hardyho, tajemný název nebo plakát, marketingové oddělení odvedlo skvělou práci. Pokud si ale odmyslíme všechno tohle, co nám zůstane? Zůstane… Penny Dreadful.

Opravdu, při sledování pilotu jsem si nemohl pomoct, ale v každé sekundě jsem viděl sequel k Penny Dreadful. Ať už atmosférou, dobou, kostýmy, způsobem natáčení… všechno jako by z oka vypadlo seriálu od Showtime. A tím ten seriál pro mne přestával být zajímavý. Penny Dreadful jsem přetrpěl, pro mne to byl stejný případ jako Aquarius – seriál, co se dvě řady na něco chystal a až v té třetí se konečně něco začalo dít. Aquariovi to dovoleno nebylo, Penny ano a ani po závěru seriálu jsem neměl pocit, že by první dvě řady k něčemu byly.

Co se týče Taboo, zapamatujete si z něj snad opravdu jen Hardyho. Hraje o dost líp než ostatní herci v obsazení. Vlastně hraje tak, že je na ostatních vidět, že mu nestačí. Včetně Jonathana Pryce.

Taboo není špatný seriál. Jen je to zrovna typ seriálu, co mně osobně nesedne. Je z období, z kterého mi všechny kousky přijdou navlas stejné, a to ho sráží. Myslím si, že kdyby tvůrci vybrali jinou dobu, třeba tu, ve které se odehrává předválečný The Knick, byl by krapet zajímavější.
  • Tom Hardy
  • atmosféra
  • vypadá to jako kopírka Penny Dreadful
60 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
Koldik

Koldik

Celkom to uslo...
před 7 roky
ragelly

ragelly

Je to rebel!! :D https://www.youtube.com/watch?v=k2gM1zk6lD8
před 7 roky
Caroline115

Caroline115

A mně se to líbilo, je to něco jiného, je to takové zvláštní a tajemné. A Tom Hardy je hot :-)
před 7 roky
Další články k tématu