5. 8. 2018

Novinka pod lupou: Castle Rock (Hulu)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Castle Rock
Žánr Drama / Thriller / Mysteriózní
Stanice Hulu
Premiéra 25. 7. 2018
Vysílání středa
Délka pilotu 54 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Prolínání postav a témat zasazené do fiktivního městečka Castle Rock. Jako dítě byl Henry v centru nehody, při níž zemřel jeho otec a on se stal jediným podezřelým, nicméně na událost nemá žádné vzpomínky. Lidé ve městě se proti němu obrátili a hrdina byl nucen svůj domov opustit. Nyní pracuje jako obhájce lidí, kterým hrozí trest smrti. Henry se vrací domů, protože se v místní věznici objeví záhadný vězeň, který vysloví pouze Henryho jméno. Hrdina o něm však nikdy neslyšel. Ví se pouze, že muž, kterému se přezdívá „Kid“, byl v odlehlé samotce tak dlouho, že je nyní dost možná úplně šílený.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Ok, pilot má 54 minut, tak jsem se těšila, kolik se tam toho neodehraje. Ha ha. Čtvrtina pryč, půlka pryč, celá epizoda pryč a já vůbec nevím, o co tady vlastně jde. Schválně jsem před sledováním nekoukala na trailery ani se nesnažila hledat cokoliv o obsahu, nicméně teď asi budu muset, protože za tu hodinu sledování opravdu nevím, jakým směrem se seriál bude ubírat a o čem vlastně celý bude.

Díl utekl rychle, to jo. Ale kdybyste po mně chtěli, ať vám shrnu děj, tak budu v koncích. Absolutně nevím, čím tvůrci ten čas vyplnili, protože když tak zpětně vzpomínám, vůbec nic se v prvním díle nestalo. Nejvíce vzrušující bylo objevení záhadného vězně, ale to se stalo poměrně brzy a za celý zbytek pilotu jsme se ani o maličký krůček nepřiblížili ani náznaku odpovědi na to, o koho vlastně jde.

Konec epizody naznačil, že by se v dalších dílech mohl příběh odhalovat nejen v přítomnosti, ale i s pomocí flashbacků. Myslím, že se sem hodí, protože každý střípek informací se bude hodit. Nesmíte spustit oči z obrazovky, protože nikdy nevíte, jestli náhodou zrovna teď nebude nějaká nečekaná, leč klíčová scéna, bez které by se chápání toho všeho nedostavilo a koncept se rozpadl jako domeček z karet.

Seriál vyniká především svým hereckým obsazením. U celé řady postav mi stačil jediný pohled, abych si hned vybavila, o jakého herce se jedná. Nechybí tu hodně velkých jmen a jsem si jistá, že seriál bude v hereckých kategoriích sbírat nominace na Glóby, protože slavné hvězdy prostě táhnou, ať už je příběh jakýkoliv. Co se týče mě osobně, zaujal mě pouze záhadný mladík, naopak právník a jeho divná rodinka mi hodně vadili, celá ta famílie je nesympatická až hanba.

U mysteriózních seriálů je důležitá práce s napětím a celková atmosféra. Musím říct, že jsem čekala něco lepšího, napínavějšího, u čeho mi bude tuhnout krev v žilách. Pár takových momentů se v prvním díle našlo, ale vesměs jsem si připadala spíš nezaujatě. Ne že bych se nudila, ale sledovaný příběh ve mně nedokázal vyvolat žádné emoce, což nevnímám jako pozitivum. Na to, že jde o adaptaci jednoho z děl od mistra hororu, mi to zatím přijde takové hodně mdlé. Doufám, že s přibývajícími epizodami se to zlepší a seriál nakonec dokáže můj názor změnit. Přece jen je to Hulu, takže bych se mohla dočkat něčeho odvážnějšího, možná i šokujícího. Pro mě je plusem, že neznám předlohu, takže si myslím, že si seriál u maratonu užiju a budu ho nakonec prožívat hodně. Takhle ale pilot sám o sobě spíše zklamal.
  • herecké obsazení
  • několik lekavých scén
  • záhada s vězněm
  • advokát a jeho rodina
  • většinou mdlá atmosféra
  • absolutně žádný náznak odpovědí
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Knížky Stephena Kinga patří mezi mou oblíbenou tvorbu a tak vždy zpozorním, když se chystá nějaké jejich zpracování. A i když Castle Rock není úplně přesnou, ale spíš takovou volnou adaptací jeho světa, tak rozhodně zněl dostatečně zajímavě a i první trailer přinesl to správné tajemno.

Do hlavních rolí se podařilo zlákat pár známých seriálových tváří a za produkcí stojí Hulu, takže by se na první pohled nemělo jednat o podobný propadák jako v případě The Mist, ale spíš kvalitu jako v případě 11/22/63. Což naznačují i první reakce kritiků, kteří většinou nacházejí slova chvály.

První epizodě se dá vytknout to, co je obvyklé. Dalo by se říct, že se docela vleče a pouze lehce představuje hlavní postavy. Ale věřím, že postupem času se to rozjede a příběh bude napínavý a se skvělou atmosférou. Navíc je určitě zajímavým bonusem hledání narážek na tvorbu Kinga, ať už tu knižní, nebo seriálovou a filmovou.
  • svět od Stephena Kinga
  • obsazení a produkce
  • hledání narážek
  • trošku se to možná vleče
70 %
Mé hodnocení
Pajky

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
El Jay

El Jay

Opravim: Castle Rock není adaptací Kingovy knihy, jde o seriál vyprávějící nový příběh smyšleného města...
před 5 roky
Micuda98

Micuda98

Já se zatím podíval jen na pilot a do dalších epizod se mi ani nechce. Tento seriál bych asi dokázal popsat...
před 5 roky
email.ebook

email.ebook

Pilot mi přišel hrozně zmatený, pořádně jsem netušila,o co jde. Ale teď jsem dokoukala čtvrtý díl a páni...
před 5 roky
Další články k tématu