23. 2. 2017

Novinka pod lupou: SS-GB

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název SS-GB
Žánr Drama / Historický / Krimi
Stanice BBC One
Premiéra 19. 2. 2017
Vysílání neděle, 21:00 hodin
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Drama je adaptací románu od Lena Deightona. Píše se rok 1941 a Němci vyhráli Bitvu o Británii. Detektiv Douglas Archer se musí vypořádat s prací v těžkých podmínkách pod německou nadvládou v okupovaném Londýně. Jako by už tak neměl těžký život, zvedne se vlna povstalců, kteří chtějí nový režim zničit, a právě Archer je musí zastavit.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Seriál vypadal od pohledu nadějně, trošku jako Close to the Enemy. Na rozdíl od svého kolegy ale SS-GB nedokázal vtáhnout do děje. V podstatě si pár dnů po dosledování ani pořádně nepamatuju, co se tam stalo. Často jsem se přistihla, že dělám něco jiného a seriál skoro nevnímám, nedokázal mě vůbec vtáhnout do děje.

Přitom téma německé okupace Velké Británie vůbec nezní špatně. Seriál má potenciál, ale ve výsledku mě prostě a jednoduše nudil. Nedokázala jsem na něm najít nic zvláštního, co by mě nutilo dávat pozor a navnadilo na další sledování.

Herecké obsazení stojí na hlavním hrdinovi, ale ten mi přijde dost nevýrazný. Moc dobře mi do role nesedl, i když nevím proč, když role detektiva je široce univerzální a v podstatě do ní může být obsazený kdokoliv.

Samozřejmě opět nesmí chybět propojení s hrdinovým osobním životem, osobní mise za pomstou nebo ochranou rodiny a tak dále. Ale bohužel, zrovna v tomto případě je mi to úplně jedno. Nezajímá mě, jak to dopadne, ani na druhé sledování závěr pilotu nedokázal nalákat. Tohle je jen lehký podprůměr s pěknými kostýmy. Když už chcete podobné téma, pusťte si raději Man in the High Castle.

Budu koukat dál? Ne, tohle si cestu do mého watchlistu nenajde.
  • kostýmy
  • nezáživné zpracování i děj
  • hlavní představitel nedokáže tolik upoutat
  • závěr dílu nenavnadí na další sledování
30 %
Mé hodnocení
ragelly

Historický žánr není něco, co bych dobrovolně vyhledávala, ale sama vím, že seriály dokážou mnohokrát překvapit. Seriál má navíc „na svědomí“ BBC One, takže se dá nějaká ta kvalita očekávat, na BBC je obvykle spoleh. A v tomto ohledu nezklamalo ani SS-GB.

Technické zpracování je na jedničku, Londýn okupovaný Němci vypadá až nepříjemně autenticky, to samé platí i pro kostýmy. Postavy jsou skvěle propracované.

Jenže. Epizoda je hodinu dlouhá, což je u BBC obvyklé, ale ač je všechno velmi dobře propracované, díl pocitově trvá snad ještě déle než seriály o devadesáti minutách. U zpracování si totiž není na co stěžovat, ale seriál dosti výrazně doplácí na jinou věc. Vše je sice naprosto dokonalé, ale seriál je natolik nepodbízivý, až je naprosto nevýrazný. Navíc je bohužel natočen vcelku nezáživným způsobem, takže není vůbec těžké se přistihnout, že si seriál vaši pozornost opravdu nezískal.

Seriál se dá nejspíše doporučit pouze fanouškům daného žánru, protože nic jiného než naprosto suchý náhled do (alternativní) historie bohužel nenabízí.
  • technické zpracování prostředí
  • temná atmosféra
  • nezáživnost
30 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Pipa22

Pipa22

mistopredseda - zaujal ;-)
před 7 roky
Destiny

Destiny

Pitomá automatická oprava :D
před 7 roky
sarhod79

sarhod79

Pilot jsem viděla, ale nedokázal mě vtáhnout do děje, přitom myšlenka o prohrané bitvě o Británii...
před 7 roky
Další články k tématu