5. 5. 2020

5+1 na téma Policie

Vítáme vás u staronové rubriky, která se zaměřuje na opomíjené seriály. Pět redaktorů a autor článku vybrali šestici seriálů, které unikají pozornosti davů, ale přesto stojí za zhlédnutí.

Každý z redaktorů si zvolil jeden seriál a připravil pro vás doporučení, proč zrovna tenhle seriál stojí za sledování. Dnes přicházíme s druhým vydáním a tentokrát jsme se článku zaměřili na policejní seriály. Ať už vyšetřování probíhá jako nekompromisní akce, napínavé drama nebo jako povedená zábava. Připravte se tedy na výběr seriálů s policií v hlavní roli. I tentokrát byl důležitým faktorem pro výběr počet hodnocení v naší databázi a hranice pro opomíjený seriál byla stanovena stejně jako minule pouze na 200 hodnocení.

Hodnocení na SerialZone.cz

V úvodu seriálu je divákům představena skupinka žen, která během 2. světové války pracovala pro tajné velitelství Bletchley Park. Tam ženy díky svým talentům luštily zašifrované zprávy německé armády, což nakonec napomohlo k vítězství spojeneckých vojsk. Po tomto úvodu se přesouváme do roku 1952. Susan, Millie, Lucy a Jean vedou po válce obyčejné rodinné životy, aniž by kdokoliv tušil, co všechno dokázaly. V Londýně začnou kolovat zprávy o sérii nevyřešených vražd, které Susan navedou k myšlence na sériového vraha. Díky svým schopnostem zmapuje vzorce chování tohoto jedince a svou teorii přednese policii. Jakožto žena je nakonec odbyta, ale Susan se rozhodne oslovit po letech své kolegyně a tehdejší přítelkyně, aby jí s vyšetřováním pomohly.

Seriál má celkem sedm epizod, které jsou rozděleny do tří případů, do jejichž vyšetřování se ženy pustí. Musím říct, že jednotlivé epizody plynou bez zbytečného natahování, nechybí jim napětí a děj vám tak rychle uteče. Ústřední čtveřice žen je sympatická, přičemž každá z nich nabízí své individuální schopnosti, takže je velká šance, že si mezi nimi najdete svou favoritku. Společně tvoří tým, který kromě válečných zážitků pojí také silné přátelství. Za zmínku určitě stojí i spin-off seriálu, ve kterém pokračují příběhy Millie a Jean. Pokud jste fanoušky detektivních, dobových nebo britských seriálů, tak je Bletchley Circle rozhodně něco pro vás.

Reno 911!

stanice Comedy Central
Hodnoceno 16×
Podobné seriály Brooklyn Nine-Nine (Brooklyn 99)
Scot Squad 
Hodnocení na SerialZone.cz

V dnešnom „policajnom“ vydaní som si, na rozdiel od kolegov, vybral komediálny seriál Reno 911!. Je to taký mix mockumentary štýlu a paródie v komediálnom obale. Je o policajtoch v slávnom Rene, ktorých neustále sleduje kamera a zaznamenáva každý ich pohyb a policajnú prácu. V hlavných úlohách sa objavuje viacero známych (ne)komediálnych hercov ako Thomas Lennon, Wendi McLendon-Covey či Niecy Nash. Seriál má na konte 88 epizód a 1 celovečerný film, komu by to však bolo málo, od mája sa seriál po 11 rokoch vracia na obrazovky vďaka novej službe Quibi.

Prečo ho sledovať? No lebo Brooklyn Nine-Nine nedávno zavŕšil svoju 7. sériu a čo iné si pustiť než seriál, ktorý ide na podobnej vlne s absurdnými situáciami, postavami a humorom. Oceňujem na ňom to, že tvorcovia a zároveň hlavné postavy seriálu nič nemyslia vážne, a preto som bol na seriáli doslova závislý tých pár dní, čo som si ho pozrel celý naraz. :-D V tomto mi trošku pripomína Undateable, kde bolo tiež často vidno, že postavy v seriáli skoro nemohli udržať smiech, lebo ich to proste bavilo a ich interakcie boli na nezaplatenie. Kto má rád B99 a nie je na prášky z mockumetary štýlu, určite nebude ľutovať.

Hodnocení na SerialZone.cz

Příběh začíná ve chvíli, kdy je Ola Serafin svědkem domnělé sebevraždy, sama je však přesvědčena, že viděla vraždu. Ola se tak po návratu z Londýna do rodné Łódźi opět zaplétá s policií, která před dvěma lety zametla vraždu jejího bratra pod koberec. Tentokrát však nenechává vyšetřování jen na policii, která má o případu jasnou představu. Bere spravedlnost do vlastních rukou a za pomoci online skupiny zvané Ultraviolet (Ultrafialoví) proniká do světa detektivní práce. Ať už u případu aktivního, dávno uzavřeného nebo odloženého, je rozhodnuta zajistit obětem a jejich rodinám spravedlnost, s čímž jí mimo online přátel pomáhá také Michał Holender, který tak funguje jako spojení s policií.

Svěží polská kriminálka láká především na detektivy z lidu. S takovými seriály se v posledních letech roztrhl pytel, ale tady jde o docela jinou záležitost. Obyčejní lidé společně tvoří online síť, která zajišťuje spravedlnost tam, kde to policie nezvládla. Příběhy jsou kombinací samostatných případů a postupného odkrývání dlouhodobějších záhad a rodinných tajemství, takže si tu každý přijde na své. Druhá série je sice trochu na jiné vlně, ale obě si drží vysokou kvalitu. Epizody jsou navíc protkány skvělým hudebním podkresem, poutavými záběry z polských ulic a skvělými hereckými výkony. Pojďte se tedy naplno ponořit do vyšetřování.

