14. 4. 2018

Slyšte, slyšte: Unbreakable Kimmy Schmidt

Máme tu další článek zaměřený na znělky. Tentokrát se podíváme na zoubek té ze seriálu Unbreakable Kimmy Schmidt.

Slyšte, slyšte: Unbreakable Kimmy Schmidt

Tento seriál se jako jeden z mála může pyšnit tím, že má znělku obohacenou i o text a tím pádem samozřejmě i hlas. Tím vzpomínaným hlasem mám samozřejmě na mysli Waltera Bankstona, onoho černocha, který nás provází celou znělkou. V dnešní době se už takové znělky nenosí a většina seriálů má tak intro sestavené pouze z instrumentál­ní hudby.

Zřejmě se shodneme na tom, že tak vesele naladěnou píseň jsme tu asi ještě neměli. V současnosti, kdy se seriálové znělky zaměřují spíše na temnější skladby, je ta ze seriálu Unbreakable Kimmy Schmidt svěžím vánkem. Je mi jasné, že porovnávat znělky z dramatických seriálů se znělkou ze sitcomu není asi na místě, ale i když si vezmeme intro z jakéhokoliv komediálního seriálu, tomu, co nás čeká na začátku Unbreakable Kimmy Schmidt, se jen tak něco nevyrovná. A teď si představte, že jsme o tento klenot mohli přijít. Nebýt Netflixu, který si vzal Kimmy pod svá křídla poté, co se NBC rozhodla tento seriál zrušit ještě předtím, než byla odvysílaná byť jen jedna jediná část, bychom byli zkráceni o opravdu vydařenou znělku.

Unbreakable Kimmy Schmidt
autor pořadu: Tina Fey
o čem to je: Čtyři ženy jsou po patnácti letech nalezeny v podzemním bunkru, kde je zavřel jistý muž, který se prohlásil za mesiáše a nechal si říkat reverend Richard Wayne Gary Wayne. Tento samozvaný náboženský vůdce jim tvrdil, že nastal konec světa a přežít můžou pouze tehdy, když zůstanou uvnitř. Poté, co se dostávají na svobodu, se musí zařadit do běžného života. Kimmy se rozhodne, že začne nanovo v New Yorku. Zde se seznamuje s Titem (skrznaskrz gay) a Lilian (domovnice), kteří jí pomáhají v jejím nelehkém novém životě. Kimmy si najde práci u Jacqueline Voorhees, bohaté paničky, která má problém postarat se o svého syna Buckleyho a nevlastní dceru Xantippe, a tak si najme Kimmy jako chůvu. Kimmy zažívá strasti a slasti života, ale pokaždé s úsměvem na tváři.
popis znělky: Nuže, co napsat ke znělce, která je vlastně zhudebněným přepisem televizního rozhovoru? Mnoho toho nebude, ale vynasnažím se vyjádřit co nejvíce k věci a moc neodbočovat. Po hudební stránce tu máme bicí, opakující se elektronickou zvukovou stopu, autotune, pár vokálů a to je asi tak všechno. Řeknete si, že je to proklatě málo, ale víte, jak se říká, že málo je někdy více. Nedovedu si představit, že by do znělky nacpali nástroj za nástrojem, to by se prostě nehodilo. K hudbě se toho už asi ani víc říct nedá, tak popojedem.

Co se týče video sekvence, tak ta je už o něco složitější. Celé to začíná tím, že se otvírají dveře bunkru a z něj postupně vycházejí unesené ženy a potom, co je v titulcích představena hlavní představitelka Kimmy, se celá sekvence změní a my tak můžeme sledovat záběry, které připomínají směs domácích videí. Můžeme tak vidět zejména tancující nebo hrající si děti a jedno mimčo, které si opravdu nepříjemně natluče kokos. Vzhledem k textu, který provází celou znělku – Unbreakable, they're alive, dammit. Females are strong as hell, se nemůžeme divit, že je celá video sekvence poskládaná zejména z osob ženského pohlaví. Samozřejmě kromě Waltera Bankstona, který televizi poskytuje rozhovor o tom, co viděl a co si o celé situaci myslí.

Když to takhle po sobě čtu, tak to zní velmi nezáživně, ale věřte mi, že pokud si ji byť jen jednou pustíte, už vám z mysli nezmizne, zůstane s vámi napořád. To slibuju a zároveň se hluboce omlouvám za hudebního červa. Celá znělka má jen 32 sekund, ale co možná nevíte (nebo možná ano), existuje i prodloužená verze, která má 1 minutu a 45 sekund. V této podobě je sestříhaný celý rozhovor s Walterem Bankstonem, doplněn o již výše zmíněnou elektronickou stopu a také tamburínu. Dle mého skromného názoru je v intro v této podobě ještě lepší a přiznám se, že ho pravidelně poslouchám.

