28. 7. 2017

Novinka pod lupou: Fearless

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Fearless
Žánr Drama / Thriller / Krimi / Mysteriózní
Stanice ITV
Premiéra 12. 6. 2017
Vysílání pondělí ve 21:00

Délka pilotu: 46 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Každý případ Emmy Banville je jednou velkou výzvou. Emma si bere na starost ostře sledované případy lidí, kteří byli neprávem posláni za mříže. Což jí samozřejmě nepřidává na oblíbenosti u veřejnosti, ale zoufalým blízkým neprávem odsouzených dodává naději. Jednoho dne Emmu kontaktuje Annie, matka dítěte Kevina Russella. Ten byl před čtrnácti lety, ve svých třiadvaceti letech, odsouzen za vraždu studentky. On sám tvrdí, že dívku nezabil, že ho k přiznání donutila policie. I když je možná nevinný, veřejnost, policie i mužův čtrnáctiletý syn mají jiný názor a snaha zjistit pravdu Kevinovi spíše ubližuje, než pomáhá. Zjistí se nakonec pravda? A jaký život Kevina čeká?
Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Kdybych hodně přeháněla, mohla bych říct, že britská krimi dramata vládnou naší rubrice, protože jich tu týden co týden máme opravdu hodně. Něčeho je tu možná ještě víc, ale britská krimi dramata vyčnívají, protože jsou si navzájem velmi, velmi podobná. A já mám pak pocit, že vlastně pořád koukám na to samé. Tak mě tak napadá, myslíte, že bych si všimla, kdybych si pustila pilot jednoho seriálu, na něj navázala druhým dílem druhého seriálu a tak dál? Já se trochu bojím, že ne.

Ovšem u Fearless se mi chce skoro až oslavovat, protože tu je konečně zase jednou za čas britská kriminálka, která není dvojčetem všech ostatních. Fearless je trochu ve stylu Odložených případů, ovšem nezaměřuje se na oběť, ale na pachatele, i když ten prvek vyřešení vlastně nevyřešeného případu po dlouhé době tu také je. A jak pro mě občas nebývá snadné sledování Odložených případů, tak tohle pro mě bylo také „něco“.

Když člověk sleduje „normální“ kriminálky, neuvědomí si, jak hrozně děsivé je, když se něco podobného v realitě stane. Protože v normálních kriminálkách divák většinou vídá neomylné detektivy, kteří se v ničem nespletou a když už na podezřelého tlačí, tak naprosto oprávněně. Jak říkám, tohle příjemné sledování rozhodně nebylo.

Normálně by na mě podobný seriál tolik nezapůsobil, ale výjimka potvrzuje pravidlo. Fearless ale dokáže diváka vtáhnout do sledování už od prvních minut, možná je to skvělou hlavní hrdinkou, možná atmosférou, možná scénářem, možná zpracováním. Nebo kombinací všeho, to si musí každý divák rozhodnout sám.

Každopádně jedna věc je jistá, zatímco většinu britských krimi, která tu recenzujeme, si můžete s klidným srdcem nechat ujít, Fearless byste si pustit měli. Pilot uteče jedna báseň, navíc pomůže člověku uvědomit si, že vlastně stačí ocitnout se ve špatnou dobu na špatném místě a vše se pak může obrátit proti němu. Tady to vypadá na nějakou intriku, ale je vůbec potřeba?
  • hlavní hrdinka, atmosféra, zpracování
  • působivé
  • zvláštní práce s kamerou
80 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Když na začátku pilotu prozradili, že půjde o to dokázat nevinnu usvědčeného vraha, který před 14 lety údajně zabil mladou dívku, byla jsem nadšená. Právě takové seriály jsou mým šálkem čaje, líbí se mi pátrání v minulosti, odhalování nových vodítek a skutečností a ve výsledku už je vlastně jedno, jestli se dokáže, že to skutečně udělal, nebo ho osvobodí. Bohužel jakkoliv dobře Fearless ze začátku zní, celkově pilot hodně, ale hodně zklamal.

Když si v hlavě sumíruju obsah, tak to zní vážně dobře, nevím, co bych tomu vytkla. Ale přeneseno na obrazovku, celá epizoda se neskutečně vleče. V podstatě se v ní vůbec nic nestane, jenom jsem seděla a čekala, kdy už konečně začne zábava. A pak přišly závěrečné titulky a já jsem jen zklamáním nasucho polkla.

