18. 1. 2017

Novinka pod lupou: Emerald City

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Emerald City
Žánr Drama / Nadpřirozený
Stanice NBC
Premiéra 6. 1. 2017
Vysílání pátek, 21:00
Předskokan Grimm
Konkurence Hawaii Five-0 (CBS)

Crazy Ex-Girlfriend (The CW) Sleepy Hollow (Fox)

Tipovačka Pouze Gorilla tipuje prodloužení. Všechny ostatní týmy včetně 62 % lidu jsou pro zrušení.

O čem to je?

Moderní zpracování slavného příběhu o čaroději ze země Oz. Na městečko Lucas v Kansasu udeří tornádo. Dvacetiletá Dorothy je při této události transportována z města do záhadné země Oz, kde musí najít čaroděje. Netuší, že jejím osudem je naplnit dávné proroctví, které navždy změní životy všech zde žijících i její vlastní.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Wow, tak tohle mě překvapilo. K pilotu jsem upřímně přistupovala s docela velkým odporem, který ve mně vyvolal již před několika měsíci zhlédnutý trailer. Čekala jsem velkou slátaninu, která bude nudit od začátku do konce. Ve výsledku ale musím říct, že pilot byl hodně povedený.

Líbilo se mi, že se úvod odehrával v našem světě a nechyběly mu emoce, ale ani záhada a temná atmosféra. A po přesunutí do země Oz moje pozitivní pocity převažovaly i nadále, a to až do samotného konce.

Hlavní zásluhu na tom mají postavy. Zaujala mě Dorothy, která není typická nevinná holčička, ale má i drápky, docela mi připomíná tu… tu holku z nových Star Wars, taková drsňačka trošku. Ale nejlepší samozřejmě čarodějnice. Ta mě zaujala už z první promo fotky, když v těch rudě červených šatech seděla na kříži. V pilotu byla výborná a těším se, co předvede dál. Protože pochybuju, že by ji nějaká kulka mohla zabít.

Samozřejmě je zde i pár klišovitých věcí. Holčička bez maminky, dojemné, leč záhadné shledání a taky jasná romantická dějová linka se Strašákem. Paradoxně ale nejméně mě zaujal sám čaroděj, u kterého pořád nevím, o co mu vlastně jde, zvlášť po té scéně s parukou, kterou seriál jasně okopíroval z How to Get Away with Murder :-D

Celkově ale pilot super, velmi příjemně překvapil a dokázal nalákat na sledování dalších dílů.
  • čarodějnice
  • prolínání obou světů (hrdinčin batoh s pistolí)
  • záhada (co se dělo v jejím světě před tornádem?)
  • kulisy/prostředí
  • několik klišé
  • čaroděj
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Nebylo to tak špatné, jak jsem se obával. Ve skutečnosti to vůbec nebylo špatné. K pilotu jsem přistupoval s velkou skepsí, protože mě trailery tolik nepřesvědčily. Fantasy seriálů je ale trestuhodně málo a každý, který má byť jen sebemenší potenciál, si zaslouží šanci.

Děj asi nikoho příliš nepřekvapí. Ta základní linie jde ve šlépějích klasiky Čaroděj ze země Oz, jen moderně pojaté. Nepůsobí tolik pohádkově, hrdinka je starší, za zabití čarodějnice z východu jí tu lidé vděční nejsou a neobjeví se tu společníci jako Plecháč, Strašák, či Zbabělý lev. Jako spojení prvních dvou by se dal chápat Lucas, rytíř královské gardy, který zcela ztratil paměť – podobně jako Strašák, který chtěl mozek, on chce paměť. Navíc ten první dvojdíl často operuje s náznaky ohledně těchto postav – rytíři mají plechové brnění a zrádci mezi nimi se přirovnávají ke lvům, strašák stojí na poli v Kansasu…

Co mě překvapilo a bavilo, tak je dějová linie ohledně dvou čarodějnických sester. V ní se objevuje slušná mytologie, která nečerpá z předlohy, a spousta zajímavých prvků, originálních i ve fantasy žánru. Herci jsou slušní, někde jsou rezervy, ale nevadí to tolik, že by to rušilo. Scénář je povedený, dialogy reálné a nelogické to zatím není (ačkoliv několik drobných WTF momentů se objevilo, zachovávám si ale optimismus a věřím, že se to vysvětlí v budoucnu). Přesto můj celkový dojem není tak pozitivní, jak by se mohlo zdát.

