19. 7. 2017

Novinka pod lupou: Castlevania

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Castlevania
Žánr Animovaný / Fantasy / Horor / Upírský
Stanice Netflix
Premiéra 7. 7. 2017
Vysílání celá série najednou

Délka pilotu: 25 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Když je jeho žena upálena kvůli falešnému obvinění z čarodějnictví, upíří hrabě Vlad Dracula Tepes slibuje pomstu a prohlašuje, že všichni, kdo se ať už nepřímo, či přímo podíleli na násilné smrti jeho manželky podíleli, zaplatí tím nejcennějším – svými životy. Draculova armáda příšer a démonů obsadí celou zemi a lidé si pomalu ale jistě zvykají žít svůj život plný strachu. Je třeba se této armádě vzepřít, učinit tak se ovšem neodváží nikdo jiný než zneuctěný lovec démonů Trevor Belmont, kouzelnice Sypa Belnades a Draculův syn Alucard. Bude ale jejich boj úspěšný?
Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Netflix se pustil do adaptací různých her, což potěší především ty, kteří tuší, že takovéhle hry vůbec existují. Opravdu mne překvapilo, když se na mne zamyšleně podíval, jestli je to ta samá Castlevania jako kdysi na našem playstationu (to byla tehdy ještě jednička). Já, která na herních konzolích maximálně závodím, samozřejmě netušila, že to se mnou kdysi (a možná je ta hra někde schovaná ještě dnes) sdílela dům, ale lepší něco zjistit později než nikdy, ne?

Příběh Draculy je aspoň zběžně znám nejspíš každému (i ti nejmenší viděli například animák Hotel Transylvania), ale ať už jsou divákovy znalosti na jakékoliv úrovni, Castlevania trochu mate útržkovitostí. Dracula se seznámí se svou manželkou, bum. Manželku upálí, Dracula dává roční ultimátum, bum. Dracula přichází vraždit, bum. Jako mávnutím proutku se posouváme klidně o několik let dopředu; po pár vteřinách se sice už dá pochopit, že jsme se opravdu posunuli, ale proč tak hrr?

Tohle nejspíš bude problém pouze pilotní epizody, která se tak moc snaží uvést příběh, až téměř nezřízeně skáče z místa na místo. Další díly už se nejspíš dostanou do lepšího rytmu a konečně skutečně ukážou, o čem seriál je (protože to v pilotu prostě není).

Bohužel pilot se svou snahou zvládnout za relativně krátký všechno utrpěl. Vypadá zajímavě, animace je zvláštní, ale zároveň sympatická, i postavy, které jsme zatím poznali, vypadají opravdu dobře. Hlavně proto je škoda, že pilot není delší. Prodloužená epizoda by zvládla trochu „zahladit ostré okraje“, které seriál zatím má, a možná by ještě víc dokázala nalákat na další sledování, protože by zvládla trochu lépe přiblížit například postavy, u kterých je mi jasné, že kdyby měly trochu více času, získaly by si více mých sympatií.

Když si člověk odmyslí všechny ty potíže, které přivodila na vyprávění pilotu ošklivě krátká stopáž, jedná se o velmi zajímavou novinku. Takhle je to trochu horší, ale věřím, že stačí vydržet do další epizody a bude lépe.
  • příběh
  • postavy
  • animace, atmosféra
  • příšerně krátká stopáž
60 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Čekala jsem animák ve stylu Trollhunters, ale tohle bylo asi spíš anime, nebo ne? Nejsem si úplně jistá, ale takovou animaci si u anime představuju. Nepůsobí na mě vůbec příjemně, přijde mi tvrdá a cíleně nepěkná. Jistě, má asi zvýraznit intenzitu příběhu, ale mně osobně se na ni prostě špatně kouká.

Samotný příběh byl určitě zajímavý, pilot dobře plynul, nenudila jsem se ani nic podobného. Líbilo se mi zakomponování slavné postavy Draculy, který zde je něco mnohem víc než jen upír, líbila se mi naznačená love story, i když jsme z ní v podstatě vůbec nic neviděli, a líbily se mi následky nepěkného činu, který církev udělala. Co ale nevím, jak to bude pokračovat dál? Pekelná armáda zničila hlavní město, všechny zabila, v druhém díle může zabít všechny v dalších městech tohoto státu a odejít zase k věčnému spánku. Co tam chtějí řešit na více epizod? To soudím podle rychlosti, jakou příběh plynul. Nečekala jsem, že se dočkáme rovnou samotného splnění slibu, který Dracula lidem dal. Jako nestěžuju si, alespoň to bylo nabité od začátku do konce akcí, jen prostě nevím, co jiného by mohlo přijít.

Co se týče voiceoverů, přišly mi až přehnaně intenzivní, snaživé, prostě kdyby to byl hraný seriál, řekla bych, že herci až příliš přehrávali. Místy ta jejich intonace působila spíš až směšně a vytvářela mezi mnou jako divákem a samotným příběhem ještě větší rozestup, rozhodně se nedá říct, že by mě seriál pohltil.

Budu koukat dál? Ne, na tohle ani jiné anime, tohle mi jako názorná ukázka stačilo.
  • akce od začátku do konce
  • naznačený romantický příběh
  • animace
  • hlasové „přehrávání“
  • co bude dál?
40 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Nevada

Nevada

První dvě epizody jsou slabší, ale další dvě už jsou lepší. Hru neznám, nicméně seriál působí jak mix...
před 6 roky
Mik

Mik

Animace mi prisla v pohode, stejne tak dabing (koukal jsem s japonskym). Ty reci o anime jsou...
před 6 roky
ragelly

ragelly

Vždyť já jsem anime nijak neshazovala, jen jsem řekla, že mi to z té animace přišlo jako anime, ale...
před 6 roky
Další články k tématu