Nemůžu článek ukončit bez toho, aniž bych alespoň okrajově nezmínila Tita a jeho hudební počiny, které se táhnou napříč každou sérií. Za asi nejlepší považuji jeho verzi árie Vesti la giubba z opery Pagliacci a za nejvtipnější pak Peeno Noir (An Ode to Black Penis) a Lemonade. Lemonade je parodie na píseň od Beyonce Hold up a v obou případech vám doporučuji pustit si také video, protože jsou obě skvělá.

Závěrem jen podotknu, že i když se jedná o kratičkou znělku, je tak neuvěřitelně pozitivní, že jí prostě musíte milovat.
tvůrci znělky: Jeff Richmond 7.ledna 1961– hudební skladatel, který se narodil se ve městě Kilsyth v Západní Virginii. Podílel na hudbě k seriálům 30 Rock (Studio 30 Rock) Great News a filmu Mean Girls (Protivný Sprostý Holky). V letech 2016 a 2017 byl nominován na ceny Emmy za svou práci na hudbě k seriálu Unbreakable Kimmy Schmidt. V letech 2007, 2008 a 2009 získal ceny Emmy za hudbu k seriálu 30 Rock.

The Gregory Brothers: The Gregory Brothers: Hudební skupina, která se specializuje na komediální hudební úpravu televizních zpráv, filmů atd. Jejich tvorbu si můžete najít na YouTube pod jménem Schmoyoho.


Popisovaná znělka
A bonus
Vyjádření poroty

Adrian AC Conor: Pri počúvaní zvučky k seriálu Unbreakable Kimmy Schmidt ma čakalo niekoľko prekvapení. Prvým bol samotný seriál. Nejako ma doteraz obchádzal. Preto som bol prekvapený, že takýto seriál existuje a ja som o ňom ešte nepočul? Druhým prekvapením bola samotná zvučka. Tá je veľmi chytľavá. V tomto prípade mi rap nevadí. Práve naopak. K hudbe sa skvelo hodí. Až sa raz pustím do sledovania seriálu, tak bude pravidelne celá hrať a nepretočím ju. Vizuál zvučky nie je zlý, ale dal by som prednosť záberom postáv.

inekafe: Čo k takejto šialenej znelke napísať? Asi len toľko, že tvorcovia museli pri jej vymýšľaní šňupať veľmi dobrý matroš. :'D A teraz vážne – znelka je neskutočne chytľavá, síce v rámci možností krátka, ale zato úderná. Po pár počutiach si ju už automaticky pospevujete v každom dieli a čakáte, čo za neskutočné problémy budú zas Kimmy trápiť. Musím povedať, že som vo výsledku veľmi rád, že NBC pôvodne seriál zrušila ešte pred odvysielaním a odkúpil ho Netflix. Tam má oveľa väčšiu šancu prežiť ešte ďalších veľa rokov, pričom NBC by sa ho zbavila asi veľmi skoro a bola by ho škoda. Ale späť k znelke – už sa nemôžem dočkať ďalšej série, kedy si ju zas budem môcť pospevovať pri každej novej epizóde, ktoré budú, ako vždy, určite parádne. Dajte Kimmy šancu aj vy a presvedčte sa sami. ;-)

Kahlan: Na začiatok by som sa chcela poďakovať tomuto článku zato, že zas budem mať túto znelku v hlave dobrých pár dní. Ďakujem. Ale teraz inak. Keď som prvýkrát videla Kimmy a počula túto znelku, prišla mi ako jedna z najčudnejších zneliek, postupne každou jednou časťou si ma začala získavať a keď si spomeniem na tento seriál, tak sa mi hneď rozoznie v hlave. Rovnako ako seriál je bláznivá, šialená a jedinečná ako samotná Kimmy. PS: But females are strong as hell.

Líbí se vám tato šílenost? Nebo se vám zdá znělka až moc praštěná? Podělte se o své názory v komentářích.

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
phoboska

phoboska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Caroline115

Caroline115

No je pravda, že znělka Unbreakable Kimmy Schmidt je dost zvláštní a zároveň chytlavá :-D
před 6 roky
Další články k tématu