10. 8. 2018

Scéna měsíce: Červenec 2018

Vítáme vás u dalšího článku z naší rubriky, do které redaktoři vybrali scénu, která se jim za uplynulý měsíc nejvíce líbila, a zároveň svůj výběr zdůvodnili. A vy neváhejte napsat do komentářů tu vaši.

allyska

Poldark
epizoda
4×08 – Episode 8 (29. 7. 2018)
herci
Jack Farthing (George Warleggan), Aidan Turner (Ross Poldark)
scéna
Smrt Elizabeth
allyska

Dlouho jsem zvažovala, že moje červencová scéna měsíce bude z Handmaid's Tale, když zabili Eden. Pak ale přišlo finále Poldarka s pro mě nečekanou smrtí Elizabeth (předlohy jsem nečetla). Scéna pro mě ale není nejlepší kvůli překvapení, ale z kvůli perfektnímu hereckému výkonu Aidana Turnera a Jacka Farthinga. Obě postavy v průběhu celého seriálu proti sobě brojily a jak už to tak často bývá, následky za to nese třetí osoba. Když Ross přijde za Elizabeth, protože slyšel, že se po porodu zhoršil její zdravotní stav, prosí George, aby odhodili stranou neshody. George mu jednoduše odvětí, že Elizabeth je mrtvá. Pak když Ross trvá na tom, že ji chce vidět, tak na něj George zařve, že jen ať si poslouží, aby viděl, k čemu ji dohnali. Což je naprostá pravda, Elizabeth po smrti Francise chtěla pouze zabezpečit své dítě a rozhodla se ke sňatku s Georgem. Rosse to tak rozlítilo, že ji v podstatě znásilnil a nyní chudák Elizabeth neviděla jinou možnost, jak přesvědčit George, že jsou obě děti jeho, než aby se i to druhé narodilo dřív, což ji stálo život. Oba muži moc dobře vědí, že na její smrti mají každý svůj podíl viny a jsem zvědavá, jak se to rozvine v další řadě.

A.R.G.U.S.

Wentworth
epizoda
6×03 – Bleed Out (3. 7. 2018)
herci
Nicole da Silva (Franky Doyle)
scéna
Štastná Franky
A.R.G.U.S.

Na začátek musím zmínit finále 12 Monkeys, které bylo výborné. Tento měsíc vyšla 6. série Orange Is the New Black, jejíž temný začátek se mi velice zamlouval, ale bohužel šlo jen o chvilkový stav, po pár dílech se tato atmosféra vytratila. Ale rád jsem se kouknul na tento seriál, jehož téma je přesně pro mě. Mám moc rád seriály z vězeňského prostředí. Mezi nimi vyhrává Wentworth. I přes to, že jeho sledování není žádná veselá záležitost, vyvolává až depresivní pocity. Je potěšující, že Wentworth má i v 6. sérii stále co nabídnout, a to i přes to, že seriál opustilo už několik hlavních postav. To byly (a stále jsou) velké rány pro všechny diváky. V této epizodě jsme se dočkali uzavření jedné příběhové linky, a to s Franky. Ta to neměla lehké, už jednou byla propuštěna z vězení, ale poté tam byla neprávem znovu zavřena. Její nápad, že uteče a najde důkazy o své nevinně, mi nepřišel moc chytrý a nevěřil jsem, že to dobře dopadne. Dokonce byla postřelena a zatčena, vše vypadalo špatně, ale poté se ukáže pravda a je propuštěna. Jako jedna z mála postav se dočkala šťastného konce a snad se ve vězení objeví jen na návštěvě, další její pobyt ve vězení by byl nepatřičný. Wentworth tak pravděpodobně přichází o další skvělou postavu a nám nezbývá doufat, že ty nové budou stejně tak dobré jako ty, se kterými jsme se museli rozloučit.

