11. 5. 2019

Scéna měsíce: Duben 2019

Vítáme vás u dalšího článku z naší rubriky, do které redaktoři vybrali scénu, která se jim za uplynulý měsíc nejvíce líbila, a zároveň svůj výběr zdůvodnili. A vy neváhejte napsat do komentářů tu vaši.

allyska

Billions (Miliardy)
epizoda
herci
Paul Giamatti a další
scéna
Přiznání
allyska

V dubnu měl finále můj oblíbený Gotham, bohužel ho ale překonal seriál Billions. A to především s jednou scénou, která se pro mě stala scénou měsíce dubna. Chuck se v posledních epizodách snažil vydobýt si zase místo mezi právnickou smetánkou, a to tím, že se stane hlavním prokurátorem New Yorku. Už to vypadalo nadějně, ale objevil se Foley, který se rozhodl Chuckovi pomstít. Odhalí pravdu o jeho postelových choutkách, pokud nepoloží kandidaturu. Foley umírá a nemá co ztratit. Chuck poté, v pro mě perfektní scéně, stojí před novináři a i přesto, že mu to Wendy zakázala, poví všem pravdu. Všichni zírají a vtipnou perličkou je pro mě pohled na Chuckova otce. Je mi jasné, že tahle scéna nastavila směr pro další epizody, a já se už nemůžu dočkat, až je uvidím.

A.R.G.U.S.

Supernatural (Lovci duchů)
epizoda
14×20 – Moriah (25.4.2019)
herci
Jared Padalecki (Sam Winchester), Jensen Ackles (Dean Winchester), Misha Collins (Castiel), Alexander Calvert (Jack) a Rob Benedict (Bůh)
scéna
Bůh ukázal svoji pravou tvář
A.R.G.U.S.

Nejprve musím doporučit seriál Cobra Kai, kterému tenhle měsíc vyšla druhá série. Bohužel jde o téměř neznámý seriál. A druhá série One-Punch Man mě extrémně baví. Ale teď zpátky k Supernatural. Úplně jsem zapomněl, že tato série je zkrácená, což mi hned došlo, když na úvod začalo hrát už kultovní Carry On My Wayward Son. Bylo jasné, že se ve finále vyřeší situace okolo Jacka, který se tak trochu utrhl ze řetězu. Dokonce bratrům přišel na pomoc sám Bůh. Sestrojil jim zbraň, která Jacka dokáže zabít, ale zabije i toho, kdo vystřelí. Dean se toho chopil, ale nedokázal stisknout spoušť. Což Boha naštve a odhalí se, že celou dobu si s bratry jen hrál a sledoval jejich strasti, které je pronásledovaly celý život. Bůh zabije Jacka a Sam ho postřelí. Bůh se naštve a vypustí z pekla duše. Tím pádem můžeme znovu vidět některé známé démony. Epizoda končí a Sam, Dean a Castiel jsou obklopeni zombíky, kteří čerstvě vylezli z hrobů. A do toho všeho hraje velice dobře vybraná hudba God was never on your Side od Motrhead. Šlo o moc povedený a šokující závěr série a nám nezbývá, než se těšit na pokračování. Jen je škoda, že 15. série bude poslední. Ale věřím, že se dočkáme skvělého zakončení tohoto výborného seriálu.

Furiant

Game of Thrones (Hra o trůny)
epizoda
herci
Maisie Williams (Arya Stark), Vladimir Furdik (Night King), Isaac Hempstead Wright (Bran Stark)
scéna
Arya zabíjí Nočního krále
Furiant

Dlouho jsem přemýšlel, jestli sem tuto scénu dát, protože mě v tomto měsíci dostaly ještě i dvě scény ze seriálu Seal Team (zranění Claye v 2×17 a sebevražda Bretta v 2×19), ale nakonec jsem zvolil smrt Nočního krále, protože tahle scéna byla pro děj GoT velmi důležitá. Na bitvu o Zimohrad jsem se těšil tak moc, že to bylo poprvé, co jsem si nastavil budíka na pár minut před třetí ráno, abych se mohl přesně ve 3:00 dívat na českou verzi HBO, kde se epizoda vysílala zároveň s americkou premiérou. Celých 80 minut jsem ani nedutal a když si Noční král přišel pro Brana, s napětím jsem – i díky vynikajícímu hudebnímu podkresu – čekal na to, co bude dál. A najednou, kde se vzala, tu se vzala, Arya skáče na Nočního krále a zabíjí jej. Tím vlastně vyhrává bitvu o Zimohrad, jelikož spolu s Nočním králem byli zničeni všichni nemrtví, Bílí chodci i Viserion. Jasně, každý z nás má na tuto epizodu a tuto smrt trochu jiný názor, faktem však zůstává, že i přes hodně stupidní strategii obou táborů (RIP Dothraki), i přes tmavé záběry, i přes slabý scénář a nelogické chování postav, se tahle scéna zapíše do historie Game of Thrones. A myslím, že právem.

