14. 7. 2020

Kvůli nátlaku musel Netflix odstranit LGBTQ postavu ze svého seriálu

 Kvůli nátlaku musel Netflix odstranit LGBTQ postavu ze svého seriálu

Nejvyšší rada pro rozhlas a telivizi v Turecku (RTÜK) potvrdila, že na její žádost byla odstraněna homosexuální postava z tureckého seriálu Love 101 (Aşk 101) na Netflixu.

Podle všeho k tomu došlo po oboustranných rozhovorech mezi regulátorem a zástupci Netflixu. Postava Osmana (Selahattin Pasali) měla totiž být původně gay, ale po zásahu regulátora se tato dějová linka změnila.

Netflix se do hledáčku místních regulátorů dostal už trailerem, kdy na na sociálních sítích sdílel promo materiály, na kterých byla duha, což je známý symbol LGBTQ+ komunity. Později došlo k nahrazení traileru jinou verzí a zmínky na sociálních sítích o možnosti LGBTQ začaly být mazány. Evidentně stanici nepřesvědčil k odvážnému kroku ani hashtag #NetflixBeAMan, který se po uveřejnění původního traileru začal šířit na sociálních sítích.

Zákony od roku 2019 umožňují RTÜK regulovat online služby od rádií přes streamovací platformy, pokud chtějí působit na lokálním trhu. Místopředseda strany pro spravedlnost a rozvoj Mahir Ünal k tomuto incidentu uvedl, že strana má respekt k různým genderovým rolím, ale staví se proti jejich prosazování a propagaci prostřednictvím populárních platforem.

Seriál měl premiéru 24. dubna a my jsme ho rozpitvali v novince pod lupou.

Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Pochopitelně. Kdo by chtěl přijít o práci? Případů, kdy stačilo publikovat mnohem méně...
před 3 roky
litllewitch

litllewitch

Hele, svoboda slova je hezká věc, ale lidi si neuvědomují, že jako oni mají právo se vyjádřit, tak zase...
před 3 roky
_-0-_

_-0-_

To Littlewitch: Vlastně téměř shoda, jenom je třeba ještě vidět "vyšší firemní patra", která jsou...
před 3 roky
Další články k tématu