13. 12. 2017

S lupou do historie: Underbelly

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Underbelly 1×01: The Black Prince?

Medailónek

Název: Underbelly (Ostré jako břitva)
Žánr: Drama / Krimi / Antologie
Stanice: Nine
Vysílání: 2008–2013
Celkový počet sérií: 6
Premiéra: 13. 2. 2008
Délka pilotu: 43 minut

Kdo?

Tvůrce: -
Herci: Rodger Corser, Caroline Craig, Gyton Grantley, Kat Stewart

O čem to je?

Antologický seriál, který se v každé sérii zaměřuje na jinou kriminální událost z australského mafiánského podsvětí. V první sérii sledujeme slavné vraždy v Melbourne, které se odehrály v letech 1995–2004 a vyžádaly si 35 obětí. Příběh je vyprávěn z obou stran, tedy z pohledu zločinců i policie, aby si divák o celé situaci udělal přesný obrázek.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na Underbelly jsem se těšila. Je to jeden ze seriálů, které mám nekonečně dlouho ve watchlistu, ale stále ne a ne se k nim dokopat. navíc mi seriál doporučil megawir, takže jsem byla o to víc nadšená z dnešního výročního stého pilotu do SLDH. Výsledek? Bohužel zklamání.

Za ty roky už asi víte, jak mám ráda seriály podle skutečné události. Underbelly spadá do této kategorie, každá série se zabírá jinou významnou kriminální událostí australských dějin. Příběhově se mi ale bohužel netrefuje do vkusu. Nejde totiž o obyčejný krimi příběh, ale mafiánský seriál. I když jsem se opravdu snažila, absolutně jsem se nedokázala do děje dostat. Sledovala jsem ho s odstupem a znuděně, jen jsem odpočítávala minuty, kdy už to skončí. Nebylo tady nic, co by mě zaujalo.

Ráda bych řekla, že i když se mi příběh netrefil do noty, seriál je alespoň kvalitně natočen. Bohužel ani to není případ Underbelly. Nevím, jestli jsem jen měla špatné video, ale přišlo mi, že tam bylo pár naprosto zbytečně zpomalených scén, které celý příběh spíše přibližovaly soap opeře než kvalitní kriminálce. Ničemu nepomohla ani úlisná nasládlá hudba, která jako by z porna vypadla. Herci nesympatičtí, ale to do velké míry souvisí s tím, že jsou nesympatické postavy, které mi byly úplně ukradené a nezajímalo mě, koho zabijí, koho zatknou a kdo bude odcházet ve výsledku vítězně.

Ačkoliv to nerada říkám, tento seriál putuje z mého watchlistu pryč. I když každá série zasazená do jiné doby a sledující jiný krimi případ zní lákavě, pilot mě dokázal spolehlivě odradit od dalšího sledování. Navíc jsem se dočetla, že mafiáni jsou ústředním tématem všech řad, takže si nemyslím, že by tomu v mých očích nové prostředí dokázalo pomoct. Škoda.

+ podle skutečné události

- nezajímavé téma
- nezajímavé postavy
- nedokázal mě vtáhnout do příběhu
- styl zpracování

Moje hodnocení pilotu: 20 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tento seriál mě zvládl naštvat už dlouho předtím, než jsem si ho vůbec pustila. Nevím, jestli by to bylo přes počítač snazší, ale sehnat si ho pozdě večer na další den do autobusu… řeknu vám, po nějaké době jsem si už začala myslet, že pod tímto názvem už bych pravděpodobněji našla snad i Ordinaci v růžové zahradě. Ale nevadí. Udržela jsem se a nehodila svým telefonem do zdi.

Jelikož se ragelly jako obvykle dívala dřív než já, bylo mi už předem jasné, že nebudu vděčná všem bohům, že se mi to nakonec podařilo sehnat (díky, ragelly). Ale tohle bylo tedy něco. Začněme soundtrackem. Ten se dá rozdělit na několik podkategorií. První – výběr z hudebního přehrávače v průměrné italské katedrále. Druhá –výběr z hudebního přehrávače z kteréhokoliv místa, ve kterém se často dělá striptýz. Třetí – výběr z playlistu TV Šlágr. A nakonec, s nejmenším podílem, hudba, která se sem skutečně hodí.

Chápu, tahle hudba jako z nějaké katedrály k italským mafiánským seriálům prostě patří, jenže tohle není italské a zkrátka se to sem nehodí. Pokud se nemýlím, na začátku bylo uvedeno, že se seriál inspiroval skutečnými příběhy. To seriálům vždycky dodává na atmosféře a zajímavosti, ale říkám si, jestli Underbelly nezašel s tou věrohodností až moc daleko.

Jde totiž o to, jak je seriál natočen. Zatímco malá dávka zdánlivého amatérismu přidává seriálům na uvěřitelnosti, tady je to už normální předávkování. A sakra, myslela jsem, že ta hrůza jménem „tohle-je-zajímavý-moment-takže-ho-ukážeme-zpomaleně-a-ze-sto-padesáti-devíti-úhlů“ letí jen v korejských seriálech. Tak jsem se tedy mýlila.

Jenže. Tohle všechno se dá naprosto bez problému přehlédnout, pokud seriál utáhne příběh. Když příběh dokáže diváka vtáhnout a zabavit, že ani nemá čas během sledování věci z předchozích odstavců řešit, má vyhráno. No, asi jsem to „jenže“ mohla vynechat, protože postavy jsou vykreslené dost otřesně a nezajímavě přetvořený příběh dokáže seriálu odpustit asi jen fanda mariánských seriálů.

Ale šťastné sté vydání SLDH! Dala bych sem nějaký emotikon, ale to by se prý SerialZone nelíbilo…

+ docela zajímavý voiceover
+ asi ve dvou případech hudba
+ kdyby to bylo dobré, bylo by mi líto, že se to dá tak špatně najít

- soundtrack celkově
- nezáživný způsob natočení
- přehnaný amatérismus

Moje hodnocení pilotu: 10 %
Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Alias

Alias

Tu sa pridávam k podpore seriálu. Ak máte radi takýto štýl, tak si to celkom užijete. Navyše sa to...
před 6 roky
megawir

megawir

Tady s hodnocením nejde souhlasit. Nejzajímavější je právě ten koncept, protože se jedná o přesné...
před 6 roky
frufru77

frufru77

a realistický, takhle to zkrátka chodí. Zločinci přece nejsou sympaťáci, policajti tahají skoro pořád za...
před 6 roky
Další články k tématu