25. 11. 2018

Slyšte, slyšte: True Detective (Temný případ)

Měsíc se s měsícem sešel a máme tu opět rozbor znělky. Tentokrát si vezmeme na paškál úvodní písně ze seriálu True Detective, u nás známého jako Temný Případ.

Slyšte, slyšte: True Detective (Temný případ)

Rubrika Slyšte, slyšte už vychází nějaký ten pátek, ale je to pouze podruhé, co se bude řešit seriál, který má dvě rozdílné znělky pro dvě série. Po rozboru znělek k seriálu The Leftovers se tentokrát podíváme na zoubek znělek seriálu True Detective (Temný Případ).

Už začíná být pravidlem, že seriál, jehož znělku nebo hudbu řeším, jsem ještě neviděla, a tak je tomu samozřejmě i u True Detective. O úvodním intru jsem ale slyšela jen chválu, a tak jsem se na obě verze opravdu těšila. Přiznám se, že jsem se do obou písní zamilovala hned na první poslech, i když u skladby z první série jsem měla při prvních tónech obavy, ale o tom více v rozboru. V posledních letech jsou hitem zejména znělky instrumentální, a proto je velice osvěžující občas narazit na takové, které využijí již existující skladby a dokáží pomocí obrazu a textu navodit tu správnou atmosféru, díky které vám naskočí husí kůže a uvede vás do smyšleného seriálového světa. Po trošce tlachání si ale pojďme radši rozebrat jednotlivé znělky, v potaz budu brát jak hudbu, tak obrazové zpracování.

True Detective (Temný Případ)
autor pořadu: Nic Pizzolatto
o čem to je: True Detective je hvězdně obsazený antologický krimiseriál stanice HBO, jež získává výborné recenze od kritiků a také byl oceněn několika různými cenami. První série nás zavede do špinavé Louisiany, kde detektivové Rust Cohle (Matthew McConaughey) a Marty Hart (Woody Harrelson) vyšetřují brutální případ vraždy prostitutky. V sérii druhé se naopak podíváme do slunečné Kalifornie, kde se spojí tři různí policisté, aby vyšetřili sérii zločinů, které jsou pravděpodobně propojené s vraždou zkorumpovaného politika. Role těchto policistů si střihli Colin Farrell, Rachel McAdams a Taylor Kitsch. Další série se začne po téměř tři a půl letech vysílat na domovské stanici HBO v lednu 2019.
popis znělky: Začneme tedy znělkou od skupiny The Handsome Family, která nese název Far From Any Road a byla vydaná již v roce 2003. Jak jsem výše zmínila, při prvních tónech jsem se docela vyděsila, protože jsem v ní hned slyšela prvky country, které z duše nesnáším. Jak se ale skladba postupně rozvíjela, uvědomila jsem si, že se nejedná o plnohodnotné country a je to tzv. alternative country, které ještě snesu, ale cíleně ho nevyhledávám. Skladba se nese v pomalém až lenošném tempu a základ tvoří kytara, basová kytara a bubny. Hlasy obou interpretů se dobře doplňují a jak zpěvák, tak zpěvačka mají velice zajímavé zabarvení hlasu. Jejich níže položené hlasy navozují temnou atmosféru a pomalé tempo skladby tomu jen napomáhá.

O znělku pro druhou sérii se postaral již nebohý Leonard Cohen a jmenuje se Nevermind. Skladba se nese v podobném pomalém duchu jako ta z první. Co se týče nástrojů, těch tam moc nenajdete, jelikož se jedná o elektronickou zvukovou stopu. I když je znělka velice odlišná od té z první série, vyrovná se té z první a pro mě ji dokonce i překonává. Chraplavý hlas Leonarda Cohena je doplňován o ženské vokály, které s jeho hlasem skvěle ladí. Oproti původní, téměř 5 minutové skladbě, ale intro postrádá vokály v podání Donny DeLory, která dodává skladbě mírně arabský nádech. Pokud se zaposloucháte to textu skladby, tak si uvědomíte, že I když skladba nebyla složená pro seriál, hodí se k němu přímo perfektně. Inu, uvažte sami “I was not caught, though many tried. I live among you, well disguised.”. Jakoby na vás promlouval přímo vrah, který se tetelí, protože nebyl dostižen.

Vizuální stránka obou znělek je propracovaná do detailů. Působí velice zajímavě a navazuje skvělou atmosféru už před začátkem samotné epizody. Autorem úvodní sekvence je Patrick Clair, který se vyjádřil, že inspirací mu byla dvojitá expozice a roztříštěné portréty lidí jsou použity jako okna, skrz která vidíme části krajiny, a taktéž slouží jako skvělý způsob, jak ukázat postavy, které jsou vnitřně rozpolcené a odsunuté na okraj společnosti. Pro obě znělky je charakteristický taktéž apokalyptický nádech jednotlivých obrazů, které jsou šikovně spojeny se záběry z přírody, vesmíru, znečistěných ploch a běžného života. Barevné provedení obou znělek je rozdílné, ale kontrast mezi černobílou a ostatními barvami se nachází v obou.

