15. 2. 2017

S lupou do historie: Nurse Jackie

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Nurse Jackie 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Nurse Jackie (Sestřička Jackie)
Žánr: Drama / Komedie / Lékařský
Stanice: Showtime
Vysílání: 2009–2015
Celkový počet sérií: 7
Premiéra: 8. června 2009

Kdo?

Tvůrci: Liz Brixius, Evan Dunsky, Linda Wallem
Herci: Edie Falco, Eve Best, Merritt Wever, Haaz Sleiman, Paul Schulze, Peter Facinelli, Dominic Fumusa, Anna Deavere Smith, Ruby Jerins, Mackenzie Aladjem, Stephen Wallem, Betty Gilpin, Adam Ferrara, Morris Chestnut

O čem to je?

Půlhodinová komedie, která je stejně zvrácená, srdceryvná a zábavná. Edie Falco hraje cílevědomou a chytrou zdravotní sestřičku Jackie O'Hurley, která má však také mnoho chyb. Je to katolička se slabostí pro Vicodin a Aderal, se kterými si tajně léčí nejen svá bolavá záda. V nemocnici si vytváří vlastní pravidla a snaží se prosadit spravedlnost tak, jak ji vidí ve svých vlastních očích. Každý den je pro ni sjeté dobrodružství, při němž se musí vypořádávat s pacienty, doktory, dalšími sestrami a svými vlastními činy.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Nurse Jackie je jeden ze seriálů, který u nás nikdo nezná. Již první díl však dokáže spolehlivě nalákat na sledování. Jistě, je to Showtime, takže před startem máte trošku představu, jakým směrem se to bude ubírat. Ale ve výsledku je pilot úplně o něčem jiném, než na co jste u lékařských seriálů zvyklí.

Vlastně, ne tak docela. Vzpomínáte na House? Jackie je jeho ženská verze. Je to sestra, která je závislá na drogách. Stojí na ní téměř vše a ona to zázračně všechno zvládá. Tedy víceméně. Má dva životy – pracovní a osobní. A v obou jedno velké tajemství.

Pilot stoprocentně stojí na hlavní hrdince. Eddie Falco již dříve dokázala, že je výborná herečka, a role starostlivé závislačky jí opět dostává do nové roviny. Jackie je antihrdinka, ale je neuvěřitelně zábavná a padne vám do noty. Budete ji nenávidět, ale zároveň jí fandit. Zbytek obsazení je taky fajn, líbí se mi Zoey i Coop, ale jde vidět, že zde hrají pouze druhé housle.

Celý pilot utekl jako voda a lehký zvrat na konci spolehlivě naladil na další sledování. Přesto tomu něco chybí, šťáva, která by seriál zařadila mezi oblíbené. I když nikdo nevadí, nikoho si ani nezamilujete. Ale rozhodně to dokáže vyvolat zvědavost na sledování dalších dílů.

+ antihrdinka
+ sympatické vedlejší postavy
+ rychlý spád
+ voiceover

- chybí jiskra

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

O Nurse Jackie se často mluví jako o Dr. Housovi v sukních. Pokud vám pro toto přirovnání stačí to, že se jedná o seriál z lékařského prostředí a hlavní postava fetuje léky po kilech, neberu vám to. Ale jinak Jackie doopravdy jako House není.

Samotná Jackie je pro mě jednou z těch nejrozporuplnějších postav, jaké jsem kdy viděla. Bezostyšně využívá všech snad i nedostupných zdrojů, aby dostala přesně to, co chce, ale zároveň je naprosto jasné, že je schopná za životy ostatních bojovat (minimálně když má zrovna směnu). Ze seriálu jsem zhlédla jen a pouze pilot a o tom, jak bude děj postupovat dál, vůbec nic nevím, ale mám tušení, že oproti Jackie měl House ještě naprosto poklidný život. Nevím, prostě mi přijde, že Jackie je vysoce sebedestruktivní bytost, takže její pouť asi nedopadne dobře. Ale pryč od mého věštění, zpět k pilotu.

Zbytek postav jsme zatím neměli moc šanci poznat, protože stejně jako pacienti, které se Jackie snaží zachránit, se na obrazovce neobjevují nijak dlouho. Příběh Nurse Jackie se točí hlavně kolem Jackie, o „případy“ tu tolik nejde, takže tu nemáme jednoho pacienta, kolem kterého se díl točí, ale máme pacienty rovnou čtyři, z nichž si každý na obrazovce pobyde tak dvě minuty (ale jeho ozvěny se prolínají celým dílem). Je to docela šílené tempo, z hlediska neopakování různých anamnéz asi neudržitelné, ale jak říkám, o pacienty tolik nejde, takže je to vlastně docela jedno.

Jak už jsem říkala, Jackie je v tomto příběhu naprosto vším, takže je nutné si s ní alespoň trochu „padnout do noty“, protože tu není nic jiného, co by diváka donutilo pokračovat ve sledování. Seriál je to „drsnější“, takže tato lehce černohumorná dramedy není pro každého, ale sledování stojí za to. I po grafické stránce.

+ zajímavé grafické předěly
+ syrové nemocniční prostředí
+ zběsilé střídání pacientů ukazující, že na případ/díl není čas

- vedlejší postavy jsme zatím viděli jen velmi málo

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Jenny17

Jenny17

Já jsem asi viděla nějaký díl,ale už si to nepamatuji. Tak asi nic moc .o)
před 7 roky
Nira

Nira

Vidím to stejně :-)
před 7 roky
singularita

singularita

Díky za lupu. Jde do watchlistu.
před 7 roky
Další články k tématu