11. 6. 2018

Slyšte, slyšte: Cold Case (Odložené případy)

Po dvouměsíční přestávce tu opět máme nové vydání. Tentokrát se budeme věnovat hudbě ze seriálu Cold Case (Odložené případy).

Slyšte, slyšte: Cold Case (Odložené případy)

Většinou se při rozboru soundtracku věnujeme tomu původnímu, ale pro toto vydání jsem se rozhodla zaměřit se na písně použité napříč seriálem. Nevím jak vás, ale mě na seriálu Cold Case (Odložené případy) zaujala právě hudba. Symbióza obrazu, zvuku a období, v němž se příběh odehrává, je opravdu geniální a autor, jenž vybíral jednotlivé skladby, si zaslouží pochvalu.

Zkuste si pustit nějakou svou oblíbenou scénu (možná právě z tohoto seriálu), ale vypněte zvuk. Že to už není ono? Na to, aby měla scéna ten pravý náboj, je potřeba ji podkreslit hudebním motivem. Zde ale vyvstává otázka, zdali si najat dvorního skladatele, anebo využít již existující skladby. Pokud se producenti rozhodnou pro druhou možnost, nastává další problém, a tím jsou autorská práva (a samozřejmě i finance). Právě kvůli těmto dvěma důvodům jsme se nedočkali oficiálního vydání seriálu na DVD nosičích, což je dle mého názoru veliká škoda, ale s tím nic neuděláme a pojďme se proto raději věnovat hudbě.

Cold Case (Odložené případy)
autor pořadu: Meredith Stiehm
o čem to je: Lilly Rushová, kdysi elitní vyšetřovatelka, se soustřeďuje na novou výzvu, a tou je vyřešení zapomenutých vražd, kterých jsou v policejním archívu na tisíce. Spolu se svými kolegy Scottym Valensem, Nickem Verou, Willem Jeffriesem a Kat Millerovou se pouštějí do vyšetřování pár let starých, ale i desítek let starých nedořešených vražd, aby tak pomohli rodinám obětí. Na celý tým dohlíží kapitán John Stillman, který v mnoha případech přivírá své jinak přísné oko, aby tak dopomohl k došetření zdánlivě ztracených případů.
popis hudby: Co musím na začátek pochválit, je různorodost použitých skladeb. V playlistu (odkaz jako vždy níže) tak můžete najít ze všeho něco – trocha rocku, trocha blues, popu, pop-rocku, r´n´b, ale také rap. Dalším velkým plusem je, jak časově široký záběr jednotlivé skladby mají. Můžeme tu tak najít například skvělou skladbu I'm Beginning to See the Light od Elly Fitzgeraldové a Dukea Ellingtona z roku 1945, ale také novější, jako je například Dope Show od Marilyna Mansona nebo Natural Blues od Mobyho. Vzhledem k tomu, že se flashbacky odehrávají v různém časovém období, se samozřejmě nemůžeme divit, že použité skladby jsou tak různorodé, ale i tak patří velký dík za zachování aspoň té hudební autenticity.

Co se nástrojů týče, tak těch se vzhledem k obrovskému množství skladeb nasbíralo celkem hodně. Skoro každý si tu něco najde, ať už trubku, bubny, elektronickou kytaru, basovou kytaru a samozřejmě na počátku 80. let tak oblíbený syntetizátor a mnoho jiných, ne tak výrazných. Když se tak zaposloucháte, tak je krásně slyšet, jak se hudba postupně vyvíjela, i když musím říct, že v některých případech byl ten vývoj na škodu (ehm, ehm rap).

Další věc, kterou musím zmínit, jsou závěrečné skladby každé epizody. Pokud jste sledovali seriál, tak víte, že pokaždé, když se případ vyřešil, jsme byli svědky závěrečné scény (většinou zpomalené), ve které některý z hlavních hrdinů zatýkal podezřelého. Nevím, jak to dělali, ale pokaždé vybrali tu správnou skladbu, která perfektně seděla k dané epizodě. Za všechno mluví závěrečná scéna z pilotního dílu, kde Lilly zatýká podezřelého, do toho začne lít jako z konve a k tomu nám pěkně hraje Have You Ever Seen the Rain od Credence Clearwater Revival. Když už tu řeším konec epizody, nemůžu opomenout také začátek a skvělé úvodní intro v podání E.S. Posthumus. Toto seskupení již bohužel neexistuje, ale zůstala nám po něm alespoň skvělá skladba Nara, jejíž část byla použita jako znělka seriálu.

