29. 1. 2017

S lupou do historie: Mr. Bean

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Mr. Bean 1×01: Mr. Bean?

Medailónek

Název: Mr. Bean (Mr. Bean)
Žánr: Komedie / Sitcom
Stanice: ITV
Vysílání: 1990–1995
Celkový počet sérií: 1
Premiéra: 1. 1. 1990

Kdo?

Tvůrci: Rowan Atkinson, Richard Curtis
Herci: Rowan Atkinson

O čem to je?

Pan Bean je obyčejný, nenápadný chlapík. Na cestách ho věrně doprovázejí pouze jeho plyšový medvídek a vozítko Mini, věčného nepřítele nachází v tříkolkách značky Reliant. Bean je lehce trhlý, je věčným smolařem a nešikovným, dosti nespolečenským nešťastníkem. Svým netypickým chováním a netypickým postojem se často dostává do potíží, ke každodenním problémům se ovšem staví vlastním svérázným způsobem, který mu obvykle přinese ještě větší těžkosti.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

Drunk_Queen

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 100 %

Seriály obvykle bývají plné dialogů a hlavních postav… Jistě víte, kam tím mířím, protože Mr. Bean je v tomto vskutku jedinečný, téměř nemluví a když se to vezme kolem a kolem, je v epizodě vlastné sám. Ale dokáže seriál bavit i beze slov?

Mně na první záchvat smíchu stačilo prvních ani třicet vteřin, kdy Bean se svým ještě oranžovým Mini dává na frak Reliantu. Ne že by tím jeho destrukční a velmi osobitá jízda končila, samozřejmě. Pardon za spoiler.

Epizoda není tak ucelená, jako tomu bývá běžně, ale dělí se do tří bloků (nejdřív Bean trpí na zkouškách, potom na pláži a nakonec v kostele). Vzhledem k tomu, že o příběh tu vůbec nejde, ale jedná se hlavně o Beanovu osobnost a jeho neštěstí, působí toto složení z „miniepizodek“ velmi svěže a Bean nemá šanci nudit. Tedy, nudit asi není to pravé slovo, řekněme to tak, že má šanci své vtipy více koncentrovat, což vzhledem k povaze hlavního hrdiny nepůsobí nijak strojeně.

Pokud bych měla hovořit o schopnosti seriálu pobavit, asi vám z mých předchozích slov došlo, že vtipné situace tu nevznikají z různých rozhovorů. Seriál to totiž nepotřebuje, Rowan Atkinson si vystačí i bez nich, bohatě. Vtipných momentů je hafo, ať už se divák zrovna plácá po čele, že Bean zřídil dalšího Relianta či další značku, nebo Bean předvádí své grimasy.

Pokud bych měla první epizodu nějak shrnout, řeknu to takto. V jednoduchosti je očividně krása a Mr. Bean je i přes svou jednoduchost (nebo díky ní? Hm, díky ní, rozhodně!) prostě geniální počin.

+ Mr. Bean, Rowan Atkinson
+ Relianty
+ neskutečně zábavné, bez hluchých míst
+ vlastně docela jednoduché, ovšem geniálně

- netuším, nemám

Moje hodnocení pilotu: 100 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Možná mi to nebudete věřit, ale já jsem nikdy Beana neviděla. Maximálně pár minut z filmu, ale ze seriálu vůbec nic. Už jako malá jsem k němu měla odpor a tento styl humoru mě vůbec, ale vůbec nelákal. O to milejší bylo překvapení, které mě dnes při sledování čekalo.

Pilotní epizodu tvoří tři krátké scénky. Z nich jedna mě rozesmála, na jednu jsem koukala s otevřenou pusou (sundat si kalhoty přes oblečené plavky přece není možné!!) a jedna mě docela znechutila (sopel v kapse).