Pajky

Line of Duty
epizoda
herci
Stephen Graham (DS John Corbett), Tomi May (Miroslav), Gregory Piper (Ryan) a Rochenda Sandall (Lisa McQueen)
scéna
You are a Rat
pajky

V dubnu jsem měl na scénu měsíce dva favority, a oba z policejních seriálů. I když se mi nová série Bosche hodně líbila, tak musím zvolit ještě mnohem víc přehlíženější britský seriál Line of Duty. U nás v Čechách o něm moc lidí neví, ale tady v Anglii se nedočkavě čeká na každou novou epizodu. Konkrétně jsem vybral scénu ze závěru čtvrté epizody, kdy se John rozhodne jednat a v domnění, že má Lisu na své straně, se zkusit dostat ze situace, ve které se nachází. Jenže to nedopadne dobře, John padne do připravené léčky, protože jeho kumpáni jsou připraveni a Johna zlikvidují. Lisa, která se ocitá ve vedení, pak poručí odklidit tělo a pokračovat v obchodu. To samo o sobě byla napínavá a skvělá scéna, ale pak následuje ještě jedna, ve které si Lisa uvědomuje, že pro ni už také není cesta zpět, a ten výraz je k nezaplacení.

24ron24

The Magicians (V zajetí kouzel)
herci
Jason Ralph (Quentin Coldwater), Stella Maeve (Julia Wicker), Arjun Gupta (William ‚Penny‘ Adiyodi), Olivia Taylor Dudley (Alice Quinn), Hale Appleman (Eliot Waugh), Summer Bishil (Margo Hanson), Jade Tailor (Kady Orloff-Diaz), Rick Worthy (Henry Fogg)
scéna
Táborák
24ron24

Na začiatok by som chcel upozorniť na vynikajúci dokument od Netflixu – Our Planet. Rozhodne odporúčam každému pozrieť! Aj tento mesiac bol náročný výber. V Blackliste nám konečne bola odhalená identita Raymonda, You're the Worst mal šialený záver seriálu, ako bol aj celý seriál, do poslednej chvíle človek netušil, ako ten seriál skončí. Voľba ale padla na seriál The Magicians. Predsa len sa tak často nevidí, že by zomrela úplne najhlavnejšia postava seriálu. Ja osobne som to ešte asi ani nevidel. Seriál opustil Q veľmi hrdinským činom. Posledná tretina epizódy sa venovala jeho odchodu a prakticky celá je scéna mesiaca. Najskôr sa stretne s Pennym, ktorý je tiež po smrti. Ten ho prenesie na táborák najlepších kamarátov Quentina, ktorí sa s ním naposledy lúčia. Hádžu do ohňa veci, ktoré im ho najviac pripomínajú, za sprievodu piesne „Take On Me“, ktorú spievajú samotní herci. Veľmi dojemná scénka, ktorá končí záverečným odhalením Julie. Na začiatku epizódy musela obetovať svoju mágiu, takže už nebola kúzelníčka. Takže sa o ňu Quentin najviac bál, ako dopadne. A Penny mu len pripomenie, že mágia pochádza z bolesti. A potom vidíme prestrih na táborák, kde ostala sama, a v ruke mala karty, ktoré boli pre Q typické. Práve s nimi spravil svoje vôbec prvé kúzlo v pilote seriálu. Julia ich už chcela hodiť do ohňa, ale začali lietať vo vzduchu, presne ako v pilote lietali Quentinovi. Pre mňa to bolo dokonalé uzavretie príbehu Quentina, ktorý akoby prenechal štafetu práve Julii, svojej najlepšej kamarátke.


Které scény a ve kterých seriálech se za uplynulý měsíc vryly do paměti vám?

Copak asi dělají tyto tlačítka? 
allyska

allyska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Rašík

Rašík

Finále Supernatural bylo fajn, jsem docela ráda že se nám vrátil Chuck, i když v roli záporáka. Na...
před 4 roky
gladiator992
před 4 roky
patrik1177

patrik1177

Za mě taky stejná scéna z GoT. Smrt Night Kinga byla opravdu nečekaná, hodně lidí doufalo, že Night...
před 4 roky
Další články k tématu