12. 9. 2018

S lupou do historie: Angel

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Angel 1×01: City Of…?

Medailónek

Název: Angel
Žánr: Drama, Nadpřirozený
Stanice: The WB
Vysílání: 1999–2004
Celkový počet sérií: 5
Premiéra: 5. 10. 1999
Délka pilotu: 50 minut

Kdo?

Tvůrce: Joss Whedon, David Greenwalt
Herci: David Boreanaz, Charisma Carpenter, Glenn Quinn, Alexis Denisof, J. August Richards, Amy Acker, Vincent Kartheiser, Andy Hallett, James Marsters, Mercedes McNab

O čem to je?

Angel je 240 let starý upír s duší a vinou. Hrdina běhá temnými ulicemi Los Angeles, kde potká polovičního démona se záhadnými vizemi. Angel si v tu chvíli uvědomí smysl svého bytí: Má pomáhat všem v nebezpečí s nadějí, že se tak dokáže vykoupit ze svých hříchů a zachrání svou duši. Po svém boku má Cordelii a Doyla, se kterými vytvoří společnost Angel Investigations. Brzy se k nim připojí Wesley, Gunn, Lorne a Fred, které využívá pro jejich znalosti a intuici v boji proti sílícímu zlu a nadpřirozené právnické firmy Wolfram and Hart.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Jak mně zlomilo srdce, když Angel na konci třetí série Buffču opustil a odešel do té mlhy někam do ztracena… Jen aby získal svůj vlastní seriál, ale to jsem tehdy, když jsem seriál na Nově sledovala jako naprostý amatér bez jakýchkoliv seriálových znalostí, nemohla tušit. S Angelem jsem se setkala až později a seriál si mě získal především dalšími sériemi.

Začátek ale pro mě nebyl nic moc. Sice jsem si uvědomila, že od tohoto dílu už uběhlo neskutečných 19 let, ale i tak to byla docela nuda. Pilot v mých očích nemůže Buffy konkurovat. Sice tu jsou známé postavy a Cordy to dost zachraňuje, ale Angelova úloha byla vždycky ten tajemný chlapík ve stínu, jako hlavní postava mi tak úplně nesedí.

Především ale celé to prostředí „dospěláckého“ Los Angeles mi přijde tak nějak bez šťávy. Buffy se dokonale hodila ke střední, potom k výšce, i v pozdějších sériích si zachovávala tu svou nevinnost s notnou dávkou sarkasmu. Angelovi tohle chybí. Ten si hraje na ryzí akčňák, ale právě ten vtip byl u Buffy to, co seriál odlišilo a dostalo ho na kultovní status.

Ale ono je to tím, že pilot nemá téměř žádné postavy z pozdějších epizod a sérií, kvůli kterým se Angel potom solidně vyšvihl nahoru. Ocenila jsem kromě Cordy ještě advokáta – toho týpka z Leverage, kterého jsem si právě v Angelovi naprosto zamilovala, a to jsem doteď ani netušila, že už se tam objevil hned v pilotu.

Nejlepší na pilotu Angela tak zůstává znělka, která navozuje asi nejvíc nostalgickou atmosféru, je totiž dost podobná té od Buffy. Jinak jde ale o průměrnou upířinu, která se sice později hezky rozjede, ale jelikož hodnotíme pouze pilot, tak musím konstatovat, že díl byl spíše zklamáním.

+ Cordy
+ masky
+ znělka

- až moc utrápený Angel
- dospělácké Los Angeles není tak zábavné
- chybí tomu zábavný sarkasmus

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Tempy

Status: viděna většina epizod
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Safra, ta nostalgie ale dělá divy! Živě si vybavuji, že jsem první díl Angela nikdy neměla ráda, ale světe div se – tentokrát jsem se dobře bavila. Je mi ale jasné, že je to do velké míry ovlivněno stýskáním si po klasické whendonovské kombinaci humoru a akce. Ani mlaďoučký David Boreanaz není k zahození.

Vůbec netuším, jak může tento pilot vnímat někdo, kdo nikdy neslyšel o blondýnce Buffy a nedejbože si myslí, že upíři světélkují. ;) Proto budu tentokrát psát názor hlavně pro ty, kteří jsou už trochu seznámeni s tématem, ale k Angelovi se z jakýchkoli důvodů ještě nedostali. Už první díl série hraje na trochu vážnější notu než měly naše oblíbené příběhy ze Sunnydale (alespoň ty původní…), ale rozhodně to není na škodu. Naopak bych řekla, že pro dnešního diváka je to poněkud stravitelnější než někdy až trochu pohádková Buffy. I přes mou lehkou nesympatii k Angelovi (team Spike 4ever! :D) si mě v pilotu coby hlavní tahoun příběhu docela získal. Milým překvapením byla i stará známá Cordelie.

Bohužel ani tento pilot se nevyhnul typickým porodním bolestem jako např. zkratkovitému uvedení do příběhu hlavní postavy, viditelné snaze o líbivost vůči potenciálním novým divákům atd., o typicky devadesátkové bojové scéně raději ani nemluvě. :) Přesto má úvodní epizoda „to něco“, co Joss Whedon prostě vždy brilantně uměl a co vás donutí u seriálu zůstat a zařadit ho do svého watchlistu. Ty malinké vtípky a scény a dějové linky, které jsou občas přetažené až do nesmírně zábavného extrému (ehm, kancelářská židle), a které vytvářejí ten nezaměnitelný koktejl poutavého příběhu a parádní podívané, který se už v dnešní tvorbě skoro nevidí. Zkrátka – pokud máte rádi ostatní dílka Josse Whedona, ani tohle vám nemůže uniknout z radaru. Pokud jste však o jeho upířím universu doposud jen slyšeli, přeci jenom doporučuji začít se starou dobrou Buffy a k Angelovi se postupně dopracovat.

Mimochodem, už jsem zmínila tu báječnou hudbu?! Vůbec jsem si neuvědomila, jak moc mi celé ty roky chyběla, dokud jsem ji dnes znovu neslyšela. Ať už úvodní znělka či podkresová instrumentální hudba, obojí se seriálem výborně ladí a je to další z věcí, které se už dnes podle mého názoru trošku šidí. Kde jsou ty časy Čarodějek a Buffy, kdy byla hudba neodmyslitelnou součástí seriálu! Z dnešních zástupců mi přichází na mysl snad jen Westworld…

Tak tedy – pokud už jedete na whendonovské vlně, není co řešit. A pokud hledáte nějaký lehce nostalgický protiklad k dnešním nadupaným a zběsilým seriálům, je typicky devadesátkový Angel také něco pro vás.

P.S. „Vy jste upír!“ :-D

+ hudba
+ temnější atmosféra
+ vtip
+ whedonovské vyprávění

- už přeci jen trochu retro
- grimasy Davida Boreanaze :P
- nic moc zápletka

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
spike

spike

Angel je jedním z mých nejoblíbenějších seriálů a jen dokazuje, že Joss Whedon nemá konkurenci. Všechno...
před 5 roky
kjama

kjama

Děkuji za parádní připomenutí. Pouštěla jsem si to docela nedávno a myslím, že to ještě tak retro být...
před 5 roky
Rašík

Rašík

Jé, Angel. :) Na toho jsem právě nedávno koukala, mám ten seriál ráda, i když je starší. Mě starší...
před 5 roky
Další články k tématu