13. 10. 2012

Zemřel otec českého večerníčku, Břetislav Pojar.

Zemřel otec českého večerníčku, Břetislav Pojar.

Několik dní po svých devětaosmdesátých narozeninách, v pátek 12. října 2012, zemřel náhle slavný český režisér a scénárista Břetislav Pojar.

Narodil se 7. října 1923 v Sušicích. S filmem začínal u jiného slavného českého animátora – Jiřího Trnky. Společně se scénáristou Ivanem Urbanem a výtvarníkem Miroslavem Štěpánkem vytvořili dnes už legendární seriál Pojďte pane, budeme si hrát o dvojici plyšových medvídků, kterým nikdo neřekl jinak než „Medvědi od Kolína“. Tato dvojice zaujala generace diváků svou nespoutanou a až geniálně jednoduchou animací, díky níž se při svých hrách mohli přeměnit téměř do jakéhokoliv předmětu nebo postavy.

Přestože většinu jeho díla tvoří filmy, nejvíce se proslavil právě tvorbou pro děti. Jeho nejoceňovanějšími seriály jsou například Jája a Pája o dvojici nezbedných brášků, jejich děděčkovi kapitánovi a prohnaném řezníku Krkovičkovi, Dášeňka neboli zfilmované slavné příběhy pejska pana Karla Čapka, příběh o partě kluků a zlém kocourovi ze seriálu Zahrada nebo třeba veskrze oblíbené Pohádky pro benjamínky silničního provozu.

V červnu 2003 na filmovém festivalu ve Zlíně byl Břetislav Pojar oceněn za celoživotní přínos filmu pro děti a mládež. V roce 2008 bylo panu Pojarovi uděleno státní vyznamenání Medaile Za zásluhy II. stupně.

Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
puf-muf

puf-muf

Smutná správa,ale na „Medvěde od Kolína“ nik nezabudne. Pokoj Jeho duši!
před 11 roky
Thomm97

Thomm97

Odpočivej v pokoji ... Večerníček navždy!
před 11 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

ten druhý nýzev "slyším" prvně, ale pojďte, pane, půjdeme si hrát byl nejlepší.
před 11 roky
Další články k tématu