Mně osobně se vizuálně více líbí znělka z první série, ale po zvukové stránce je to obráceně a preferuji znělku v podání Leonarda Cohena.
tvůrci znělky: The Handsome Family – Skupina, která se vyznačuje stylem alternative country, byla založena v roce 1993 Brettem a Rennie Sparksovými, manželským párem z Chicaga. Dalším členem skupiny je pak Mike Werner, který hraje na bicí. Vydali již 15 alb, poslední s názvem Unseen v roce 2016.

Leonard Cohen (21. září 1934 – 7. listopad 2016) – kanadský písničkář, zpěvák a spisovatel narozen v Montrealu. V roce 1991 byl uveden do Kanadské hudební síňě slávy. Mezi jeho největší hity patří píseň Hallelujah z alba Various Positions, vydaném v roce 1984. Celkem vydal 14 alb, to poslední s názvem You Want It Darker pouze 19 dní před svou smrtí v roce 2016.

Popisované znělky
Vyjádření poroty

Adrian AC Conor: Nestáva sa mi často, aby som bol až takto kritický, ale v tomto prípade sa to inak nedalo. Horšie zvučky som ešte nepočul. Na môj vkus nie sú vôbec zaujímave. K prvej sérií sa ešte ako tak dala vypočuť. K druhej už vôbec nie. Aj pri kratšom počte epizód si nedokážem predstaviť, aby som nechal pustené zvučky celé. Vizuál nie je o nič lepší. Je mi to ľúto, ale tentokrát veľké sklamanie.

inekafe: Videl som obe série a musím povedať, že prvá séria mala omnoho lepšie intro. Také chytľavé, zaujímavý vizuál, dobrá hudba, kľudne aj na zvonenie na telefóne. :D Druhá séria bola podľa môjho skromného názoru horšia ako prvá, čo môže byť tiež ďalším dôvodom, prečo sa mi to intro až tak nepáčilo. Vizuál celkom okej, ale hudba je veľmi divná, taká „psycho“ alebo ako to nazvať. Nejak sa mi to tam nehodilo a asi som to intro 2. série v minulosti preskakoval.

Kahlan: S určitosťou a najväčším presvedčením môžem povedať, že zvučka k prvej sérií si ma získala už od prvého tónu a hneď ma dokázala vtiahnuť do celkovej atmosféry seriálu. Ponurá, tajomná, temná. K tomu všetkému napomáha aj jej vizuál. Tie gitarové tóny (teda dúfam, je to gitara) sú pre mňa to pravé orechové. Na rozdiel od zvučky k prvej sérií, mi tá k druhej neprirástla k srdcu hneď. Nie som z tých čo by zvučky preskakovali (ak mi vyložene nevadí) a snažím sa každej jednej dať šancu aspoň tých pár častí, že čo to urobí. A tu to vyšlo. Postupne po pár častiach si ma získala aj táto. Dalo by sa povedať, že pasuje k charakteru druhej série. Príde mi, že je aj trochu temnejšia ako to prvá. Vizuálnu stránku majú obe podobnú, len je každá ladená do iných farieb. Nie je to síce moja srdcová zvučka, ale môže byť. Obidve sú odlišné, svojím spôsobom zaujímavé a ostáva len počkať si, s čím príde zvučka k tretej sérií.

La.Volpe: Pro mě je to obdobný případ jako seriál The Leftovers. Dvě znělky a dvě řady. Každá je zcela jiná. A co si budeme povídat, obě jsou celkem dost depresivní. Je zvláštní, že si ani jednu z nich moc nevybavuji, i když jsem seriál viděl, ale ono už je to pár let. První znělka (se skvělým country nádechem a vizuálním zpracováním) mi připomíná westerny z 60. let s Clintem Eastwoodem. Jedinečná a návyková. Byl jsem připravený napsat, že druhá znělka je horší, alespoň tedy poté hudební stránce, vizuál je de facto totožný. Ale během jejího poslouchání stále a stále dokola se mi začala dost líbit, ačkoliv tento hudební styl jde úplně mimo mě. Obě znělky jsou podle mého názoru unikátní a pro tak originální seriál, jako je True Detective, se skvěle hodí.


Ztotožňujete se s názorem poroty? Která znělka se více líbí vám?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
phoboska

phoboska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Rašík

Rašík

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů.(Hodnotím ale jen první sérii.) A na tom se soundtrack samozřejmě...
před 5 roky
Další články k tématu