30. 7. 2021

Vzpomínáme: Z Nation (2014-2018)

Vzpomínáme: Z Nation (2014-2018)

Ruku v ruce s nástupem The Walking Dead v roce 2010 propukl boom zombie žánru. Fanoušci byli nadšení a z velkého zájmu se rozhodli těžit televizní i seriáloví tvůrci. Netrvalo proto dlouho a dočkali jsme se dalších seriálových zombie pokusů. Některé vydržely na obrazovkách déle, jiné kratší dobu. I když se ke slávě TWD nikdo nepřiblížil, fanoušci si některé další zombie kousky skutečně oblíbili.

V roce 2014 přišla se svou trošku do mlýna také kabelovka Syfy. Tvůrce Karl Schaefer zde představil svou verzi v podobě novinky Z Nation. Na rozdíl od vážného TWD přistupuje Z Nation k tématu odlehčeně, lehce parodicky a peckově zábavně. Nový svěží pohled představuje zase něco neokoukaného, co dokáže zaujmout. Je to šílené? Jasně! Od začátku do konce. Ale po tolika letech zombie dramatu už diváci potřebují trošku odpočinku. A Z Nation je perfektní útěk od zombie reality.

Seriál žánrově kolísá mezi postapo, zombie, thrillerem, dramatem, hororem i komedií – od každého nabídne špetku, která ve výsledku tvoří zábavnou řežbu. Spolu s hlavními hrdiny se vydáváme na dlouhou cestu napříč Spojenými státy. Skupinka odvážných hrdinů musí převést vězně Murphyho z New Yorku do Kalifornie. On jako jediný člověk na světě přežil kousnutí zombie, a tak představuje jedinou šanci lidstva na záchranu – jeho krev se má stát základem pro vakcínu. Laboratoř sídlí v Kalifornii a letadla nejsou k dispozici… takže se musí jet hezky autem.

Seriál běžel v letech 2014–2018, dočkal se celkem pěti sérií a 68 epizod. Stanice Syfy ho po páté řadě zrušila bez předchozího oznámení – rozhodnutí zveřejnila týden před odvysíláním poslední epizody. Důvodem byla pravděpodobně stále klesající sledovanost. Seriál začal svůj běh se sledovaností 1,5 milionu diváků, pátou řadu už sledovalo méně než půl milionu lidí.

"Pozor, následující část článku obsahuje spoilery ze všech sérií Z Nation včetně finále seriálu. Čtěte jen na vlastní nebezpečí.

dokud nás smrt nerozdělí

Seriál byl parádní v mnoha ohledech. Nejen, že byl zábavně šílený, ale taky se nebál náhle a bez varování odrovnávat hlavní postavy. O tom, že bychom si nikoho neměli připouštět k tělu, jsme se přesvědčili hned v první epizodě, kdy po těžkém a napínavém boji se zombie batoletem přišel o život poručík Hammond, který Murphyho dostal až k Robertě, Garnettovi a dalším členům týmu. V polovině první řady se v zombíka proměnil velitel týmu Garnett a Roberta mu prokázala milost kulkou do hlavy. Cliffhangerový závěr první řady pak přinesl proměnu Cassandry, kterou Murphy kousnul a nakazil zombie virem, protože byla vážně zraněná a hrozila jí smrt. Cassandra se stala další přeživší zombie kousnutí, napůl člověk, napůl zombie a poslouchala Murphyho na slovo.

Od té doby bylo fanouškům jasné, že nikdo není v bezpečí. Během let jsme se rozloučili s mnoha postavami. A některé si dávaly průběžně delší pauzu, ale najednou se z ničeho nic vynořily a my jsme mohli zjistit, že ještě žijí a že všechny cesty nakonec vedou do Říma (nebo Nové Ameriky).

jak šel čas s Z Nation

První dvě série se dají obsahově shrnout dohromady. Po vypuknutí zombie apokalypsy musí žijící lidé bojovat o přežití, po krku jim jdou krvežízniví zombíci. Jedinou šanci na záchranu představuje Murphy, bývalý vězeň, který jako jediný člověk přežil kousnutí zombíkem. Jeho krev se má stát základem pro vakcínu, která by měla lidstvo spasit a vrátit zpět do normálu.

Postupně se vytvoří skupinka odvážných bojovníků, kteří se nebojí riskovat vlastní životy, jen aby Murphyho bezpečně dostali do laboratoře v Kalifornii – Garnett, Warrenová, Cassandra, Doc, 10K, Addy a Mac. Čeká je však dlouhá cesta napříč Spojenými státy jelikož vyráží z New Yorku. Po cestě se musí potýkat nejen se zombíky, ale také jinými přeživšími – lidé jsou totiž mnohdy nebezpečnější než jakékoliv viry či oživlé mrtvoly.

