8. 10. 2019

Novinka pod lupou: The I-Land (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název The I-Lans
Žánr Drama, Mystery, Sci-Fi, Thriller
Stanice Netflix
Premiéra 12. 9. 2019
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 42 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Deset lidí se probudí na opuštěném ostrově. Nemají žádné vzpomínky na to, kdo jsou a jak se tam dostali, ovšem ví, že se chtějí dostat zpátky domů. Hrdinové brzy zjistí, že v tomto světě nic není takové, jaké se zdá. Jsou vystaveni extrémním psychologickým i fyzickým výzvám, přičemž se přes ně musí povznést a stát se lepší verzí sebe sama, nebo zemřou.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Četla jsem, že si seriál snaží hrát na druhé Ztracené. Z těch jsem sice viděla taky jen pilot, ale velké podobnosti tu určitě jsou. Nicméně při sledování The I-Land jsem spíše měla pocit, že se dívám na Survivora se scénářem.

Přišlo mi, že to je druhá kopie. Je tu skupinka lidí, kteří se dřív neviděli. Teď se musí poznat, musí si najít jídlo a postavit přístřešek. Tahají palmové listí, rozbíjejí kokosy o kameny. Někteří se začnou kamarádit, jiní vyvolávají konflikty. Někteří tvrdě dřou, jiní se raději jdou opalovat, než aby si přivoněli k práci.

Jelikož jsem Ztracené neviděla, nemám moc, jak seriály porovnávat. Co ale můžu říct, že I-Land se mi líbil. Máme tu skupinku různorodých charakterů, které se v průběhu dílu začaly pořádně vybarvovat. Baví mě hádat, kdo je klaďas a kdo záporák. Nikdo mi tady nevadil, u všech mě zajímá, jak se na pláž dostali. Jediná scéna, u které jsem si ťukala na čelo, bylo nalezení cedule. Kromě hlavní hrdinky se všichni rozhodli tohle obří vodítko ignorovat a ještě se na ni dívali jako na blázna, že si myslí, že tam cedule není umístěna náhodně. Kdybych já se dostala na opuštěný ostrov a nevěděla ani to, jak se jmenuju, taky bych si nešla válet šunky na pláž, ale snažila se přijít na to, co se stalo, no ne?

Tím se dostávám k hlavní záhadě. My ani postavy nevíme, co se vlastně stalo. V pilotu hrdinové našli první vodítka (předměty, kniha, cedule), ale prozatím nemáme ani náznak odpovědí. Příběh mě hodně zaujal. Jde o ideální seriál pro maraton, protože u takových cliffhangerových konců nechcete čekat týden na další díl.
  • záhada
  • postavy
  • prostředí
  • ideální pro maraton
  • občas nelogické chování
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Od tohoto seriálu jsem očekával asi dost, dost jsem si i stylizoval, kam se bude děj odvíjet, o to jsem byl zaskočen tím, co přišlo, i když se mi to pomalu začalo v hlavě dávat dohromady z některých náznaků. Ale teď k pilotu.

Vzhledem k tomu, že na začátku příběhu je pro postavy všechno nové, tak i divák postupně pozvolna proniká do děje, který tedy alespoň v pilotu se dá vyložit všelijak. V úvodu seriálu se toho odehraje spoustu, jen jak jsou mezi to vloženy záběry krajiny, tak to působí zpomaleně. Postupně to však nabírá na tempu.

Je tu spoustu postav, se kterými se seznamujeme, a vlastně netušíme, na koho se máme zaměřit, jelikož velice brzo zjišťujeme, že kdokoli může kdykoli zemřít, nebo taky ne. Některé postavy jsou opředeny tajemnem více než jiné, spíš tomu napomáhají svým vystupováním, což mě nutilo dost přemýšlet o tom, proč tomu tak je (jak se ukázalo, vymyslel jsem pěknou blbost). Množstvím postav se nám představuje rozmanitá paleta rozličných charakterů, ať už těch kladných, či záporných, i když kdo ví.

Myslím, že tvůrci udělali dobře, že se nebáli investovat, což jde vidět především na lokacích. Je fajn, že nám nebyl představen úplně nový svět nekonečných možností, ale že se scenáristé drží reality, přestože v podstatě mají dost volnou ruku.

Sledování sice celkem chytne, ale mám pocit, že tomu něco chybí, aby to bylo úplně wau, chci hned další díl. Každopádně má to tajemnou atmosféru z nádechem temna, něco málo z boje o přežití, něco až ze sci-fi, takový zajímavý mix, který rozhodně má co nabídnout.
  • ztotožnění se s postavami
  • napětí
  • krajina
  • tajemno
  • otravné postavy
  • něco tomu chybí
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Alias

Alias

Seriálov s takýmto námetom už bolo viac. A pokiaľ si pamätám, tak skoro žiadny neskončil. Nikdy sme sa...
před 4 roky
Sarrah

Sarrah

Mám pozretý už celý seriál, aj ked nie som si istá či by som ho dopozerala keby mal viac dielov..Myšlienka...
před 4 roky
DenaaS

DenaaS

a.r.g.u.s. a sandokan555 - plne suhlasim taka brutalna nuda ako toto... pretacala som prve casti a dokonca...
před 4 roky
Další články k tématu