8. 4. 2019

Novinka pod lupou: In the Dark (The CW)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název In the Dark
Žánr Drama
Stanice The CW
Premiéra 4. 4. 2019
Vysílání čtvrtek, 21:00

Délka pilotu: 43 minut

Předskokan iZombie
Konkurence Station 19 (ABC), Mom + Life in Pieces (CBS), The Orville (Fox), B99 + Abby's (NBC)
Tipovačka Pouze tým Optimistů věří v prodloužení. Všichni ostatní včetně 57 % lidu tipují zrušení.

O čem to je?

Murphy je slepá žena, která prožívá svůj život ve věčné opilosti. Má jen dva přátele, svou chápající spolubydlící Jess a mladého drogového dealera Tysona, který ji kdysi zachránil před násilným přepadením. Když Murphy jednou venčí svého slepeckého psa, natrefí na mrtvé tělo, které je Tysonovo. Tělo však zmizí dřív, než policie přijede. Nevypadá to, že by měli zájem případ vyšetřovat, hrdinka se proto rozhodne vzít věci do vlastních rukou a hodlá odhalit vraha svého kamaráda sama. Kromě toho se musí vypořádat se svým bohatým randícím životem a prací, kterou nesnáší – ve škole trénování slepeckých psů, kterou vlastní její přehnaně starostliví rodiče.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Skoro mě až překvapilo, jak temný seriál to pro The CW je. Nejsem úplně obeznámená s atmosférou superhrdinských kousků této stanice, možná, že In the Dark se v tomto ohledu trefuje do noty, i když superhrinský není. Ale před začátkem sledování jsem čekala spíš něco blíže k Life Sentence než k opilé a věčně otrávené sprosté hrdince, která se tu předvedla.

Pilot byl takový průměrný. Ne že bych se vyloženě nudila, ale rozhodně se nedá říct, že by mě případ zaujal nebo že jsem si k postavám dokázala najít cestičku. Rozhodně ve mě pilot nevyvolal potřebu toho, abych si ihned musela pustit další díl. Líbí se mi, že příběh je serializovaný, přece jen to dává trošku větší smysl, než když by tahle holka bez života najednou začala pracovat na různých krimi případech. Ale jak říkám, jinak je to docela průměrné, a když je pro mě něco na The CW průměrné, tak pro ostatní to snad musí jít do mínusových bodů.

Škoda, že se na stanici netočí podobné kousky, jako kdysi byla Veronica Mars. Jisté podobné známky tu jsou, ale tato novinka jí nesahá ani po kotníky. Nemá sympatickou hrdinku, nemá chytře vymyšlenou záhadu a nemá tu správnou atmosféru. U všech bodů (snad kromě hrdinky, té není pomoci) je tu potenciál, ale bojím se, že seriál není dost silný k tomu, aby ho využil a nabídl víc, než co ukazuje pilot.
  • není to úplný odpad
  • sledování rychle utíká
  • serializovaný příběh
  • hlavní hrdinka
  • nemám potřebu sledovat dál
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Taky vás tak štve, když tvůrci použijí v traileru scény, které se pak do výsledného střihu seriálu ani nedostanou? Ano, chápu, že tu jde o určitou posloupnost postprodukčních činností, ale trailer vás tím pádem láká na něco, co vlastně ani neexistuje. A to není dobré znamení.

In the Dark je podle mě bohužel další seriál, který (ještě) úplně neví, co se sebou. Ono skloubit komedii a drama tak dobře, jak se to daří například Rookiemu, se nepovede každý den. První, co mi při sledování vytanulo na mysl, bylo srovnání s Happy!, respektive přímo s Nickem Saxem. Hlavní hrdinka je totiž chováním takový „Nick Sax v sukních“ a je to právě ona, kdo celý pilot pozvedá v mém hodnocení. Perry Mattfeldové bych rozhodně nehádala pouhých 25 let, protože postavu Murphy zvládá s bravurou někoho, kdo „má odžito“. Právě díky ní prvních pět minut pilotu funguje tak skvěle.

Poté přichází na scénu problém, který se poslední dobou objevuje stále častěji – někdy mi přijde, že mají scenáristi tabulky na to, kolik má mít hlavní hrdina, v tomto případě hrdinka, kamarádů, kolegů, rodinných příslušníků… a jejich počty se pak snaží naplnit, děj se, co děj. Jak jinak si vysvětlit naprosto zbytečné postavy spolubydlící a kolegy, které kdyby v příběhu nebyly (viděno optikou první epizody), vůbec nic by se nestalo. Dobře, hrdinku by musel z místa A na místo B převážet například zmiňovaný uber. Když navíc zbytečnou postavu obsadíte někým, kdo má tak výrazný projev jako Brooke Markhamová, je to až rušivé. Alespoň, že Murphyini rodiče mají v ději a vykreslení hlavní hrdinky svůj význam.

Pro další věc, která se zkrátka nepovedla, jsem si už zavedla své osobní označení – kletba CW. :D Připadá mi totiž, že mnohé ze seriálů, které vznikají pod hlavičkou CW, neumějí pracovat s tématem nebezpečí, smrti a zkrátka temnými tématy obecně. Vždy z toho vznikne taková divná, zvláštně odlehčená a plochá verze reality, která se diváka nemůže nijak dotknout a tudíž ani vyvolat nějaké hlubší emoce. Stejně tomu je v In the Dark v momentě, kdy je zabit asi jediný Murphyin přítel. Perry Mattfeldová sice dělá herecky, co může, celkový dojem jde ale do ztracena. Nepomůže tomu ani karikaturní postavička velkého, zlého dealera.

V tuto chvíli je pro mě důvodem k dalšímu sledování pouze povedená hlavní postava, ale už kvůli ní doufám, že se seriál ještě přeci jen trochu vzchopí.
  • postava Murphy a její ztvárnění
  • vtip
  • tempo
  • stopáž
  • zbytečné vedlejší postavy
  • špatně zpracovaná krimi zápletka
  • málo prostoru pro psího parťáka
60 %
Mé hodnocení
Tempy

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
pataaaaaa159

pataaaaaa159

Temný? KDE?
před 5 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Jak vidím ten trailer, tenhle seriál by udělal líp, kdyby se nepouštěl do vraždy, a byla to jen černá...
před 4 roky
Další články k tématu