Furiant

Six
epizoda
2×09 – The Reckoning (25. 7. 2018)
herci
Jaylen Moore (Armin Khan), Eric Ladin (Trevor), Barry Sloane (Joe Graves), Kyle Schmid (Alex Caulder)
scéna
Postřelení Armina
Furiant

Červenec je pro mě jako učitele měsícem dovolené, výletů, pohody a klidu, takže za obrazovkou počítače netrávím tolik času (navíc se toho stejně ani moc nevysílá). A jelikož jsem ještě nestačil zkouknout novou řadu OITNB, bylo pro mě opět trochu náročnější vybrat scénu měsíce. Nakonec jsem zvolil závěr deváté epizody druhé série seriálu Six, v němž na jednotku Six útočí povstalci stojící za Princem, teroristou, kterého chce CIA zlikvidovat. Když se při přestřelce chce jednotka Six dostat k vrtulníku, je jeden člen jednotky, konkrétně Armin, postřelen. Jenže záchranný vrtulník musí odletět, a tak to vypadá, že to Armin společně s Trevorem, který s ním zůstal, budou muset proti přesile zvládnout sami. Nakonec však z vrtulníku vyskočí Joe a poté ještě i Alex, aby jim pomohli. Tato scéna byla o statečnosti a odvaze, a proto jsem ji i v kontextu s hrdinstvím našich tří padlých vojáků v Afghánistánu zvolil. V seriálu to nakonec dopadlo dobře, ve skutečném světě bohužel ne.

lukascoolarik

Condor
epizoda
1×06 – No Such Thing (18. 7. 2018)
herci
Max Irons (Joe Turner), Katherine Cunningham (Kathy Hale), Leem Lubany (Gabrielle Joubert)
scéna
Kathy dává své sbohem
lukascoolarik

Condor mě svým vývojem neustále překvapuje, především díky tomu, jak se zbavuje svých postav. Třeba Sam Barber se zdál jako důležitý hráč, dostal mnoho prostoru a ve druhém díle už bylo po něm. V šesté epizodě jsme se dočkali podobného odchodu hned dvou zásadních postav. Nejdřív během napínavé scény schytal kulku Boyd Ferris a krátce nato přišla má scéna měsíce. Kathy utíká z domu, naráží na Joea, který se pro ni vrátil, a společně nasedají do auta, aby ujeli před smrtící Joubertovou. Vypadá to na šťastný závěr dílu, dokud Joubertová do jedoucího auta nestřelí. Kulka trefí Kathy a bohužel je to pro ni konečná. Těsně před svým posledním výdechem Joeovi stihne říct: „Neviň se kvůli tomu, jo?“ Joe a Kathy spolu během krátké existence seriálu strávili nemalé množství času, takže jsem si říkal, že jejich vztah bude dojnou krávou, ale scenáristé to utnuli v nejlepším, což si zaslouží respekt. Takový nečekaný odchod jen přidává na jeho dopadu a Max Irons Joeovy emoce opět zahrál na výbornou.

Pajky

Orange Is the New Black
epizoda
herci
Lauren Kelston (mladá Barbara), Ashley Jordyn (mladá Carol) a Ripley Sobo (Debbie)
scéna
Little Debbie Murderers
pajky

Sice jsem si do poslední chvíle myslel, že vyberu nepochopitelné závěrečné rozhodnutí z Handmaid's Tale, ale to mě hlavně rozčílilo. Navíc v červnu pro mě byla hlavní událostí nová série Orange is the New Black. U Orange jsem čekal, že přijde nějaké divoké finále, ale to nakonec proběhlo docela v poklidu. Přesto byla v této sérii jedna scéna, která vyčnívala vysoko nad ostatní. Nové tváře Carol a Barb dostaly flashback, ve kterém se odvyprávěl jejich příběh a důvod, proč jsou ve vězení. Protože společně zavraždily mladší sestru. A chladnokrevnost té scény mě kompletně odrovnala a zaslouženě je mojí scénou měsíce.


Které scény a ve kterých seriálech se za uplynulý měsíc vryly do paměti vám?

Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
allyska

allyska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Desperate houseman

Desperate houseman

S Wentworth scénou totálně souhlasím. Pro mě byl konec velký šok, protože naštěstí jsou jim ubrečení LGBT...
před 5 roky
carolos

carolos

Počas 5.série seriálu The 100 sa často spomínal Temný rok. Pri sledovaní sme mohli hádať, čo takého sa počas...
před 5 roky
STOUPA

STOUPA

Wentworth nádhera.
před 5 roky
Další články k tématu