17. 5. 2017

S lupou do historie: The Pretender

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Pretender 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: The Pretender (Chameleon)
Žánr: Drama / Thriller
Stanice: NBC
Vysílání: 1996–2000
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 19. 9. 1996

Kdo?

Tvůrci: Steven Long Mitchell, Craig W. Van Sickle
Herci: Michael T. Weiss, Andrea Parker, Patrick Bauchau, Jon Gries

O čem to je?

Jarod je génius a bývalé dítko vědy. Má jedinečnou schopnost stát se tím, kým chce být. Dokáže bezchybně ztvárnit všechny pracovní profese na světě. Sydney je jeho učitel a mentor, Parkerová kamarádka z dětství. Oba spadají pod záhadnou organizaci s názvem Centrum, která před třiceti lety vzala Jaroda jeho rodičům a vyvíjela jeho mimořádné schopnosti ve snaze udělat z něj jednoho z jejich agentů a využívat jeho genialitu pro své zlověstné plány. Jarodovi se podařilo utéct. Od té doby hrdina cestuje po celé zemi a hledá vodítka, která by směřovala k objevení jeho skutečné identity. Mezitím si hraje na doktora, policistu, advokáta a další povolání, která mu můžou v jeho cestě pomoct.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status:první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Další seriál z mé osobní série těch, o kterých jsem nikdy v životě neslyšela. Rok 1996, to mi bylo šest a Drunk_Queen ani nebyla na světě, to je vtipné si to takhle uvědomovat :) Každopádně co se týče pilotu, nebylo to špatné. Teda, mohlo to být lepší, ale i horší. Když jsem si přečetla obsah, tak jsem byla docela natěšená, protože obsah zní opravdu hodně dobře. Člověk jako chameleon, který se ihned dokáže vžít do každé pracovní profese? To nabízí neuvěřitelné možnosti. Bohužel tvůrci jako první zvolili profesi lékaře, takže jsme z pilotu měli jen další lékařský seriál s lékařským tématem, což byla škoda. Ten konec, kdy hrdina odchází jako pilot letadla, vypadal o mnoho lépe.

Herce neznám, takže žádná nostalgie se nekonala. Nikdo mi vyloženě nevadil, nikoho jsem si ani neoblíbila. Je to asi jeden z těch seriálů, které neurazí, ale ani nenadchnou. Dost velkou roli na tom hraje fakt, že je to více než 20 let od premiéry. V devadesátých letech přesně tento styl seriálů letěl, v dnešní době už jsme zvyklí na něco trošku jiného a některé momenty jsou proto trošku úsměvné.

I přes to ale pilot utekl rychle a nezačal nudit. Líbilo se mi, že i když to očividně bude case of the week schéma, tak tvůrci nastínili i hlavní dějovou linku, která bude hnát hrdinu kupředu. Seriál vydržel na obrazovkách čtyři řady, takže by se z toho mohl rozvést docela slušný hlavní příběh. Ale kdo ví, neplánuju dál sledovat, pilot mi stačil.

+ obsah na papíře
+ svižné tempo

- tento styl v dnešní době už moc netáhne
- na seriálu jde poznat jeho věk
- obyčejná profese pro pilot

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Obvykle mívám o seriálech v rubrice S lupou do historie alespoň základní povědomí, ale Pretendera jsem opravdu přivítala slovy: „Co to jako je?“, vážně, ani název jsem nikdy neslyšela.

Netuším, jestli je to tím, že Pretender zůstal tak moc nepovšimnut, nebo jestli je to mým věkem (ten věk je nejspíš nejpravděpodob­nější, uznávám), ale na to, jaký má Pretender potenciál, je to opravdu zajímavé. Tvůrci si totiž vlastně mohou v každičké epizodě dělat to, co chtějí, a když se to vezme kolem a kolem, mají neomezené možnosti, takže seriál divákovi vskutku nezevšední. I když má jisté stálice.

Nejdůležitější stálicí je samozřejmě hlavní hrdina. Možná je to tím, že dokáže být snad kýmkoliv, ale ač je to sympaťák, je trochu nevýrazný. Lepším slovem by možná bylo nevtíravý, nenápadný. Kupodivu to vlastně ničemu nevadí, protože i tu svou „opatrnost“ dokáže využít jako své „kouzlo“. Podobně jsou na tom i vedlejší postavy, například babička z nemocnice a chlapec na vozíku, kteří si získají divákovy sympatie i přesto, že nejsou na scéně až tak dlouho.

Na seriálu mi ale vadí jedna věc – linka s agenty. Pokud se řeší hrdinova minulost a jeho snaha přijít na to, co se stalo, není co vytknout. Ovšem jakmile se začne řešit to, že hrdinu neustále stíhá banda agentů, která ho ne a ne najít, získává příběh trhliny. A přiznejme si, že tato linka prostě až tak zajímavá není. Důvod, proč se neustále přesouvat jinam, by se jistě našel i jiný a lepší.

Ale jinak za mě dobré. Mít čas, tak se velmi ráda podívám, kam se tento příběh bude rozvíjet dál. Navíc si seriál zaslouží bod za milé překvapení, že i „nenápadná myška“ může bavit. A že i snaha získat spravedlnost může vypadat i jinak.

+ námět
+ ne až tak výrazný hrdina a příběh
+ vedlejší postavy
+ potenciál ve střídání prostředí

- postavy z hrdinovy minulosti
- agenti, kteří po něm pátrají

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
ragelly

ragelly

Je v plánu... na rok 2020 :D
před 6 roky
sarhod79

sarhod79

Děkuji za vyčerpávající odpověď:)
před 6 roky
Eviik

Eviik

Jů, tak to se docela divím, že tohle je v Lupě :D Rozhodně ve své době jeden z mých velice...
před 6 roky
Další články k tématu