14. 6. 2019

Scéna měsíce: Květen 2019

Vítáme vás u dalšího článku z naší rubriky, do které redaktoři vybrali scénu, která se jim za uplynulý měsíc nejvíce líbila, a zároveň svůj výběr zdůvodnili. A vy neváhejte napsat do komentářů tu vaši.

allyska

Dead to me
epizoda
Konfrontace
herci
Christina Applegate (Jen), Linda Cardellini (Judy), James Marsden (Steve)
scéna
Konfrontace
allyska

Celou dobu jsem měla vybránu scénu ze seriálu Good Omens, ale pak jsem se dostala k seriálu Dead to Me a svůj výběr změnila. Toto pro mě teda spíš komorní drama než komedie, mě vtáhlo do děje a skoro na posezení jsem ho zhlédla. Seriál se točí okolo Judy a Jen, které se skamarádí, aniž by Jen tušila, že to Judy srazila autem jejího manžela. Jak epizody utíkaly, začala jsem celkem Judy litovat a těšila se, jak se to všechno vyvine. Mojí scénou měsíce není její přiznání Jen, i když to bylo taky moc pěkně zahrané, ale konfrontace Jen a Steva. James Marsden je už hodně dlouho pro mě sympaťák, ale teda v oné scéně, kde se snaží všechno hodit na Judy, je tak slizký, že jsem ho chtěla nejradši praštit. Už jsem si opravdu myslela, že mu to Jen spolkne, ale naštěstí se probrala. Následné pokračování scény, kdy vidíme Steva mrtvého v bazénu, opravdu nemělo chybu.

A.R.G.U.S.

Shingeki no Kyojin
epizoda
3×17 – Hero (26.5.2019)
herci
Hiroshi Kamiya (Levi) a Takehito Koyasu (Beast Titan)
scéna
Levi si vychutná Beast Titána
A.R.G.U.S.

Ještě, než zmíním tu určitou scénu, tak vám ve zkratce shrnu, o čem toto anime je. Shingeki no Kyojin se odehrává ve světě, kde zbytek lidstva žije za třemi Zdmi. Jsou ohrožováni titány, což jsou ohromné lidožravé bestie, mají okolo 3 a více metrů. Jediné jejich slabé místo je šíje. Pokud se přesekne, titán okamžitě umírá. Aby se k nim dostali, tak používají prostorové manévrovací zařízení, které využívá stlačený vzduch, a to jim umožňuje pohyb ve vzduchu. Je zde ohromné množství otázek, na některé se stále neví odpovědi. Jedna z velkých záhad je postava Beast Titána, která se objevila už v první sérii. Hned v první epizodě došlo k prolomení jedné ze tří Zdí, které poskytují lidstvu útočiště. Zde se odehrává nynější děj. Díru se povedlo ucpat. Ale vše byla jen past na hlavního hrdinu, kterého chtějí záporné postavy dostat. V posledních epizodách jsme mohli sledovat strhující bitvu mezi těmito stranami. Každá z nich se snažila přechytračit tu druhou. To nejlepší už nakousli v minulé epizodě. Skupina průzkumníků v čele s Levim a Erwinem čelí Beast Titánovi. Jsou obklopeni titány v čele s Beast Titánem. Za zády mají zeď Maria, takže nemohou nikam uniknout. Erwin přijde se zoufalým plánem. On a ostatní průzkumníci odvedou pozornost tím, že vyrazí přímo na nepřítele. Jde o sebevražednou misi, protože Beast Titán je masakruje kameny, které po nich hází. Jejich oběť Levi využije dokonale. Použije titány, kteří stojí vedle něho, aby se k němu dostal, a scéna, jak ho dostane, je velice působivá a uspokojující.

Furiant

The Big Bang Theory (Teorie velkého třesku)
epizoda
herci
Jim Parsons (Sheldon Cooper), Mayim Bialik (Amy Farrah Fowler), Johnny Galecki (Leonard Hofstadter), Kaley Cuoco (Penny), Simon Helberg (Howard Wolowitz), Kunal Nayyar (Raj Koothrappali), Melissa Rauch (Bernadette Rostenkowski-Wolowitz), Sarah Michelle Gellar (sama sebe)
scéna
Sheldonova řeč
Furiant

