10. 11. 2020

Novinka pod lupou: Dash & Lily (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Dash & Lily
Žánr romantický, komedie, drama
Stanice Netflix
Premiéra 10. 11. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 22 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci David Levithan, Rachel Cohn (předloha)
Hrají Austin Abrams, Midori Francis

O čem to je?

Cynický teenager Dash a jeho optimistická „kamarádka“ Lily si začnou vyměňovat nevinné výzvy a dobrodružství prostřednictvím zápisníku, který si mezi sebou předávají na různých místech v New York City. Jejich dobrodružství se stává stále odvážnější a hrdinové brzy zjistí, že mají společného více, než se na první pohled může zdát.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Aaaaaach, tenhle seriál! Sice jsem do pilotu šla bez jakýchkoliv očekávání či znalostí, jen jsem tušila, že bude mít lehce vánoční tematiku. Po první minutě jsem si ho pauznula, (doslova) povyskočila nadšením a šla si dodělat oběd, abych si pilot mohla nerušeně užít. Hned od začátku mi bylo jasné, že tohle bylo natočené přímo pro mě.

New York a Vánoce. Atmosféra už krásnější být nemůže. Nádherných světýlek, vánočních koled a pozitivní nálady se dočkáme hned v úvodu a neopustí nás během celého dílu. Přistihla jsem se, že se křením na obrazovku, až mě z toho bolela pusa. Ale nešlo si pomoct, ať chcete nebo ne, tento seriál vás nabije pozitivní náladou.

Oba hlavní hrdinové jsou zábavní a chytří. Nečekejte žádné moderní technologie, tady se vracíme pěkně ke kořenům. Knihkupectví, zápisník, zákaz telefonů, žádné sociální sítě ani fotky, všechno hezky pomalu, postupně a dopisováním si. Úkoly a výzvy jsou díky tomu možná těžší, ale o to zábavnější nejen pro samotné hrdiny, ale i pro nás diváky.

Z Lily jsme toho prozatím moc neviděli, víceméně jsme pouze slyšeli její andělský hlásek v rámci voiceoveru. Pilot se točí především okolo Dashe, který mě dostal – přiznám se, že jsem se lehce zamilovala. Ne ani tak kvůli vzhledu, jako spíš povaze a cynickým hláškám se špetkou sarkasmu. Nebylo jich moc, abyste ho považovali za úplného blbce, právě tak akorát, abyste mu přáli možnost změnit názor na období Vánoc. I když v mini roličce, musím zmínit i pracovníka knihkupectví, jeho rozhovor s Dashem patří k vrcholům pilotu (i když pro mě byl vrchol celý pilot sám o sobě). A ten úsměv, když viděl zápisník zpět na poličce!

Závěr byl pak už jen dokonalou třešničkou na tomhle dokonalém dortu. Nečekala jsem to, ale o to víc jsem to ocenila. Jestli vás tento seriál nedokáže správně naladit na vánoční notu, pak už vám není pomoci. Já budu předpokládat, že jde o minisérii, a s největší pravděpodobností to ještě dnes dokoukám. A pokud to náhodou Netflix prodlouží, ráda si to příští rok zopakuju a přidám druhou sérii. Spíš ale očekávám, že půjde o jednohubku, která si ode mě i po zhlédnutí celé série vyslouží jedno z nejlepších hodnocení, které jsem letos udělila.

  • perfektně navodí vánoční atmosféru
  • hlavní postavy
  • unplugged – návrat ke knižním kořenům
  • voiceovery
  • dechberoucí výzdoba New Yorku
  • závěr pilotu
  • ideální na maraton
100 %
Mé hodnocení
ragelly

Až do chvíle teaseru na tuto NPL od ragelly jsem vůbec nevěděl, že takový seriál má vyjít. Ta jediná věta a plakát mi stačily k tomu, že jsem do těsného rozvrhu nacpal sledování pilotu a vůbec nelituju. Jak bych si vůbec něco takového vánočního mohl nechat ujít.

Už naprosto chápu krátké zhodnocení po pilotu, mám to totiž úplně stejně. Chytlo mě to už od první scény, ten voiceover, ach už teď miluju oba autory předlohy. Je neskutečné, jak ne 22 minut, ale pár vět či slov a prostředí navodí vánoční atmosféru. Opravdu musím pochválit Netflix, že se pouští do těchto vánočních příběhů, tento ve srovnání s loňskými je zatím nejlepší i po stránce atmošky.

Neskutečně se mi líbí nápad postupného seznamování díky zápisníku, je to takové kouzelné a old fashion (vůbec si nemůžu vzpomenout na nějaký hezký český výraz), do dnešní uspěchané doby se příběh krásně hodí. Líbí se mi i to špičkování, ti dva se osobně neviděli, ale naštěstí na sebe natrefili dva podobně naladění, takže je tu kopa veselí, výzev a překonávání sama sebe v hezkém smyslu, to vše nejspíš i pro lásku.

Myslím, že dvojka nešla obsadit líp, herci jakoby s rolemi srostli. Jsem zvědavý, kdy a jak se dočkáme prvního přímého kontaktu těchto dvou, těším se na to neskutečně. S tím tak nějak souvisí závěr, nechci moc prozrazovat, tak jen řeknu, že jsem si to myslel a doufal v to. Potěšilo mě to a vyčarovalo další úsměv, hezké jak se věci pod tíhou okamžiku můžou rázem změnit.

Závěrem jen dvě věci, chytilo mě to neskutečně, až jsem teď na vážkách, jestli si užít všechny díly už teď, nebo počkat do Vánoc, abych si je vychutnal ještě o něco víc. Díl neskutečně utekl a zároveň byl naplněný až po vrch, až se mi zpětně nechce věřit, že to bylo ani ne půl hodiny. Tak vlastně ještě třetí věc na závěr, seriál má u mě velkou šanci porazit na příčce nej za 2020 Zoey's.

  • atmosféra v každé větě a na každém rohu
  • krásné myšlenky
  • skvělý nápad do dnešní doby
  • z mé strany rychlé ztotožnění s postavami
  • milé překvapení
100 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
Tempy

Tempy

Dokoukáno. A když si myslíte, že už to nemůže být horší, tak se vytasí s Jonas Brothers! 🤦🏻‍♀️😂 60...
před 3 roky
sonkad

sonkad

Toto presne. Doteraz som o seriáli netušila, ale už z pohľadu na plagát som bola nadšená :)
před 3 roky
ragelly

ragelly

Áááááách. Dokoukáno. Krásná a moc příjemná pohodovka, prožívala jsem s postavami každý moment, ty...
před 2 roky
Další články k tématu