Z části to je i kvůli CGI. To je místy docela slušné, někdy je to ale až moc slabé, tak, že to spíš připomíná seriál od SyFy. A na vině je i poměrná předvídatelnost příběhu, kde až na jednu smrt ke konci dvojdílu mě nic nepřekvapilo a většinu jsem odhadl dopředu.

Emerald City mě víc baví ve svých komornějších momentech, kde si vystačí s několika herci a minimálním užitím počítačových efektů, a kde se posouvá děj kupředu pomocí překvapivě kvalitních dialogů. V momentech, kdy se snaží být opulentní fantasy, a kdy trochu vypadá, jako by se snažilo stát nekabelovkovou Hrou o trůny, se v několika málo chvílích ocitá dost na hraně a nechybí tolik k tomu, aby to přestalo působit vážně – a aby se z poměrně povedeného fantasy nestalo pouhé guilty pleasure. V pilotu ale tento okamžik nenastane a já si Emerald City užil. A nějakou shovívavost si zaslouží už z principu, že jde o fantasy.
  • scénář
  • čarodějnice
  • několik slušných zvratů
  • komorní části
  • CGI
  • předvídatelný děj
70 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Na fantasy novinku Smaragdové město (v češtině to má takový krásný zvuk, nemyslíte? :) ), jsem se vyloženě těšila. Stálo to za čekání? No… ano i ne. Výsledek je trochu jiný, než jsem předpokládala. Herci jsou povětšinou sympatičtí (Fiona Shaw v roli tajemné čarodějnice vyloženě potěšila) a v originálním znění je pár moc příjemných akcentů – no vážně, jestli se k tomu britskému přízvuku začne hlavní postava (Lucas / Oliver Jackson-Cohen) ještě objevovat bez košile, tak to se mnou asi sekne. :)

Dialogy a děj jsou vcelku dobré, i když jednou nebo dvakrát jsem byla mírně zmatená podivnou nelogičností. Příběh samotný má sice zajímavé prvky, ale místy je takový… nemastný, neslaný. První dvojdíl uspokojivě zodpověděl jen málo otázek a hned předložil další. Tak to má nejspíš být, účel to splnilo a už netrpělivě vyhlížím další díl.

Celkově nám seriál předložil zajímavý nový kabátek a variaci na staré známé téma. Čarodějnice nejsou čistě dobré ani zlé a velký čaroděj Oz je má všechny pod palcem díky svým vynálezům s nádechem steampunku, se kterými zachránil celou zemi před jakousi potvornou zrůdností. Pocity z toho mám rozporuplné, ale rozhodně budu sledovat dál. Už teď mě zajímá, jak se vysvětlí změna pohlaví, co – nebo spíš kdo – se vyklube z obou hlavních hrdinů, co znamená to rodné znaménko a k čemu jsou dobré ty mizící zlatorudé rukavičky.
  • herecké obsazení
  • kostýmy, kulisy
  • jemný nádech steampunku
  • snesitelný počet dějových linií
  • dialogy, které začnou pravděpodobně dávat větší smysl až s dalšími díly (nemám ráda dlouho se táhnoucí záhady)
  • na můj vkus se Dorothy vyrovnala s přesunem do jiného světa až moc hladce a snadno
70 %
Mé hodnocení
Dadulinka

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
carolos

carolos

Pilot Emerald City sa mi páčil, hlavne iným poňatím krajiny, než som bol zvyknutý. Herecky zvládnuté...
před 7 roky
Caroline115

Caroline115

Pilot se mi líbil, určitě se budu koukat dál, ale nevím kdy mi na to zbyde čas...:-D
před 7 roky
Koldik

Koldik

Pilot usiel, ale ako pisete dalej sledovanost klesa a 2 seria sa asi nedocka, tak snad to pekne ukoncia
před 7 roky
Další články k tématu