26. 10. 2017

Novinka pod lupou: Law & Order: True Crime (NBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Law & Order: True Crime
Žánr Drama / Krimi
Stanice NBC
Premiéra 26. 9. 2017
Vysílání úterý ve 22:00
Délka pilotu 42 minut
Předskokan This Is Us
Konkurence Kevin (Probably) Saves the World (ABC), NCIS: New Orleans (CBS)
Tipovačka ?

O čem to je?

Když byli bratři Menendezové v roce 1989 souzeni za vraždu svých rodičů v Beverly Hills, soud živě vysílala veřejnoprávní televize a jejich příběh se stal národní posedlostí. Případ nyní zprostředkuje první řada antologie Law and Order: True Crime. Seriál sleduje klíčové hráče, samotný zločin a celý mediální cirkus kolem tohoto případu. Detailně ukazuje každodenní bitvy hlavních hrdinů a odhaluje šokující pravdu o tom, co se skutečně stalo, když kamery v soudní síni přestaly natáčet.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Na tuto novinku jsem byla hodně zvědavá. Už podle popisu nebo pak traileru to vypadalo jako docela věrná kopírka American Crime Story. Tento předpoklad pilot potvrdil, ale já osobně si nemyslím, že to je negativní poznatek. Podobné antologické seriály podle skutečných kriminálních událostí jsou aktuálně v kurzu, tak proč by z toho nemohlo těžit více stanic.

Pilot nabízí přehledný úvod do toho, co se tenkrát stalo. Je trošku klišé, že advokátka se uvedla v tom smyslu, že úspěšně dokázala obhájit kluka v úplně stejné situaci. Přišli mi to až moc jako pěst na oko, ale pokud se to tak skutečně stalo, tak je to pak jasné.

Herci jsou podle mého názoru zvoleni dobře. Role jsem jim věřila, ale nemám s čím porovnávat, protože reálně se vraždy staly zhruba v době, kdy jsem se narodila, takže tohle je poprvé, co jsem se o nich doslechla – nevím, jak ti lidé vypadají ve skutečnosti ani nic podobného. Možná je to tak i dobře, protože skutečně nemám problém uvěřit těmto představitelům. Advokátka mi přijde jako naprostá kopie té právničky z ACS, přemýšlím, jestli je to schválně, nebo jen v té době všechny ženy měly stejný účes :-)

Hodně se mi ale líbilo, že se seriál snaží skutečně věrně vykreslit oba bratry. Překvapilo mě, jak je na tom ten mladší psychicky špatně, upřímně oba dva předstírají hodně solidně, kdybych nevěděla, že to skutečně udělali, tak bych neměla sebemenší podezření, hlavně ale u toho mladšího. Starší přece jen vypadá, že se přes ztrátu rodičů přenesl hodně snadno a teď jen sprostě využívá jejich peněz. Každopádně s bratry velká spokojenost. Nikdo jiný v pilotu mnoho prostoru nedostal, docela mě překvapilo, že se tam ta advokátka, která je od počátku na posterech, moc neohřála.
  • podle skutečné události
  • serializovaný příběh (antologie)
  • herecké výkony
  • zaměření na psychiku bratrů
  • někdo to může vnímat jako trošku horší kopii ACS
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Na podobné seriály musí velká část českých a amerických diváků koukat jinak. Zatímco většina těch starších v USA musí vědět (protože jinak by v obsahu asi nestálo, že třeba tohle konkrétně byl jeden z nejsledovanějších případů v Americe), já o této kauze slyšela s Law & Order: True Crime poprvé.

Ale nedivím se, že došlo k jejímu zfilmování. Příběh rodiny je dost poutavý, už od začátku mě bavilo hádat, jestli je viníkem ten, kdo si myslím. Situace je nejasná i na konci epizody, takže rozkrývání bude jistě na déle.

Jen je nejisté, jestli příběh zvládne utáhnout celou řadu. Na to, že jsme teprve v pilotu, totiž už teď působí epizoda hodně roztahaně. Nebylo by moudřejší z tohohle případu udělat film? Nebo alespoň vynechat styl Law & Order?

Ale není to jen o případu, hlavní problém mám s něčím úplně jiným. Ani předchozí mé připomínky nejsou zrovna malichernosti, ale tohle je jaksi na delší lokte. Vím, že herečka už za sebou má jiné, velmi zajímavé role, jenže řekněte mi upřímně, zaujala vás tady? V pozitivním slova smyslu? Vážně netuším, jak se tvůrcům po předchozích zkušenostech povedlo něco tak slabého.

