6. 7. 2017

Scéna měsíce: Červen 2017

Vítáme vás u dalšího článku z naší rubriky, do které redaktoři vybrali scénu, která se jim za uplynulý měsíc nejvíce líbila, a zároveň svůj výběr zdůvodnili. A vy neváhejte napsat do komentářů tu vaši.

allyska

iZombie
herci
Rose McIver (Olivia Moore), Rahul Kohli (Ravi Chakrabarti), Malcolm Goodwin (Clive Babineaux), Robert Buckley (Major Lilywhite), Jessica Harmon (Dale Bozzio), Jason Dohring (Chase Graves) a další
scéna
Škrábni mě
allyska

Další skvělá řada za námi, spousta pěkných scén, z těch červnových například návrat Draka, kdy se konečně Liv rozhodla, že se přestane vinit za jeho smrt. Zároveň nám bylo vysvětleno, proč až tak prožívala osobnosti spojené s konzumací mozků. Z předposlední epizody výbuch baráku, kdy se opět ukázalo, že chudákovi Majorovi se na lepší časy neblýská. Mezi největší plusy seriálu ale patří krásné přátelství Raviho a Liv, proto je pro mě scénou měsíce úplný závěr. Kdy po emocionální sekvenci následuje rozhovor Liv a Raviho v laboratoři. Společně si zavzpomínají na to, jak to všechno začalo a poté Ravi Liv požádá, aby ho škrábla. Chce totiž lék vyzkoušet na sobě. Smutná Liv mu jeho přání splní a my si musíme počkat, jak to všechno dopadne, protože nečekám od tvůrce Roba Thomase něco nudného. Už jen ono nastínění dalších událostí, kdy je vyoutování existence zombie pojato vskutku originálně a nedá se říct, kdo je opravdové monstrum, zda zombie, nebo člověk.

Furiant

Orange is the New Black
epizoda
herci
Taylor Schilling (Piper Chapman), Laura Prepon (Alex Vause), Natasha Lyonne (Nicky Nichols), Uzo Aduba (Suzanne Warren), Danielle Brooks (Taystee), Kate Mulgrew (Galina Reznikov), Selenis Leyva (Gloria Mendoza), Laura Gómez (Blanca Flores), Adrienne C. Moore (Cindy Hayes), Dale Soules (Frieda Berlin)
scéna
Čekání na zajmutí
Furiant

Letošní červen byl pro mě opět jeden z těch slabších měsíců na scény měsíce. Po dlouhém přemýšlení jsem nakonec zvolil závěrečnou scénu posledního dílu páté série Orange is the New Black. I když by určitě šla vybrat i jiná scéna, mně se na této líbila ta nebojácnost a semknutost hlavních postav, které se postavily proti systému, jenž v litchfieldské věznici panoval. Vlastně to bylo takové skvělé vyústění celé série, která mi sice přišla už trochu slabší, ale stále hodně dobrá. Úžasný byl u této scény i ten hudební podkres, a to skladba „To Build a Home“ od The Cinematic Orchestra.

Gabik.029

Dark Matter
epizoda
herci
Anthony Lemke (Trojka), Zoie Palmer (Android)
scéna
Trojka vs. francouzština
gabik.029

Tak nám začala letní sezóna a po emocemi nabitých finále z hlavní sezóny nás v rámci Dark Matter čekala komická úleva, na kterou budu ještě dlouho vzpomínat. Epizody věnující se časovým smyčkám jsou zaručenou zábavou snad u každého seriálu a Dark Matter není žádnou výjimkou. Obětí byl Trojka, který se každé ráno probudil a měl před sebou den, který už zažil nesčetněkrát. Už samotný průběh těchto opakujících se chvil byla radost sledovat, ale vyvrcholení přišlo, když se Trojka rozhodl, že ho Android naučí francouzsky, aby mu ostatní uvěřili, co se děje, až se den opět resetuje. Byl to nadlidský úkol, jelikož Trojka postrádal veškerý cit na jazyky. Korunku tomu všemu nasadil společný hudební duet Trojky a Android, který byl samozřejmě také ve francouzštině.

lukascoolarik

The Leftovers (Pozůstalí)
epizoda
herci
Justin Theroux (Kevin Garvey), Carrie Coon (Nora Durst)
scéna
Věřím ti
lukascoolarik

Vytvořit finále seriálu je obtížný úkol, ale Pozůstalí jsou důkazem toho, že to je možné. Tvůrci se rozhodli odejít v poměrně minimalistickém měřítku a vsadili převážně na svou základní myšlenku. Ateisté i věřící musí uznat, že The Leftovers je ve svém jádru o víře, což podtrhuje i závěrečná scéna, kterou jsem musel zvolit jako svou scénu měsíce. Nora vypráví Kevinovi o tom, co se stalo po jejím vstupu do stroje, který ji měl vrátit mezi rodinu, o niž ji Zmizení připravilo. Jenže vše, co má divák k dispozici, jsou její slova. Monolog není doprovázen sestřihem toho, jak se ocitla na druhé straně, takže divák i Kevin si musí položit nelehkou otázku, zda Nora mluví pravdu nebo jen lže. To nejlepší na tom ale je, že na tom vlastně vůbec nezáleží. Nemění se tím to podstatné, čímž je fakt, že Kevin se slzami v očích přiznává, že jí věří a že je tady. Naposled se rozeznívá skvostný soundtrack od Maxe Richtera, Kevin nastaví ruku a brečící Nora ji s úsměvem stiskne. Vše je zodpovězeno, nic není zodpovězeno a tím to končí.

Pajky

Doctor Who (Pán času)
epizoda
herci
Matt Lucas (Nardole), Peter Capaldi (The Doctor), Pearl Mackie (Bill Potts), Michelle Gomez (Missy) a John Simm (The Master)
scéna
Master se vrací
pajky

Červen se překvapivě ukázal jako měsíc, kdy jsem měl docela problém vybírat. Sešlo se mi totiž několik scén, které zmínit zaslouží. Nejprve jsem se myslel, že si vyberu z nové série Orange is the New Black, kde se mi například Piscatellův výslech Red zaryl do paměti. Pak ale přišlo finále Handmaid's Tale a silná scéna s (ne)ukamenováním a já si myslel, že mám jasno. Chyba, protože se přihlásila předposlední epizoda Doctora Who, kde se odehrávalo šokující zjištění hned na dvou frontách zároveň. Nardole a Doctor se snaží najít Bill, narazí na Cybermana a zjišťují, že je to ve skutečnosti právě Bill. Mezitím Missy navštíví záhadný cizinec, který sundá svou masku a pronese: „Hello Missy, I am Master. And I'm very worried about my future.“ Pak už jen Missy společně s Masterem představí Doctorovi svůj plán na povstání Cybermanů a já se nemůžu dočkat poslední epizody, takže si vítězství zaslouženě odnáší Doctor Who.


Které scény a ve kterých seriálech se za uplynulý měsíc vryly do paměti vám?

Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
allyska

allyska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
Desperate houseman

Desperate houseman

Pro mě rozhodně finále Wentworthu. Pohřbení zaživa + když viděla kdo se na ni dívá :O
před 6 roky
šotek10

šotek10

Doctor mě dostal do kolen, ale je opravdu škoda, že byl ohlášen příchod Mastera a vůbec všeho co se mělo ve...
před 6 roky
Adík

Adík

Skvěle popsaná scéna z Leftovers. Hned se mi vrátily ty pocity, které jsem měl během sledování finále.
před 6 roky
Další články k tématu