10. 5. 2017

S lupou do historie: Murder, She Wrote

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Murder, She Wrote 1×01: The Murder of Sherlock Holmes: Pilot?

Medailónek

Název: Murder, She Wrote (To je vražda, napsala)
Žánr: Drama / Krimi / Komedie / Mystery
Stanice: CBS
Vysílání: 1984 – 1996
Celkový počet sérií: 12
Premiéra: 30. 9. 1984

Kdo?

Tvůrci: Peter Fischer, Richard Levinson, William Link
Herci: Angela Lansbury, William Windom, Tom Bosley, Ron Masak, Louis Herthum, Michael Horton, Jerry Orbach, Len Cariou, Richard Paul, Julie Adams, Ruth Roman, Keith Michell, Wayne Rogers, Claude Akins, Herb Edelman

O čem to je?

Jessica Fletcher je bystrá postarší dáma, která si od doby, co jí zemřel manžel, krátí čas psaním detektivek. První kniha samozřejmě ihned po dokončení končí v šuplíku, ovšem rozhodně ne skrytá očím zvídavého synovce Gradyho, který ve své tetě pozná talent, a z Jessicy se rázem stává hvězda. Avšak nově nabytá sláva rozhodně neznamená život plný nezáživných rozhovorů s kritiky a reportéry, sláva Jessice nabízí mnohem zajímavější příležitost – dělat to, co jde paní Fletcherové ihned po psaní detektivek nejlépe. Totiž připlétat se ke skutečným zločinům a k nelibosti policie být při fušování do jejich řemesla lepší než vyšetřovatelé a snad i zločinci samotní.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: kdysi dávno viděno pár náhodných epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: -

Teda když jsem si našla pilot v originále, trošku jsem se zděsila, že se na něco z roku 1984 budu muset dívat hodinu a půl. Nicméně jsem chtěla zkusit původní znění, protože si neuvědomuju, že bych s tímto seriálem kdy přišla do styku právě v angličtině. Docela mě to zaskočilo, jelikož jsem z televize zvyklá na dabing, ale rychle jsem si na Jessicu zvykla a nechala se unášet vlnou nostalgie.

Seriál nikdy nepatřil mezi mé zamilované, ale jako malá jsem sem tam nějaký ten díl viděla. Přesto je to už skoro 35 let od premiéry a za tu dobu se toho mohlo hodně změnit. Velmi příjemně mě překvapilo, že se na epizodu koukalo opravdu dobře. Samozřejmě, půlku doby jsem se přiblble tlemila nad tím, jaké je to retro. Ale nutno říct, že tento styl případu už se v dnešní době moc nevidí. Ze seriálu přímo čiší chytré psaní, které je navíc doprovázeno výborným herectvím hlavní představitelky.

Ani se mi nechce věřit, že jí v té době bylo 59. Vždyť teď už má přes devadesát, to je prostě neskutečné! Absolutně jsem nemohla z toho, jaká je to sportovně založená ženská. Ten její běh je něco, co by měl vidět každý, takhle jsem se dlouho nebavila. Zvlášť v kombinaci s tím, když jsem si ji představila dnes v těch 92 letech, jak se prohání těmi lesíky v teplákovce a s ručníkem kolem krku :-D No nic, popojedem.

Případ byl trošku zmatený. Možná to bylo tím, že jsem se mu nevěnovala úplně na 100 %, ale přišel mi trošku překombinovaný. Každopádně nechyběly zvraty až do samotného konce, což určitě chválím. Naopak co mi scházelo, to bylo trošku vygradování. Čekala jsem, že když Jessica konfrontovala vraha, že se ji bude snažit umlčet, ale on jen odevzdaně sklopil hlavu, i když kolem nebyl nikdo jiný než ona. Jinak ale sledování příjemně ubíhalo a já musím říct, že jsem ráda, že se mi to líbilo stejně, jako když jsem byla malá.

Budu sledovat dál? To zase ne, mám tu spoustu jiných restů. Ale kdybych měla volno, tak o tom vážně pouvažuju, protože to opravdu nebylo špatné.

+ sportovkyně Jessica
+ neustálé nasedání a vysedání z vlaku
+ naivní slušnost vůči všem okolo
+ rychlý spád

- úvodní znělka měla snad 10 minut
- chybělo akčnější vyvrcholení

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tohle je jeden z těch známějších seriálů, které televize vysílá přibližně desetkrát denně. A hádejte co. Myslíte, že už jsem to někdy viděla? Minimálně já si na to totiž nepamatuju.

