20. 11. 2019

S lupou do historie: Bylo nás pět

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Bylo nás pět 1×01: Pěkné vysvědčení?

Medailónek

Název: Bylo nás pět
Žánr: Komedie, Historický, Minisérie
Stanice: Česká televize
Vysílání: 1995
Celkový počet sérií: 1
Premiéra: 9. 1. 1995
Délka pilotu: 60 minut

Kdo?

Tvůrce: Karel Poláček (předloha), Ondřej Vogeltanz
Herci: Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Jan Müller, Adam Novák, Jaroslav Pauer

O čem to je?

Seriál natočený podle humoristického románu Karla Poláčka. Petr Bajza, Čeněk Jirsák, Antonín Bejval, Éda Kemlik a Pepek Zilvar z chudobince, pětice chlapců, kteří spolu tráví čas jak ve škole, tak mimo ni, a právě tehdy společně páchají nejrůznější nepravosti, které si dokážou maximálně užít. Ovšem pan Fajst nemá pro jejich srandičky pochopení, a tak se snaží jejich počínání překazit. Ani to ale nedokáže partu kluků odradit od dobrodružství.

Trailer

Není

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: viděno komplet (několikrát)
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Až při dnešní lupě mi došlo, jak náročné je hodnotit piloty, nebo obecně seriály. Toto je jeden úžasný skvost a já ho snad ani nechci rozebírat a hodnotit, natož pak rýpat, takže dnes asi v hlavní roli chvála.

Myslím, že všichni máme neodmyslitelně spjat tento seriál s úžasným díle skvělého autora a jedno bez druhého pro nás dnes už ani nemůže existovat. Vím, že to zmiŇují často, možná téměř vždy, ale tentokrát si za tím opravdu stojí, herecké obsazení je naprosto skvělé, úplně sedí charakterům, jak je napsal sám Poláček, jen by mě zajímalo, jak by se role pana Fajsta zhostil František Filipovský, jak bylo původně v plánu, protože už teď je to úžasné a s ním… no kdo ví. Každopádně všichni herci kompletně navozují atmosféru té doby, Navrátil, Nárožný, všichni tito pán i elegáni seriálu vysloveně sedí, takže nic lepšího jsme si asi ani nemohli přát.

Scény jsou napínavé a v člověku se bije skutečnost, že ty lumpárny nejsou správné, ale nakonec přeci jen vítězí ten hlásek, který klukoviny podporuje a přeje si, aby se pětice ze všeho dostala bez povšimnutí. Pilot je dost založen na emocích, vlastně u celého příběhu tomu tak je, což ovšem jen více vtáhne do děje a není to na škodu.

Je to docela dlouhá doba, kdy jsem naposledy viděl byť jen jediný díl, takže jsem si tentokrát všímal tolika věcí, které mi dřív unikali, ať už to byl Masaryk na zdi, nebo třeba vysvětlení pana Bajzy, proč se oženil. Zkrátka a dobře si seriál získá diváky všech věkových skupin, protože je tu pro každého něco a společně se vše spojuje v krásný rodinný příběh, který můžu jedině doporučit.

Asi se už víc nebudu nad seriál rozplývat, kdo by to taky četl. K hudbě si případně přečtěte článek z rubriky Slyšte, slyšte, s názory kolegů redaktorů totiž naprosto souhlasím. Je to zkrátka skvělý počin, který úžasným způsobem vykresluje svoji dobu a naprosto do ní vtahuje. Sice se jedná o seriál na motivy knížky, ale tvůrci se toho zhostili neuvěřitelným způsobem, takže i když tu máme věci, které v předloze vůbec nenajdeme, ničemu to nevadí, spíš to tak příjemně doplňuje a rozvíjí příběh. Osobně mi tu teda chybí snad jen název hry Palič ceciliánského města Mostravy, protože to je něco tak do paměti vrývajícího se, to spíš tak na okraj. Málem bych zapomněl ještě na jednu věc, přehnanou spisovnost v kontrastu s vulgarismy (až jsem se sám divil, co tam bylo), Adam Novák se toho zhostil bravurně. Za mě zkrátka jeden ze skutečných klenotů české tvorby, který si zde rozhodně zaslouží své místo a jsem za to rád.

+ úžasné obsazení
+ naprosto pohltí
+ ukryté drobnosti
+ úctyhodné zpracování předlohy
+ hudba

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
šotek10

šotek10

No nic. Budu si to muset znovu pustit.Když už to na mě vybaflo tady a youtube mi to neustále hází na hlavní...
před 4 roky
zip

zip

Já úplně z něj vedle nejsem. Ano skvěle natočeno a zahráno, ale když procházíte z Rychnova nad...
před 4 roky
007.dany

007.dany

Tak tenhle seriál jsem viděl několikrát a pořád ho mám moc rád.
před 4 roky
Další články k tématu