Seriál slavil úspěchy, takže prodloužení pro druhou nebo třetí sérii nebylo překvapivé. Cestování do Kalifornie ale nemůže zabrat celou věčnost, takže na konci druhé řady jsme se sem dostali. S prodloužením však bylo jasné, že nás žádný happyend nemůže v dohledné době čekat, bylo proto potřeba přijít s novou zápletkou. Vakcína nefungovala, ale Murphy zjistil, že může ty, které kousne, ovládat myslí. Rozhodl se vytvořit vlastní ministáteček Murphytown, kam za ním chodili lidé bojící se smrti, kteří by se raději proměnili v jeho otroky, než se stát úplnými zombíky. Nebezpečí navíc začala představovat i tajemná organizace Zona, která unášela ty nejlepší vědce a lékaře do svého střediska.

Do Zóny se dostal i Murphy, který zde poskytl svou krev, vakcína vznikla a on sám se vyléčil, takže se z něj stal opět člověk. Strávil zde několik let, během kterých byla zraněná Warrenová v kómatu. Když se probudila, začaly se dít divné věci a vůdci v Zóně představili Restart. Než čekat na to, co restart obnáší (vyhubení všech?), Murphy a Warrenová utekly z utopické oázy zpět do krušného světa apokalypsy, kde se opět setkali se zbytkem týmu. Warrenovou doprovázely snové vize, které ji vedly neznámo kam… Na konci čtvrté série jsme se dozvěděli, že do ní vědci tajně zakomponovali onen restart a právě Roberta způsobila Černý déšť, po kterém začali na světě vznikat Talkeři – mluvící mrtví, kteří měli chuť na mozky stejně jako zombíci, ze svého předchozího života si však zachovali svou duši a vědomí.

V závěrečné páté sérii se lidé snaží žít spolu s Talkery, kteří se drží na uzdě díky speciálním sušenkám obsahujícím mozkové částice a speciální tajnou ingredienci. Idylka však netrvá dlouho, lidé jsou z Talkerů čím dál víc nervózní a postupně vypukají nepokoje. Situaci nepřidávají ani útoky neznámých pachatelů, během kterých dochází k výbuchům v jednotlivých zalidněných oblastech. K týmu se přidává George, která chce zajistit poklidné soužití lidí a Talkerů v demokratickém státě. K tomu je ale potřeba nejprve porazit nepřátele, kteří tyto snahy sabotují a kradou Talkerům sušenky.

spin-off na Netflixu

V létě 2018 se do hry vložil Netflix. Nejen, že má k dispozici celý seriál ke streamování, ale také objednal samostatný prequel, který se odehrává ve stejném univerzu jako Z Nation. Seriál Black Summer (Temné léto) měl premiéru v roce 2019. Na rozdíl od svého staršího bráchy nemá působit komediálně až parodicky, ale jde o vážnější zpracování zombie tematiky.

Netflix seriál prodloužil pro druhou řadu, která měla premiéru v roce 2021. Druhá série se časově odehrává ve stejném období jako první řada Z Nation.

The End of Everything

Pátá série se vysílala na konci roku 2018. Pouhý jeden týden před odvysíláním finálové epizody stanice Syfy oznámila, že Z Nation ruší a seriál se nové řady nedočká. To způsobilo, že finále páté série s názvem The End of Everything se stalo zároveň také závěrem celého seriálu, na což tvůrci očividně nebyli připraveni.

V důsledku toho finále nepůsobí nijak moc uzavřeně. Dočkali jsme se nějakých odpovědí a uzavření dějových linek z páté série, ale celkový závěr seriál nemá.

Jak tedy seriál skončil?

Murphy sní mozek Sun-Mei, která před smrtí objevila fungující vakcínu na zombie virus. On jediný na světě nyní zná toto tajemství a podle jeho ďábelského úsměvu na konci epizody je skoro jasné, že ho využije k další snaze ovládnout svět. Roberta se od Coopera dozví, že když k němu na statek přišla po Černém dešti, jemu se nepodařilo ji kvůli silnému krvácení zachránit a ona zemřela, pak se ale vrátila zpátky, takže celou pátou sérii vlastně byla mrtvá. Ale ještě jinak než klasičtí Talkeři, protože to nevěděla a nepotřebovala zombie sušenky. Týmu se podaří porazit Estese, který stál za útoky na jednotlivé oblasti. Kradl Talkerům lithium, aby poháněl vlastní baterii a měl elektřinu. Volby přichází a George se konečně podaří splnit vizi o společném soužití lidí a Talkerů – oživlých mrtvých, kteří si zachovávají svou duši a můžou mluvit (oproti klasickým krvežíznivým zombíkům).

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Moryart

Moryart

První tři série byli super, 4. už byla slabá a 5. byla fiasko, tak se nedivím, že to ukončili
před 2 roky
Franki

Franki

Jo do jeho dcerky to bylo dobré s ní už horší, ale 5 slabota, ale ten "spin off" s tim...
před 2 roky
Další články k tématu