27. 8. 2017

S lupou do historie: Andromeda

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Andromeda 1×01: Under the Night?

Medailónek

Název: Andromeda
Žánr: Drama / Sci-Fi
Stanice: Global
Vysílání: 2000–2005
Celkový počet sérií: 5
Premiéra: 2. 10. 2000
Délka pilotu: 40 minut

Kdo?

Tvůrci: Gene Roddenberry
Herci: Kevin Sorbo, Lisa Ryder, Keith Hamilton Cobb, Lexa Doig, Laura Bertram, Gordon Michael Woolvett, Brent Stait, Steve Bacic, Brandy Ledford

O čem to je?

Ti kdož se nepoučí z dějin jsou odsouzeni je opakovat; ti kdož se nepoučí správně– běda jsou odsouzeni k záhubě.

Kdysi mocné Společenství systémů již dávno ztratilo svůj vliv. Po mnohých porážkách od Magogů – tvorů, kteří nemají slitování a vše živé zabíjejí – se jedna z členských ras tohoto Společenství, Nieatzsheni, rozhodla, že je čas změny. Po několika letech příprav vlákají do pasti loď kapitána Dylana Hunta – křižník Andromedu Ascendant. Po marném pokusu o únik z pasti nechá kapitán evakuovat posádku a sám se pokouší skrýt loď na hranici černé díry. To se mu však nepovede a loď i s ním zamrzne v čase.

Po tři sta letech se Andromeda vydá zachránit loď Eureka Maru, jejíž kapitánkou je Beka Valentine. Loď mají v plánu prodat za nejvyšší nabídku. Když se jim podaří vytáhnout loď ze singularity, stoupí na její palubu, kde zakrátko zjistí, že zde ještě jedna „fosilie“ vrchní stráže zůstala. Poté, co Dylan Hunt zjistí výsledek války, rozhodne se pro obnovení Společenství systémů. Podaří se mu přemluvit posádku Eureka Maru, aby mu v tomto úsilí pomohla, a spolu se vydávají za obnovou společenství.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status:první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Nikdy jsem nepochopila, co má tento seriál navíc nebo rozdílného od Stra Treku. Dávali ho v době, když jsem chodila tuším na nižší gympl, ale nikdy jsem se na něj nedívala, skončila jsem pěkně po Buffy a Čarodějkách, tohle mě tak nějak nelákalo. Nyní mám za sebou pilot a musím říct, že pořád netuším, jak to mohli vůbec dát na obrazovky, když je to jasná kopie Star Treku. Dokonce tam je i skoro stejný hologram jako u Voyageru, na který jsme se dívali před několika týdny.

Na seriálu je naprosto bezpečně vidět, že byl natočen v roce 2000. Řekněme, že efekty jsou skutečně, ehm, devadesátkové. Zpomalené záběry, rozmazaná scéna, prostřihy na extra umělou grafiku, zdvojování obrazu, prostě cokoliv si představíte, to tu je. Samozřejmě že to vypadá na dnešní dobu šíleně, ale před 17 lety určitě seriál vypadal hodně slušně a fanoušci sci-fi žánru se jistě týden co týden královsky bavili.

Musím ale říct, že když jsem si na ten retro feel zvykla, začala jsem se docela bavit. Druhá polovina pilotu, která už se odehrávala po 300 letech, pro mě byla o třídu lepší. Interakce kapitána a Andromedy s novými postavami nabídla spoustu zajímavých dějových vývojů i hlášek. Nakonec přišla další postava, napětí se stupňovalo, oči se mi rozzářily nadšením… a šup, závěrečné titulky :D No dobře, trošku to nadšení přeháním, ale chci tím říct, že jsem ke konci zapomněla vnímat čas, takže konec mě překvapil, protože jsem ho neočekávala.

Budu koukat dál? Pravděpodobně ne, i když si dokážu představit, že bych u sledování asi až tolik netrpěla. Ale raději dám přednost něčemu modernějšímu s trošku pokročilejšími vizuálními triky (a jsem vážně zvědavá, jak budeme za 20 let hodnotit seriály z roku 2017).

+ postupně se díl zlepšoval
+ budování napětí
+ konec pro mě přišel nečekaně rychle

- špatné triky (rok 2000)
- Star Trek přes kopírák
- pro mě osobně Sorbo, kterého nemusím

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

To je těch sci-fi z vesmíru vážně tolik nebo nám to náhodné hlasování všechno hodilo na jednu dobu? Lidé mají stále v oblacích, ale budu věřit, zpe si z nás hlasování jen udělalo dobrou „bžundu“.

Andromeda vznikla v době, kdy mi byly dva roky, což je docela doba. Když se ale člověk dívá na tenhle seriál, ta doba se zdá ještě tak o deset let delší. Protože nějak nedokážu uvěřit, že tenhle seriál se svými efekty nevypadl z devadesátek. Vesmír vypadá středně namalovaně, vesmírná plavidla hodně namalovaně, zpomalování a různé rozdvojování a zamrzání v odstínech okrové je… úsměvné.

Značné utrpení je to i dál. Když se ke mně po dvou minutách sledování připojila mamka a pustila si Nebezpečné vztahy, obrovskou radostí jsem se k ní připojila a sledovala také. Protože během Andromedy je lákavá i čistě bílá zeď. Nebudu lhát, těch 40 minut jsem sledovala skoro čtyři hodiny. Vysílat Barrandov celonoční maraton Nebezpečných vztahů, udělám si popcorn a budu se těm individuím smát celou noc. Tak moc lákavá pro mě Andromeda byla.

Přitom už během sledování je jedna věc jasná – masky jsou opravdu pěkné. Kulisy jsou podobně uvěřitelné jako v Červeném trpaslíkovi (jenže ten je komedie), ale na maskách tvůrci odvedli pěknou práci. A také věřím, že i další epizody budou mnohem lepší, protože posledních pět minut bylo opravdu zábavných. Jenže posledních pět minut. Je zlé si až v pětatřicáté minutě začít říkat, že to konečně nechci vypnout. Pardon.

+ masky, postavy
+ posledních pět minut

- všechny ostatní minuty

Moje hodnocení pilotu: 30 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
milosh

milosh

Kdysi jsem viděl pár dílů odpoledne na Nově a přišlo mi to docela v pohodě. Už si toho ale moc...
před 6 roky
007.dany

007.dany

Tohle je moje dětství,ale dneska bych si to nepustil...
před 6 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Pamatuju si, že to běželo, když jsem byla malá. Pamatuju si, jak jsem hned poznala Herkula, a taky, jak jsem...
před 6 roky
Další články k tématu