Suma sumárum seriál není špatný. Vzhledem ke značce by ale člověk prostě čekal něco víc. Nevýrazná a zároveň nesympatická hlavní hrdinka, příběh, který, zdá se, nestačí. Jestli tvůrci hledali nástupce seriálů, které už skončily nebo které to za pár let nejspíš čeká, nepovedlo se jim to. Tohle zářná budoucnost nečeká.
  • zajímavý případ
  • který je buď špatně zpracován, nebo na tolik epizod nestačí
  • hlavní hrdinka
60 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Žánr pravdivých soudních dramat zaujal už loni díky American Crime Story a já se upřímně divil, proč Ryan Murphy s tímto formátem nepokračoval, i když měl případů k výběru víc než dost. Namísto toho mu v podstatě jednu z nejslavnějších kauz, bratry Menendezovy, vyfoukl Dick Wolf a zakomponoval ji do svého impéria seriálů.

Už tady si asi říkáte, že vám něco nesedí. Jistě, Dick Wolf není Kevin Murphy, ale pořád je to kvalitní producent. Ale myšlenka zařadit seriál ke značce Law & Order mi dodneška hlava nebere. Protože True Crime je už ze svého názvu ne úplně fiktivní seriál.

Na druhou stranu, je to velmi dobrý seriál. Z letošních novinek, které jsem zatím viděl, jeden z nejlepších. Sice v mnoha částech kopíruje ACS (na druhou stranu, to je víc vina žánru než Wolfa), ale pořád je to o třídu lepší zábava, než třeba Blindspot, když už bych měl zůstat na stanici. Proto nechápu, proč třeba promo seriálu nebylo větší. Dva trailery složené ze záběru, které ani nebyly v seriálu použity, nejsou to, co jako divák čekám. Znamená to, že seriál ještě není hotový a že výsledek bude pravděpodobně ušitý horkou jehlou.

Jenže True Crime stojí na dvou zásadně dobrých pilířích – příběhu, který v americké justici nemá zrovna mnoho obdob, a hercích, ač se zpočátku do svých rolí nezdají příliš vhodní, po chvíli vám vadit přestanou.

Paradoxně zrovna Edie Falco mi z celého hereckého obsazení vadila nejvíc. Její pojetí obhájkyně Abramson mi přišlo v podstatě jednorozměrné a nezajímavé. Vzhledem vykrádající Marciu Clark, která by ale ve vzájemném souboji zvítězila – právě proto, že Sarah Paulson od začátku ACS zvládala ukázat v rámci své postavy mnoho rovin a mnoho způsobů, jakým se srovnávala s problémy kolem sebe (i když pořád si myslím, že šlo v rámci seriálu o jednu z hůře zahraných postav). Edie Falco od začátku hrála kladnou mrchu, co si jde za svým a tak se i projevuje… a nic víc. Stejný tón hlasu, stejné pohledy, stejný postoj, v podstatě nic přidaného, co by donutilo diváka si aspoň trochu oblíbit postavu.

Co jsem naopak ocenil, bylo ztvárnění mladých Menendezů. Miles Gaston Villanueva sice není úplně neznámý, ale vzhledem k jeho mládí musím ocenit, jak zvládl během jednoho dílu přejít z kluka, kterému právě umřeli rodiče a snaží se být silný, do bezcitného kluka, který zabil své rodiče a snaží se zahrát před policií svou první postavu, do sebevědomého kluka, který se snaží zavděčit svému mrtvému otci, do teenagera, který chce ohromit všechny kolem… Gus Helper, i když se ze začátku zdá, že jako herec si nacvičil jen brekot, mu v tom pak zdárně pomáhá.

Zpracování samo o sobě je perfektní. Nenechá na chvíli diváka vychladnout, nezatahuje ho do zbytečných odbočujících dějových linek, neunavuje ho příliš současnými osobními příběhy aktérů. Je mi jasné, že v dalších dílech bude minimálně toto pravidlo porušeno, ale toto je pilot natočený tak, aby zaujal a nalákal na další sledování. Za všechno vypíchnu tíživou atmosféru, která stačí, a to ani nemusíte znát případ, abyste si jako divák všimli, že něco nehraje a synáčkové nejsou takoví, jací se na první pohled zdají.
  • Gus Helper a Miles Gaston Villanueva
  • zpracování
  • Edie Falco, bohužel
80 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Law & Order: True Crime lze popsat jedním slovem, které dokonale vystihuje podstatu celého seriálu. To slovo je nuda.

