25. 10. 2020

Novinka pod lupou: The Queen's Gambit (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Queen's Gambit (Dámský gambit)
Žánr drama, historický, minisérie
Stanice Netflix
Premiéra 23. 10. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 59 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

V padesátých letech se opuštěná Beth Harmonová dostane do sirotčince v Kentucky, kde objeví mimořádný talent na hraní šachů. Kromě toho se však musí vypořádat se závislostí na sedativech. Straší ji osobní démoni a pohání koktejl drog a posedlosti. Beth se promění v mimořádně talentovanou nádhernou ženu, která pronikne do muži dominovaného světa soutěžních šachů.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Výborný první díl, minisérie mi hned putuje na první místo ve sledovacím žebříčku, jakmile dojedu aktuální maraton. K šachům jsem trošičku přičichla za poslední dva roky, jelikož můj muž hraje v ŠK a reprezentuje ho na soutěžích.

Takže jsem se k mému milému docela i chytala, když tam hrdinka vyjmenovávala jeden pohyb za druhým. Je to určitě zajímavá postava, jsem moc zvědavá, kam se to s ní posune, jestli úvod seriálu bude i samotným závěrem, nebo to bude ještě pokračovat dál. Předlohu neznám, takže se nechám překvapit.

Je to příběh podle knižní předlohy, takže se toho nedá v příběhu až tolik zásadního změnit. Za sebe bych řekla, že hrdinčin talent by byl bohatě dostačující, ta dějová linka se závislostí mi přišla nadbytečná a až tak moc mi k ní neseděla. Ale ani tak to nevadí, vlastně je to pro vývoj postavy i celého příběhu asi nezbytné.

Příběh si mě získal, pilot si dokázal udržet mou pozornost a utekl jako voda. Těším se, až si dám celý maraton.

  • hlavní představitelka
  • parádní talent
  • šachové téma se v seriálech jen tak nevidí
  • drogy jsou až moc
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Popravdě ani nevím, co k seriálu napsat. Pilot se mi líbil, ale nevím, co bych nějak vyšvihl, nebo naopak hanil. Možná jen to, že největšího taháku, kterým je samozřejmě Anya Taylor-Joy, jsme se v pilotu moc nedočkali. Viděli jsme ji jen pár minut na začátku epizody, než se příběh vydal flashbackovou cestou do doby, kdy její postavě bylo 8 let. Ale jinak tomu flashbacku nemám co vytknout, představitelka osmileté Beth to podle mě zvládla dobře. Zbytek obsazení byl taky obstojný.

Už jen samotný popisek zní dost zajímavě, ale když nám pilot ve svém flashbacku ukázal, jak se mladičká Beth dostala k šachům i k drogám, tak jsem věděl, že se bude jednat o zajímavý seriál. Rozhodně se na zbytek série podívám a jen doufám, že Anya bude mít v následujících epizodách mnohem více prostoru.

  • zajímavý námět
  • herecké výkony
  • Anya Taylor-Joy
70 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
ragelly

ragelly

Já jsem si dala včera před spaním druhý díl a přišel mi ještě lepší než ten první. Teď jedu třetí a je...
před 3 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno, 90 % bez váhání. Příběh mě úplně pohltil, myslím, že tvůrci do hlavní role nemohli vybrat nikoho...
před 3 roky
A.R.G.U.S.

A.R.G.U.S.

Po dlouhé době konečně nový seriál od Netflixu, který mě doopravdy bavil od začátku do konce.
před 3 roky
Další články k tématu