1. 3. 2017

S lupou do historie: The L Word

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The L Word 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: The L Word (Láska je láska)
Žánr: Drama
Stanice: Showtime
Vysílání: 2004–2009
Celkový počet sérií: 6
Premiéra: 18. 1. 2004

Kdo?

Tvůrci: Ilene Chaiken, Michele Abbot, Kathy Greenberg
Herci: Jennifer Beals, Erin Daniels, Leisha Hailey, Laurel Holloman, Marlee Matlin, Eric Lively, Eric Mabius, Rose Rollins, Katherine Moennig, Pam Grier, Mia Kirshner, Daniela Sea, Kate French, Rachel Shelley, Karina Lombard, Lauren Lee Smith, Elizabeth Keener, Kristanna Loken, Alexandra Hedison, Sarah Shahi, Dallas Roberts

O čem to je?

The L Word je intimní příběh o životech a láskách skupiny lesbických přátel žijících v Los Angeles. Děj se převážně soustředí na Jenny, která nedávno odpromovala na univerzitě v Chicagu. Jenny se přestěhuje ke svému příteli Timovi do LA, kde chce rozvíjet svou kariéru spisovatelky. Její život je ale obrácen vzhůru nohama, když se účastní večírku Timových sousedek Bette a Tiny. Jde o lesbický pár, který se po sedmi letech randění nyní snaží mít dítě. Na večírku se Jenny seznámí s krásnou ženou, která ji vtáhne do místní lesbické komunity a zcela nového světa, který ji nutí zpochybňovat svou vlastní sexuální orientaci.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Queer As Folk jsem viděla docela nedávno a seriál jsem si naprosto zamilovala. Právě kvůli němu jsem si The L Word přidala do watchlistu, protože mě zajímalo, jestli stejná tematika může dvakrát uhodit hřebíček na hlavičku. Upřímně, po pilotu si nejsem úplně jistá.

Nebylo to špatné, to vůbec ne. Jen jsem čekala, že mě to dokáže zaujmout ještě trošku víc. Zatím jsem si k postavám nevytvořila vůbec žádný vztah. Vlastně šlo docela o klišé, typické problémy typických žen z typického seriálu z počátku nového tisíciletí. Tedy, jedno typické není – všude samá lesba. To mi vůbec nevadí, naopak to seriálu dodalo trošku šťávy, protože jinak by šlo o úplně obyčejné drama. Vlastně mi to hodně připomínalo Army Wives, je to hodně podobný styl a příběhově taktéž, opět jen s rozdílem homo/hetero.

Z postav mi nejvíc utkvěla v paměti Jenny. Nevinná holka, která přijíždí do velkého města a začíná experimentovat se svou sexualitou. Jaký šok pro mě přišel, když jsem si pak na Wiki přečetla, že jde o největší mrchu a jednu z nejnenávidě­nějších seriálových postav vůbec. Opravdu, po pilotu byste to do ní rozhodně neřekli a jelikož my tady hodnotíme jen pilot, tak za mě zatím super postava. Naopak mě nezaujala hlavní dvojka snažící se o dítě. Ani jedna z nich není extra sympatická a prostě z nich necítím žádnou chemii. Jiskření jsem ostatně neviděla vůbec u nikoho. Maximálně Jenny s majitelkou restaurace, ale jen minimálně, jinak prostě žádná chemie, což je škoda, protože když si vzpomenu na Briana a Justina, ulalala, husina.

Příběhově je to takový Sex ve městě, v podstatě jen skupinka holek se pravidelně schází, pořádají společné večírky a tak nějak žijí, snaží se užívat si i najít zázemí a milovanou osobu. A je tu hodně sexu.

Budu sledovat dál? Seriál jsem měla už předtím ve watchlistu a po pilotu tam zůstane. Jsem zvědavá, jestli mě postupně chytne víc, až uvidím, kam osudy postav budou v průběhu sérií směřovat.

+ neokoukaná lesbická tematika
+ Jenny a Marina
+ příběh rychle utíká

- žádná chemie
- nedokáže upoutat, aby se chytil a už nepustil

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Jak tak vidím do zákulisí, tak musím uznat, že tento týden se nám to pěkně sešlo, dva seriály z prostředí queer komunity za sebou, zajímavá náhoda (nebo náš plán?). Ale k tématu, jaké je tedy L Word?

Popravdě musím říct, že během sledování celých devadesát minut trvajícího pilotu jsem neměla ponětí, co k pilotu po jeho skončení řeknu. Ani teď, kdy už mám pocit, že jsem si myšlenky utřídila natolik, abych alespoň částečně věděla co říct, si ovšem nenamlouvám, že nebudu zavražděna tisíci způsoby a následně upálena na hranici, ale tak co už.

Osobně se nepovažuju za člověka, který by měl problém s queer komunitou (protože proč taky), ale upřímně nesnáším, když je queer snad jediným žánrem seriálu či filmu. Uznávám, že to žánr oficiálně není, ale The L Word je velmi dobrý příklad, takže se to pokusím vysvětlit. Pilot má devadesít minut, takže času dost, ale přesto (nebo možná právě proto) se nemůžu zbavit dojmu, že si tvůrci řekli: „Máme tu spoustu leseb, gayů,… Proč se vymýšlet s něčím dalším?“

Takže se divák nakonec dočká neskutečně odfláknutě provedeného děje, který v divákovi nevyvolá téměř vůbec nic. Místo toho se dočkáme tolika postelových scén, že mě až mrzí, že jsem hned na začátku nevytáhla počítadlo. Ano, jsme na kabelovce, ale vážně je nutné toho do devadesáti minut nacpat víc, než kolik toho tvůrci nacpali do všech 50 Shades? (Pardon, ono je to teď tak profláklé, že se nejde nezmínit :D.)

Konec podle mě ukázal trochu světlejší zítřky, závěr s Bette a Tinou na terase byl kouzelný a zvrat Jenny naznačil, že by nás mohlo čekat nějaké to drama. Ale prostě to na to, že pilot byl dlouhý hodinu a půl, nestačí.

+ nadějně vypadající konec

- špatně a odfláknutě zpracovaný děj
- nepromyšlené
- erotická scéna každých pět minut začne být po chvíli už trochu stereotypní

Moje hodnocení pilotu: 10 %
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře22zobraz všech 22 příspěvků
Matuush

Matuush

Jééé, můj první binge v životě! :D Seriál rozhodně není obsahově pro všechny, ale podle mě patří do...
před 7 roky
007.dany

007.dany

Tento seril se mi nijak zvlášť nelíbil,ale neviděl jsem ho celý,takže nemůžu pořádně posoudit.
před 7 roky
Yellow

Yellow

Přesně. Exotická kráska(kterých tam prošlo plno), co má jen pár postelových triků, jinak je...
před 7 roky
Další články k tématu