Rozhodně nejlíp hodnotím první scénku, když Bean píše test z matematiky. Bavila jsem se od začátku, kdy začal vytahovat propisky na stůl, až do konce, kdy v poslední minutě zjistil, že má na výběr ze dvou testů :-D Zjistila jsem, že opravdu nejsou potřeba slova, abyste se dokázali bavit, pokud je scénka opravdu vtipně napsaná a zahraná. Bean umí dokonale obličejové grimasy, takže se opravdu bavíte dvojnásobně.

Jak už jsem ale naznačila výš, něco mi přišlo přes čáru. Celá scénka v kostele působila nevkusně, od sople po spánek až po trapnou posedlost jedním blbým bonbónem, který se ještě navíc povaloval po zemi. Občas jsem se zasmála, to ano, ale celkově jsem byla z takového konce pilotu trošku zklamaná.

Celkově ale jako předem nezaujatý divák hodnotím kladně, čekala jsem to mnohem horší, než jak to na mě ve výsledku působilo.

+ rozdělení dílu na jednotlivé scénky
+ spousta vtipu v akci
+ skvělé grimasy

- humor někdy přecházel za únosnou mezi do trapnosti

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Seraphine313

Status: mám (několikrát) komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 100 %

To, co jsem právě viděl, se vymyká veškerým seriálům, co znáte. Není to drama a není to ani sitcom – je to soubor tří scének, které spolu nejsou snad ani trochu propojené, scének, které jsou mimovským vystoupením Rowana Atkinsona, i když zasazené do „života“ pana Beana.

Je to tedy ještě seriál? Snad ano. Když se ale oprostíme od těchto úvah, zjistíme, že Mr. Bean je vlastně poměrně zdařilá (a vtipná) one-man show stavějící na nonverbálním umění Atkinsona.

To je i možná lehký kámen úrazu. Atkinson se totiž ve své roli cítí tak dobře (a jeho postavu mu věříte od prvních okamžiků), že čas od času i přehrává. Zda je to kvůli natáhnutí stopáže nebo kvůli osobnímu pocitu gradace scény, kdo ví. Důležité je, že i v těchto momentech neznechutí diváka natolik, aby od televize odešel.

Hodnotit jednotlivé scény v pilotu, nejlepší by podle mě byla hned ta první se zkouškou ve večerní škole. Jako by se do ní promítly všechny mé zkušenosti s psaním testů. Tuto scénu očividně zvládl jak scenáristicky, tak i režijně, každý další gag je přesně načasován. Druhá scéna je už slabší, vychází z premisy, že je Bean natolik stydlivý a hloupý, že by nezašel zpět na schodiště, kde by se mohl převléci. Závěrečný twist dojde divákům asi po dvou minutách Atkinsonova snažení. Třetí scéna naopak celkem zajímavým způsobem rozvedla Beanovo ignorantství, i když jisté chvíle byly vyloženě nechutné a zbytečné.

Osobně bych po zhlédnutí pilotu doufal hlavně ve dvě věci – ať si další díly udrží syrovou vtipnost, kterou nějakým geniálním způsobem dokáže Atkinson divákům předat, aniž by za celý díl skoro promluvil. Druhá věc je pak, ať se neopakuje – jeho slabou stránkou je to, že se jeho gagy rychle ohrají a pak už vám nepřijdou vtipné. Vtipné vám naopak přijde celkové vyznění a jeho interakce s dalšími postavami. Jakmile má Bean světu dokázat svou normálnost, je to ta nejkomičtější postava. Pokud ale má světu ukázat, že je vtipný… lehce selhává a vlastně nemá co říct.

+ Rowan Atkinson…
+ … a jeho mimika, gesta, prostě všechno
+ komické situace při srážce Beana s okolním světem

- lehce může sklouznout k opakování
- občas nedomyšlené nebo až příliš „přemyšlené“ scény

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře15zobraz všech 15 příspěvků
šotek10

šotek10

Bean je prostě Bean. :D
před 7 roky
Koldik

Koldik

Komu sa toto nepaci tak nema zmysel pre humor. Genialne. Mimika top...
před 7 roky
chisko6

chisko6

Mr. Bean je legenda, stejně jako Rowan Atkinson.
před 7 roky
Další články k tématu