9. 9. 2018

S lupou do historie: Star Trek

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Star Trek 1×00: The Cage?

Medailónek

Název: Star Trek
Žánr: Sci-Fi
Stanice: NBC
Vysílání: 2015
Celkový počet sérií: 3
Premiéra: 8. 9. 1966
Délka pilotu: 59 minut

Kdo?

Tvůrce: Gene Roddenberry
Herci: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley

O čem to je?

Loď USS Enterprise se vydává na pětiletou misi s cílem prozkoumat galaxii. Lodi velí kapitán James T. Kirk, kterému asistuje pravá ruka pan Spock a lékař Dr. Leonard McCoy. Odhodlaná posádka se setkává s Klingony, Romulany, časovými paradoxy či genetickými superlidmi. jejich misí je prozkoumávat zvláštní nové světy a vyhledávat život a nové civilizace… prostě se odvážně vydávají tam, kam člověk ještě nikdy nevkročil.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Počátky sci-fi se těžko hodnotí. Ať už pilot vypadá jakkoliv, je to na svou dobu revoluční věc. Celé to komplexní prostředí, které se rozrostlo o tolik filmů a seriálů, kdo by si to tenkrát před více než půl stoletím pomyslel. Ale samozřejmě doba za ty roky hodně pokročila, takže i pro skalní fanoušky této značky může být sledování původního seriálu náročné.

Musím ale říct, že na to, ze kdy seriál je, některé efekty vypadají hodně slušně. Masky jsou na hodně dobré úrovni a efekt teleportu se mi taky moc líbí, i když tam jde samozřejmě i pro laika vidět zmrazení obrazu, jeho vložení do nové scény a rozmrazení. Ale jak říkám, to se nedá moc kritizovat, protože to jsou skutečně počátky žánru a na tu dobu to muselo být něco mimořádného. Nejen efekty, ale i zmíněné masky či kulisy, které jsou, předpokládám, papírové.

Jak mi Tempy vysvětlila, s pilotem je to ještě komplikovanější. To co mi google našel jako 1×01 se prý vysílalo asi o 20 let později a jsou tam jiné postavy než ve zbytku seriálu, tedy kromě Spocka. Ale myslím, že na tom až tolik nezáleží, protože formát i grafika jsou pravděpodobně stejné, maximálně u hodnocení hereckých výkonů by jiné tváře mohly způsobovat problémy.

Ale stejně jako se posunula vizuální stránka, vyvinulo se i herectví. To ve Star Treku je hodně prkenné, docela se podobá hercům na divadelních prknech. Kamera je většinou statická a zabírá postavy v detailu tváře, když se dramaticky koukají stranou a snaží se navodit atmosféru, což pro mě osobně opravdu nefunguje. Celý seriál nemůžu brát jinak než úsměvné retro, zvlášť když nejsem fanoušek univerza a nemám nakoukáno tohle ani další Star Trek seriály nebo filmy. Tím chci říct, že pokud na to natrefí ti, kteří ke Star Treku nemají žádný vztah, sledování pro ně bude uspávací a nezábavné. Ale fanoušci Star Treku ocení celý nápad a komplexnost příběhu, propracovanost postav a prostředí – to všechno, co se poté rozrostlo do ikonických a modernějších kulturních zářezů.

+ počátek legendy
+ výborný nápad, propracovanost
+ na svou dobu velmi dobré efekty a masky

- pro nefanouška tam není žádný důvod ke sledování

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
kneznaL

kneznaL

Mám ráda i tento ST. I když samozřejmě v tehdejší době to byla pecka, nedá se to srovnat...
před 5 roky
Qmati

Qmati

Ano, ST je pojem sám o sobě. Souhlasím. Hodnotit tento seriál je těžké. Pro mě znamená první setkání se...
před 5 roky
_-0-_

_-0-_

Podrobnosti k pilotu jsou TADY a TADY jeho včlenění do S01 je popsáno TADY (takže vlastně byl...
před 5 roky
Další články k tématu