Hodnocení na SerialZone.cz

On je bývalý agent CIA a v súčasnosti vedie normálny život ako profesor na univerzite a spisovateľ. Ona je detektívka v New Yorku. Ich cesty sa stretnú, keď niekto začne vykonávať vraždy podľa jeho knihy. Dylan opúšťa svoj pokojný život a rozhodne sa spolupracovať s políciou.

Mohlo by sa zdať, že Instinct sa svojím obsahom v mnohom neodlišuje od ďalších podobných kriminálok (určite každému pri čítaní obsahu napadol ako prvý Castle). Tak prečo sa do Instinctu pustiť aj napriek tomu, že sa môže zdať, že neprináša nič nové? Instinct je sviežou, dynamickou a zábavnou kriminálkou. V tomto prípade si ale divák nemusí klásť takú tú klasickú klišé otázku, čo sprevádza tieto kriminálky, a to, či sa hlavné postavy dajú nakoniec dokopy, keďže Dylan je gay a má pevný partnerský vzťah. Aj napriek tomu nie je dynamika a interakcia medzi ním a Lizzie nudná. Ich vzájomné špičkovanie a doťahovanie vytvára medzi nimi dokonalý vzťah. Ďalším zaujímavým aspektom pri seriáli je aj pozadie Dylanovho bývalého zamestnania ako agenta CIA, čo prináša ovocie najmä pri riešení prípadov, ale je aj súčasťou väčšej dejovej linky najmä v druhej sérii. Ak hľadáte niečo na pozretie v týchto ťažkých časoch, Instinct takým seriálom určite je. Jeho 24 častí zhltnete ako nič.

Magnum P.I.

stanice CBS
Hodnoceno 95×
Podobné seriály Magnum, P.I.(Magnum)
Hawaii Five-0 (Hawaii 5–0) 
Hodnocení na SerialZone.cz

Konec seriálu Hawaii Five-0 po deseti řadách byl pro vás určitě stejně velkou ranou jako pro mě. Nezoufejte, protože konec Five-0 neznamená konec Havaje. Stanice CBS si pro nás totiž před rokem a půl připravila další seriál, který se odehrává na tomto překrásném tropickém souostroví. Kromě toho se však Magnum odehrává i ve stejném propojeném krimi universu, do kterého spadá podle mých znalostí celkem 9 seriálů. Kromě universa a ostrova sdílí Magnum P.I. s Five-0 i několik vedlejších postav: Kamekonu, Duka a ve velké míře hlavně Noelani. A samozřejmě nesmím zapomenout na letošní crossover obou seriálů. Takže doufám, že by se nějaká z postav Five-0 mohla příští sezónu objevovat v Magnumovi pravidelněji.

Magnum P.I. je stejně jako Hawaii Five-0 remakem starého amerického seriálu, v tomto případě se jedná o seriál Magnum, P.I., který se na rozdíl od původní Five-O u nás vysílal. Seriál sleduje bývalého vojáka Thomase Magnuma, který se po osvobození ze zajateckého tábora rozhodne se svými přáteli TCm a Rickem začít nový život, a kde jinde než právě na Havaji. Magnum na ostrově přebývá v obrovské vile od svého přítele spisovatele, jemuž Thomas a jeho činy sloužili jako předloha pro bestsellerové romány. V tomto sídle se věčně dostává do rozepří se správkyní nemovitosti Juliet Higgins, která je bývalou agentkou MI6. Aby pokryl alespoň část svých výdajů, pracuje jako soukromý vyšetřovatel, díky čemuž se setkává s detektivem Gordonem Katsumotou, kterému Magnum leze v 90 % případů na nervy. Seriál má tedy na rozdíl od Five-0 trochu více odlehčenou atmosféru.

Line of Duty

stanice BBC
Hodnoceno 80×
Podobné seriály Broadchurch
Bodyguard
Hodnocení na SerialZone.cz

Britské drama od stanice BBC se zaměřuje na svět policejní korupce. Protikorupční jednotka přezdívaná AC-12 pod vedením Teda Hastingse se zaměřuje na boj proti korupci ve vlastních řadách. K jednotce se nově připojuje seržant Steve Arnott, který odmítne ve své jednotce zakrýt nepovedenou razii a kolegové ho za to odsoudí. To z něj však dělá ideálního kandidáta pro práci v protikorupční jednotce a jeho novou partnerkou se stává motivovaná Kate Fleming.

Každý z nás má nějakou zkušenost s policejními dramaty od BBC, takže asi není třeba rozhazovat velká jména seriálů, abych ukázal na jejich kvalitu. Přestože se Line of Duty u nás netěší takové oblibě jako jiné seriály od BBC, v kvalitě si s nimi nezadá. Každá řada se zaměřuje na jiný případ a každý případ vás donutí přemýšlet nad tím, jak rychle se dá sklouznout k té „špatné“ straně zákona. Já osobně jsem seriál neznal, dokud jsem se nepřestěhoval do UK, a dodnes vděčím své dobré kamarádce a spolupracovnici za to, že mi ho doporučila. Snad vám tohle udělá stejnou službu.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře28zobraz všech 28 příspěvků
andromache

andromache

No jo.. Takových seriálů s cliffem na konci co nedostali další řadu už bylo.. :D. Ale chápu tě :D.
před 3 roky
Jessica Angell

Jessica Angell

To jo jenže na druhou řadu se čekalo dva roky, a už po prvním nebo druhém dílu jsem měla chuť je majznout...
před 3 roky
andromache

andromache

Zatím stále odolávám, ale uvidíme :-).
před 3 roky
Další články k tématu