21. 4. 2017

Novinka pod lupou: Fízlárna

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Fízlárna
Žánr: Komedie / Minisérie
Stanice: Stream.cz
Premiéra: 18. 4. 2017
Vysílání: úterý
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: -
Herci: Jiří Maryško, Dan Dittrich, Hynek Chmelař

Ve zkratce

Na malou stanici pražské policie je převelen svérázný Ruda Kyselka ze Sokolnic u Brna. Ten obrátí celou stanici vzhůru nohama, což dělá vrásky hlavně zkorumpovanému parťákovi Brabcovi.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Po odsledování Pěstírny jsem se na Fízlárnu vůbec netěšila. Rychle jsem ale byla vyvedena z omylu, protože Stream opět nezklamal a dokázal, že svěží a vtipné komedie opravdu točit umí. Zaujaly mě postavy, nasmála jsem se hodně, nahlas a dokonce i opakovaně, když jsem se na pilot dívala podruhé s mužem.

Zdálo se mi to, nebo na začátku bylo u vlakového nádraží hlášení z Nádraží? Už to mě pobavilo, i když to byl jen slabý začátek. Jakmile se na stanici objevil Kyselka, začala ta správná jízda. Přiznám se, že jsem mu vůbec nerozuměla. A to jsem z Moravy. Teda spíš ze Slezska, ale i tak. Tady nahoře v Jeseníku sice nemáme žádná extra speciální nářečí, ale to neznamená, že se s Moraváky snadno domluvíme :-D Každopádně o to víc to bylo vtipné, navíc když tam přivedli „Bukvici“ na překlad, už jsem fakt nemohla.

Celá zápletka pilotu je hodně přitažená za vlasy. Kyselka předtím ty sáčky s drogami viděl a nevypadal na úplného debila, takže nechápu, jaktože je nepoznal i podruhé. Ale je to komedie, když ji vezmete, jak je, budete se královsky bavit a s nadšením si pustíte další díl.

Budu koukat dál? Si piš.
  • Kyselka
  • spousta vydařených vtipů
  • ani chvilku se nenudíte
  • rychle to uteče
  • příběhově trošku přitažené za vlasy
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Fízlárna je pro mě v relativně krátké době už druhá novinka od českého Streamu. Zatímco ještě kratší Pěstírna sázela na vážnější notu, sedmnáctiminutová Fízlárna je počinem komediálním.

O Kanceláři Blaník, Autobazaru Monte Karlo a dalších potenciálních komediích vím maximálně z doslechu, takže porovnávat nemůžu a ani nebudu. Každopádně po zhlédnutí pilotu Fízlárny jsem na ně ještě zvědavější, protože tohle byl na první komedii od „stanice“ pro mě docela šok.

Jak má třeba Velká pětka často problém s tím, že vtipy jsou v nich jen v náznacích, které člověk bohužel pro ně ani nepozná, tak tady je to jako rána boxerskou rukavicí. Často v podobných případech vyzdvihuji, že takzvaný „fekální“ humor vtipný prostě není, tady je povýšen na ještě vyšší úroveň. Takže všechny ty nechutné „vtipy“ jsou ještě nechutnější, tak moc nechutné, až si člověk říká, jestli je to ještě možné.

Co je ale horší, člověk se tomu občas i zasměje. Vtipy se občas opravdu povedou a postava naivního nového strážníka bůh-ví-odkud, kterému člověk z Čech prostě minimálně na začátku skoro vůbec nerozumí, je svým způsobem hrozně geniální a roztomilá.

Ale co si o tomhle nakonec myslet? Já sama nějak nevím. Nemůžu jednoznačně říct, že by se mi to nelíbilo, ale zároveň prostě nemůžu říct, že to bylo skvělé a že se budu dívat dál. Ale na tu polovinu to dá.
  • několik povedených vtipů
  • Rudolf Kyselka
  • „silný“ humor
50 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

I patnáct minut tohoto je na mě moc. Sledování jsem si musel rozdělit na dvě části, kdy jsem si v půlce musel dopřát dostatečně dlouhou pauzu na uklidnění, protože hned na začátek říkám, že tohle je extrém. Poprvé jsem ocenil, že se mi seriál seká, že při tom mám drobné pauzy.

Fízlárna je ideální pro lidi po lobotomii nebo chovance ústavu pro duševně choré, ale nějaké extrémní případy. Takhle u toho budete slintat blahem stoprocentně (popř. můžete být tou zvláštní výjimkou, která to nějak ocení, kdoví).

Každopádně já při sledování umíral a měl chuť se mlátit hlavou do zdi po každé druhé replice, která v pilotu zazněla. Myslel jsem si, že tenhle dementní styl humoru zůstal v minulém století, že už to neletí. Ha, ale očividně to ještě někoho baví. Vlastně Fízlárna je Kameňák v seriálové verzi…

…jenom horší. Přibylo fekálního humoru, ubylo aspoň tak vtipných scén, že by se člověk pousmál, máte se asi smát moravskému nářečí a vulgarismům v každé druhé větě. Takže Fízlárna je takový horší Kameňák. A o něm si nemyslím nic moc pěkného. Z toho vyplývá, že ten pilot Fízlárny je pro mě děs.

Chytrý humor tu člověk těžko najde, satira, či alespoň nějaké poselství tady není vůbec. Smysl tohoto seriálu je člověku neznámý. Zápletka je dementní, kulisy s interiérem jsou odporné, herci přehrávají a nejsou sympatičtí, postavy jsou nanejvýš komediální lehký podprůměr, takže nic světoborného. Dobré na tom není skutečně nic, tohle za váš čas asi ani nestojí, ačkoliv to má jen 15 minut. Koukat dál nebudu, Fízlárna je nad moje síly.
  • eh, přiznám se, že jsem se jednou lehce, opravdu lehce, pousmál
  • humor pro imbecily (moravský nářečí, vulgarismy, znásilňování kvůli vajíčkům nebo co to k čertu mělo být…)
  • postavy
  • hnusné kulisy a interiéry
  • žádné poselství, bez viditelného smyslu (tvůrce to asi napadlo někdy pod vlivem)
  • herci
0 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Plánujete dát seriálu šanci? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
Koldik

Koldik

Tak dakujem, neprosim...
před 6 roky
milosh

milosh

Ozkoušeno a už vím, že nikdy více. Tohle rozhodně není můj styl humoru. Vlastně nebýt výzvy asi bych se...
před 6 roky
ragelly

ragelly

Pilot byl nejlepší, další díly byly pořád úplně to stejné dokola, takže se to docela rychle omrzelo. Ale...
před 6 roky
Další články k tématu