Takže, co si živě vzpomínám, jsem se k tomuto seriálu nejvíce přiblížila ve chvíli, kdy jsem sledovala epizodu „Murder He Wrote“ v seriálu Castle. Trapné, já vím.

Každopádně po pilotu si říkám, že to je hrozná škoda. Dobrá, pilot si mě svým způsobem získal už ve chvíli, kdy se jmenoval „The Murder of Sherlock Holmes“ (už za to ode mě měl minimálně 10 % jistých), ale stejně jsem od něj nic nečekala, přece jen jsem slyšela několik názorů a viděla místní hodnocení.

Takže nejspíš budu za divnou, ale za mě paráda. Angela Lansbury / Jessica Fletcher jsou obě výborné, navíc sympaťandy, krimi s trochou komedie je výbornou volbou (tady se nejspíš učili všichni ti Castleové, Sběratelé kostí, Mentalisti či detektivové z Agentury Jasno) a seriál kromě komedie a vtipu nabízí i trochu toho nadhledu.

Zkrátka… ač nerada, musím říct, že i když je hodina a půl docela dost, tak jsem se bavila. Sice se mi nepodařilo vyřešit záhadu, odkud sakryš znám hudbu ze znělky, ale nevadí. Vůbec se nedivím všem těm nominacím na různé ceny, tohle se opravdu povedlo.

+ hlavní hrdinka
+ nadhled, vtip v kombinaci s dramatem
+ příjemné překvapení

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Esgalnor

Status: viděno několik náhodných epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: 50 %

Z Jessicy Fletcherové jsme si doma vždycky dělali srandu, protože kam ta babča přijde, tam je hned mrtvola. Do toho pilotu jsem šel s očekáváním nanejvýš guilty pleasure detektivky, která bude aspoň zábavná, když už nic. Když jsem si ale náhodou přečetl popis pilotního dílu, zaujalo mě to tak, že moje očekávání lehce vystoupala (ano, sice z nuly, ale stoupla). A pilotní díl je vlastně milým překvapením.

Skutečně, jak samotný seriál nemám rád, dle mého jde o natahovanou kaši pro znuděné seniory, tak pilot zaujal zajímavou zápletkou, solidním dějem, rychlým tempem a solidními herci. Má to sice takovou tu klasickou atmosféru, která pokaždé zavání guilty pleasure, ale pilot i s ní dokáže při objektivním pohledu působit překvapivě kvalitně.

Pilot má typickou retro atmosféru, která mi v detektivkách nesedne, a ačkoliv je jakýmsi způsobem milá a příjemná, k žánru se nijak nehodí. Především k zápletce, kterou představuje vražda (aneb jako pokaždé), avšak zároveň se teprve seznamujeme s Jessicou a tvůrci rozehrávají na ploše jednoho pilotního dílu více děje (a nemyslím ten epizodní), než se později objeví v celém seriálu. Zápletka je chytřejší, než člověk z názvu pilotního dílu může usoudit.

Když si vybavím útržkovité vzpomínky na některé jiné díly ze seriálu, pilot je v porovnání s nimi mnohem vážnější a místy i napínavější, což mu jen prospívá. Posouvá to děj dopředu a díky tomu se dočkáme velmi překvapivého zakončení, které je i poměrně emotivní). Do toho tu máme ještě sympatickou Angelu Lansbury, která Jessicu utváří podle svého skvělým způsobem.

Největší zápor pilotu, který sráží hodnocení rapidně dolů, je jeho scénář. Ačkoliv má dobře napsanou epizodní zápletku, katastrofické tu jsou hlavně postavy a některé dialogy. Hlavně Jessica mi byla šíleně nesympatická. Ale až na tuto složku šlo o příjemný návrat ke světoznámé učitelce Jessice Fletcherové, plný nostalgie.

+ zápletka
+ tempo
+ vážná tvář
+ herci

- scénář
- atmosféra
- hudba

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
eliska.musilova

eliska.musilova

Jessica Fletcherová je podle mě modernějším zosobněním slečny Marplové. Obě usměvavé babičky, které se tváří...
před 6 roky
Case*Wawe*Make

Case*Wawe*Make

Bože, Fletcherová, na to vždy koukala babča :D, pár dílů jsem viděla, ale nijak mě to nezaujalo.
před 6 roky
Destinytte

Destinytte

Další z prvních seriálů, které jsem poznala v televizi... :D
před 6 roky
Další články k tématu