Závěrem bych se s vámi chtěla podělit o mé nejoblíbenější skladby z celého soundtracku, snad se vám alespoň částečně trefím do noty. Z těch starších mě asi nejvíce zaujala skladba z roku 1944 Don't Fence Me In (Bing Crosby And Andrews Sisters). Dále tu máme klasiky ze 60. a 70. let, Love is all around (The Troggs), Lean On Me (Bill Withers), Moving in Stereo (Cars) a jedna, bez které si nedokážu představit snad ani jediný soundtrack White Rabbit (Jefferson Airplane). Postupně propracováváme k 80. letem a rockovo-syntetizátorovému období – Who Can It Be Now? (Men at Work), Hold Me Now (Thompson Twins), Bette Davis Eyes (Kim Carnes), Lovesong (The Cure), Separate Ways (Journey) nebo Only the Young (Journey.

Musím samozřejmě podotknout, že můj článek ani zdaleka nedokáže popsat, jak skvěle jsou jednotlivé skladby vybrány, na to si budete muset pustit byť jen jednu část a hned vám bude jasné, jak skvělou práci hudební dramaturgie odvedla.
tvůrce hudby: Michael A. Levine 20. února 1964 – Americký skladatel, který se narodil v japonském Tokiu. Mimo jiné složil hudbu k seriálu Siren a podílel se také na hudbě k videohře Resident Evil 7:Biohazard. Je sedminásobným držitelem ceny ASCAP za svou práci na seriálu Cold Case.

Popisovaný soundtrack
A bonus
Vyjádření poroty

Adrian AC Conor: Ak nepočítam muzikálové seriály, tak Cold Case je asi seriál s najbohatším soundtrackom. Každá epizóda zobrazuje udalosť/prípad z rôzneho obdobia. Dovolím si označiť tento soundtrack ako hudobnú encyklopédiu. Ak Vás zaujíma, aká hudba sa hrala na diskotékach alebo bola populárna v jednotlivých rokoch, tak soundtrack k tomuto seriálu Vám na to dá odpoveď. V priebehu seriálu odzneli prakticky všetky veľké hity minulosti. Ak by som mal vybrať spomedzi seriálov, tak práve Cold Case sa drží u mňa 1. mieste. Odporúčam každému pozrieť si seriál a ak nie ste fanúšikmi tohto žánru, tak aspoň vypočuť soundtrack.

inekafe: K soundtracku seriálu Cold Case nemôžem povedať nič zlé. Autori v každej epizóde vybrali niekoľko známych či menej známych skladieb rôznych žánrov, ktoré vhodne používajú v deji. A ako čerešnička na torte je záverečná „srdcervúca“ scéna v trvaní cca 2,5–3 minúty, kde použijú jednu skladbu úplne celú, pričom nám ukazujú dôsledky vyriešeného prípadu. Tieto scény som mal na seriáli vždy rád a tešil som sa na ne. Len kvôli nim som to vydržal sledovať asi do 2.-3. série, lebo inak je seriál celkom tuctový a podľa mňa ničím špeciálny. Ale ako sa vraví – o mŕtvom len v dobrom, takže nebudem tie negatíva ďalej rozpitvávať. :-D Soundtrack je super, bodka.

ševča: Typické pro seriál je, že každá epizoda využívá hudbu typickou pro éru, ve které se zločin odehrál, a tak by se v podstatě dala každá epizoda hodnotit zvlášť. V soundtracku se najdou klasiky celého 20. století napříč žánry a já osobně jsem hudbu považovala vždycky za jedno z hlavních plusů seriálu, ale pravda je, že jsou díly, při kterých jsem se vyloženě tetelila při poslechu hudby, ale taky mi některé písně rvou uši.

Ztotožňujete se s názorem poroty? Aji vás zaujal na seriálu především soundtrack? Podělte se o své názory v komentářích.

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
phoboska

phoboska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře14zobraz všech 14 příspěvků
šotek10

šotek10

Jeden z mála seriálů, který má vážně kvalitní výběr písniček. :)
před 5 roky
Blank

Blank

Prostě jenom děkuji. :-)
před 5 roky
Blaine

Blaine

Musím pochváliť autora za článok :) Cold case je skvelý seriál. Asi ho začnem znova pozerať. Tie songy...
před 5 roky
Další články k tématu