V květnu prakticky končí seriálová sezóna, takže seriály jsou plné různých nadupaných scén, které by si tady zasloužily být (namátkou např. odhalení Gibbsova tajemství v NCIS + Ziva, záchrana Raye v Seal Team, bojové scény a smrti v Into The Badlands, závěr posledního dílu Lucifera). Jenže letos skončil i seriál, který jsem opravdu sledoval od počátku jeho vysílání. Před dvanácti lety jsem nastoupil na vysokou a od té doby jsem pravidelně sledoval osudy Sheldona, Leonarda a jejich přátel. Osobně si myslím, že Big Bang Theory mělo skončit už před několika lety, vrchol seriálu totiž byl již o několik sezón zpět. Závěrečná epizoda pak přinesla jednu opravdu nádhernou a výbornou scénu – když Sheldon s Amy přebírali ve Stockholmu Nobelovu cenu, měl Sheldon připravenou dlouhou řeč o sobě a svém úspěchu. Jenže si uvědomil, co pro něj znamenají jeho přátelé, a tak svoji děkovnou řeč, ve které chtěl, aby se každý z nich postavil a ukázal světu, nakonec věnoval jim. Tohle pro mě byla jedna z nejlepších a nejemotivnějších scén celého seriálu a opravdu důstojné zakončení těch dvanácti let. A proto jsem ji zvolil jako letošní květnovou scénu měsíce.

Pajky

Superstore
herci
Nico Santos (Mateo), America Ferrera (Amy), Lauren Ash (Dina) a Nichole Bloom (Cheyenne)
scéna
Deportace Matea
pajky

Nejspíš bych měl zvolit závěrečnou epizodu Line of Duty, ale rozhodl jsem se ji nevybrat ze dvou důvodů. Zaprvé jsem vybral seriál i minulý měsíc a vypadalo by to, že nic jiného nesleduji, a za druhé jsem se nemohl rozhodnout pro konkretní scénu, protože celá epizoda byla skvělá od začátku do konce. Místo toho jsem se nakonec rozhodl pro závěr čtvrté řady seriálu Superstore. Ten mě překvapil hlavně tím, jak temný byl, když uvážím, že se pořád jedná o komedii. Do obchodu vtrhla Imigrační policie a začala hledat Matea, který v Americe žije bez řádné dokumentace. Jeho spolupracovníci se ho snažili skrýt a následně se mu i Amy, Cheyenne a Dina snažily pomoci najít cestu k útěku, ale policie ho stejně nakonec dostihla a naložila do auta. Poslední scéna pak ukazuje, jak odjíždí policejní auto, kde sedí Mateo a jeho spolupracovníci nevěřícně koukají na to, co se děje. To podle mě byla docela síla.

24ron24

Chernobyl
herci
Barry Keoghan (Pavel), Fares Fares (Bacho), Alexej Manvelov (Garo)
scéna
Odstrel zvierat
24ron24

Tak máj býva väčšinou najnáročnejší mesiac na výber scény, lebo sa končí hlavná sezóna. Takže bývajú finálové epizódy. A bolo z čoho vyberať. To som ale netušil, že máj prinesie nový celosvetový fenomén – seriál Černobyl! Potom nastal pre mňa úplne iný problém. Akú scénu vôbec vybrať? Seriál má desiatky silných scén, prakticky celý ho považujem za scénu mesiaca! Veľa hrdinských činov. Vybral som ale pre niekoho možno nečakanú scénu, a to odstrel zvierat. Zvieratá boli v určitom okruhu okolo elektrárne automaticky považované za kontaminované a museli ich zabiť, aby sa zabránilo šíreniu radiácie a chorôb. Pavel bol civilista, ktorého práve pridelili k dvom vojakom. Keď prvýkrát videl, ako vojaci začali pískať a psy k nim utekali a oni ich začali okamžite strieľať, tak ostal úplne šokovaný. A vtedy pochopil, čo bude musieť robiť. Ale šéf ho vždy upozornil, strieľaj dovtedy, pokiaľ to zviera nezabiješ, nechcem, aby trpeli. Objavil malé šteniatka, viď obrázok, a šéf ho poslal preč, že to urobí, a už sme len počuli výstrely v pozadí. No a tu bolo na Pavlovi vidieť, ako ho to psychicky úplne odrovnalo. Potom ukázali, ako plnú vlečku zvierat vysypali do jamy, ktorú následne zaliali betónom. Bolo to veľmi kruté, tie zvieratá za to naozaj nemohli, ale bohužiaľ sa to muselo spraviť :( Na seriál som sa veľmi tešil už keď bol avizovaný, ale vôbec som nečakal, že bude až takýto silný!


Které scény a ve kterých seriálech se za uplynulý měsíc vryly do paměti vám?

Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
allyska

allyska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Destinytte

Destinytte

Scéna ze Superstore byla dost napínavá. Nečekala jsem, že to takhle dopadne.
před 4 roky
Další články k tématu