Nelze si odpustit srovnání s American Crime Story, protože True Crime se ho v podstatě snaží replikovat a svézt se na jeho vlně úspěchu. Problém je v tom, že zatímco brilantní drama od FX má špičkové herecké osazenstvo, poutavý případ a příběh stojící za sledování, tato plochá záležitost od NBC nemá ani jedno z toho.

Byť má mít první řada této antologie pouze osm epizod, už po první z nich jsem měl dost. Pachatele jsem vytušil už z úvodní skoro směšně stylizované montáže a rychlá kontrola na Wikipedii potvrdila do očí bijící rozuzlení případu. To by nemuselo nutně vadit, jsem si jistý, že spousta lidí už před zhlédnutím The People v. O. J. Simpson znala verdikt reálného případu, ale i přesto seriál fungoval, protože se bylo na co dívat. ACS na věci nahlíží z více stran, o což se snaží i True Crime, jenže v tomto případě těch stran moc není. Podezřelí/pachatelé jsou nudní rozmazlení spratci a ani nikdo kolem nic nenabízí nic, co by u mě vzbudilo sebemenší zájem o to, co se děje.

Edie Falco je fajn, ale za těch 43 minut se moc nepředvedla, takže není dostatečným důvodem pro další sledování. Zbytek osazenstva je ucházející, dosti nevýrazný, když opět nahlédnu na ansámbl American Crime Story. Z každého záběru jde cítit, že za tím stojí Dick Wolf, král učebnicových kriminálek, a mně jeho tvorba nikdy příliš nevoněla, což bude možná důvod, proč mi True Crime vůbec nesedl.

Suma sumárum, Law & Order: True Crime bohužel není příští American Crime Story. Zvolený první případ není příliš zajímavý a ve Wolfově kabátě zajímavost ještě klesá. Seriál bych asi doporučil fanouškům ordinérních procedurálních kriminálek nebo nadšencům do případu vražd Menendezových. True Crime je možná kompetentní, ale zároveň nenabízí nic nového.
  • je to sledovatelné
  • asi Edie Falco
  • neurazí to
  • nenadchne to
  • špatně vybraný případ
  • realizace formátu
  • mdlá atmosféra
  • vizuálně nezajímavé
  • nevýrazní herci
50 %
Mé hodnocení
lukascoolarik

Páni! Nejsem úplný fanda značky Law & Order, nejlepší mi přijde Útvar pro zvláštní oběti, který je imho stále jen lehce nadprůměrnou kriminálkou, kterou nepotřebuji pravidelně sledovat. Proto jsem od True Crime raději nečekal nic – i přes velmi přitažlivé téma. No, a nakonec jsem zjistil, že mé obavy nebyly na místě ani v nejmenším.

Podobnost s American Crime Story je očividná a L&O se jasně vozí na jeho úspěchu. Naštěstí se tvůrci rozhodli mu konkurovat kvalitně a alespoň trochu rovnocenně – a ačkoliv se po pilotu pecka stejného kalibru nekoná, L&O: True Crime to má rozjeto velmi pěkně. Ústřední případ (vražda Menendezových) je sám o sobě zajímavý a notně poutavý, pilot z toho tedy logicky slušně těží a zpracovává to věru tak, jak by asi měl.

Přesto si myslím, že třeba dějová linka soustředěna na právničku zabírá v pilotu zbytečně moc prostoru, když s případem samotným zatím nemá žádnou spojitost. Herečka je sice výborná, ale je jí tu víc, než by bylo třeba. Naštěstí tu podobných nadbytečností víc není a pilot se jinak výhradně zaměřuje na okolnosti vraždy a vyšetřování.

To má pomalé tempo s místy nečekaně tísnivou a svým způsobem frustrující atmosférou, ačkoliv zatím jen v náznacích. Úvodní scéna je značně mrazivá a příjemné mrazení v zádech posléze prostupuje celým pilotem. K atmosféře si připočtěte výborné herecké výkony a pečlivý smysl pro detail… a já se chci dívat dál!

Suma sumárum je Law & Order: True Crime pravděpodobně tím nejlepším spin-offem této nesmrtelné série. Přestože jej trochu sráží až přílišná podobnost s ACS a vedlejší dějová linka právničky, do vod jasné kvality jej naopak vynáší pečlivé herecké výkony, výborný scénář a pomalé tempo s nenápadnou, zato fungující atmosférou.
  • pomalé tempo, které seriálu skvěle sedí
  • úvodní scéna
  • herecké výkony
  • scénář
  • dějová linka právničky
  • moc se to neodlišuje od American Crime Story
80 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Divím se, že NPL nemá žádné komentáře, zrovna bych tipla, že tohle naláká fanoušky ACS....
před 3 roky
Další články k tématu