V podstatě tady není ai o čem mluvit. Hlavní herečka není ani tak nesympatická, jako spíš uspávací. I když se snaží být akční, prostě jsem měla problém udržet pozornost, abych viděla, co dělá. Většinou ale jen listovala v papírech a přemýšlela, takže vlastně nebylo ani tak těžké držet s ní krok. Odsouzený vězeň působil hodně nerozhodně. Měla jsem z něho spíš pocit, jako by ho právě zavřeli, ne jako by už seděl 14 let. Byl vyplašený, pořád se jen něčeho bál, nedokázal říct ano ani ne, prostě mi nepřišel jako člověk, který by chtěl za každou cenu dokázat, že v té vraždě neměl prsty. No a jeho rodina? Ti už byli úplně jen do počtu, v podstatě tam neměli vůbec žádnou úlohu a pilot by vypadal úplně stejně, i kdyby se tam vůbec neobjevili. Rozhodně nezafungovalo představení vězně jako muže s rodinou, dokonce ani s nefunkční rodinou. Necítili jste tam žádné vazby, city, a nemluvím jen o romantických citech, ale prostě o jakémkoliv vyjádření, že toto je skutečně rodina. Prostě se jen na obrazovce objevovali herci bez nějakého ladu a skladu.

Fearless měl být super seriál. Ale odcházím od něj po pilotu, na další sledování se nechystám. Je to pár dnů, co jsem ho odsledovala, a vím, že za pár dnů už si na něj ani nevzpomenu a až budu zase zpětně naše novinky procházet, tuto budu muset rozkliknout a přečíst si, o čem byla, protože podle názvu si rozhodně nevzpomenu. Škoda.
  • potenciální potenciál
  • zabitý potenciál
  • herci a postavy
  • nic zapamatováníhodného
20 %
Mé hodnocení
ragelly

Fearless mě upřímně ničím nezaujalo – a to mám britské thrillerové minisérie v oblibě. ITV se ale přeci jenom svými detektivními seriály liší od BBC. Zatímco BBC chrlí jednu pecku za druhou, ITV většina projektů končí někde na půli cesty, kdy se těžko rozhodujete, jestli se vám nakonec pilotní díl líbil, nebo ne. Fearless navíc působí ještě nezáživněji svou originální, ale nelákavou zápletkou. A po dosledování úvodního dílu musím říct, že ačkoliv to dopadlo lehce nad má očekávání, přesto to mohlo díky svému potenciálu mířit mnohem výš.

V hercích problém stoprocentně není – Helen McCrory je ve své roli zcela výtečná. Nadprůměrné výkony tu ale podávají i ostatní herci, z nichž mě zaujali hlavně Jonathan Forbes a Robin Weigert (pominu-li hlavní herečku). Problém bych spíše viděl ve scénáři. Není vyloženě špatný, postavy jsou reálné a sympatické, jenomže… je průměrný. Zápletka je neoriginální, zvraty tu jsou minimální a dost nezáživné, v rámci politického thrilleru to jde o lehký nadstandard, ale nic jiného.

Tomuto dojmu nenapomáhá vlastně nic. Nevýrazná, lehce unylá kamera člověka spíše nudí, než aby držela jeho pozornost. Hudba nijak nevyčnívá, po sledování si sotva vzpomenete, že tam nějaká byla. Slušný scénář výrazně drhne při budování hlavního příběhu a zápletky. Co se mu ale naopak daří, tak je vybudovat slušnou dějovou linii ohledně hlavní hrdinky, a řešit komplikované, ale uvěřitelné vztahové problémy jednotlivých postav.

Suma sumárum jde tedy v rámci politických thrillerů o nevýrazný nadprůměr. V technických parametrech ničím nevyčnívá, co se příběhu týče jde pak o standardní práci. Pilot vás příliš nepřekvapí, twisty a nečekané momenty chybí, stejně tak i nějaká atmosféra. Vše to ale vynahrazují slušné postavy, zdařilé vedlejší zápletky a především herci. Tím pádem opět o pilotu od ITV nevím, co si mám myslet – tentokrát ale zůstává lehce pozitivní dojem, který mě táhne k dalšímu sledování.
  • vynikající herci v čele s Helen McCrory
  • slušné vedlejší zápletky
  • kvalitní postavy
  • zanechává zvědavost a pocit chtít seriál dokoukat
  • průměrné technické složky
  • nepříliš originální scénář
  • chybí atmosféra
70 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Jenny17

Jenny17

Stejně se kouknu na pilot .o)
před 6 roky
xtomas252

xtomas252

Vždyť je to zamotaný jak gordickej uzel a napínavý jak kšandy! :D
před 6 roky
Martysek

Martysek

Po shlédnutí všech dílů jsem trochu rozpačitá. Určitě to nebylo špatné, bylo to zajímavé, zase trochu něco...
před 6 roky
Další články k tématu