4. 3. 2021

Novinka pod lupou: Debris (NBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Debris
Žánr sci-fi
Stanice NBC
Premiéra 1. 3. 2021
Vysílání pondělí 22:00
Délka pilotu 43 minut
Předskokan The Voice
Konkurence The Good Doctor (ABC), Bull (CBS)
Tipovačka

O čem to je?

Jde o sci-fi drama, které má mít stejný nádech jako X-Files nebo Muži v černém. Dva agenti z různých kontinentů a se dvěma odlišnými názory musí spolupracovat, aby vyšetřili vrak mimozemské lodi, který záhadně ovlivňuje lidstvo.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Schválně jsem se na trailer nedívala, i když jsem četla pozitivní reakce zprava zleva. Škoda, že nemám nakoukáno Fringe, takže nemůžu posoudit, jak se seriál k tomuto v podstatě již kultovnímu a populárnímu sci-fi přibližuje. Každopádně první díl se mi líbil moc.

V příběhu se dá docela dobře a rychle zorientovat. Líbí se mi, že první díl nás přímo hodí do akce. Žádné zdlouhavé začátky, tápání, s čím máme tu čest, seznamování a otrkávání nových parťáků. Tady už je všechno v zaběhnutých kolejích, agenti se znají a chrání si záda, mají potřebné pomůcky k detekci nadpřirozeného objektu, ví, co všechno to může způsobovat a prostě jen následují stopy, které je zavádí blíže odpovědím.

Díky tomu je zde spousta času na zajímavou akci. Hned úvod dokáže zaujmout, i když vás vtáhne do příběhu úplně naslepo, takže chvilku trvá, než se zorientujete. Ve zbytku se pak rozvíjí jeden příběh, který rozhodně baví, a to především svou originalitou, díky které netušíte, jak se z trablí vybruslí.

Po pilotu seriál přidávám do watchlistu a těším se na maraton. Uvidíme, jestli se mi dřív dostane na řadu tato novinka, nebo Fringe.

  • žádný zdlouhavý úvod
  • originální zápletka
  • dokáže vtáhnout do děje
  • velký potenciál díky nepředvídatelnosti mimozemského tělesa
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak toto bylo… velice zvláštní.

Podle traileru děj vypadal na zajímavou zápletku. Jenže už tam bylo cítit, že se tvůrci vydali cestou „sci-fi je cool, ale pro lidi případně nepochopitelné, takže to vysvětlíme jako fantasy“. A taky že ano, i když…

Do děje skočíme rovnýma nohama. Nezaobíráme se vysvětlováním, kdo je kdo, jak se kdo jmenuje, proč dělá, co dělá, prostě je tu děj. Na vysvětlení stačí tři řádky na úvodní obrazovce přece. Že ta paní je ze speciální jednotky, která vyšetřuje pády jednotlivých „úlomků“ a jevy s nimi spojené, to pochopíme za deset minut. Že ta paní vlastně úplně neví, co dělá, nám dojde za minut dvacet.

Takže se plácáme ve změti scén, které asi spolu mají souviset a asi navozují dojem, že budou vysvětleny později, ale až na konci vám dojde, že toto nebude jeden ze seriálů, které se budou tvářit aspoň trochu seriózně. Stačí zaslechnout větu z upoutávky na další díl: „každý úlomek má jinou schopnost…“ a víte, že veškeré vaše naděje jdou do kopru.

A tak po skončení dílu nemám nejmenší tušení, jak se jmenují hlavní postavy, komu se zodpovídají, co zkoumají (přitom podle scény v hotelu bylo jasné, že minimálně technický tým ví, jak se s úlomky vypořádat), prostě… nic. A upřímně, celá zápletka s mrtvým/zmrt­výchvstalým dítětem a jeho přeměňování lidí na úlomky mi přišla natolik metanepochopitelná, že z ní jsem paf a jdu si pustit něco jednoduššího, třeba Legion

Seriál mi svým způsobem trochu připomíná Revolution, ale tam se celé dvě řady zvrhly na rodinné drama a na řešení hlavní zápletky stačil první a poslední díl. Mám trochu pocit, že toto možná bude stejný případ. Debris je seriál se zajímavým nápadem, nadprůměrným zpracováním, ale příběhem, který měl být úplně jiný.

  • nápad
  • CGI
  • střih a hudba
  • více fantasy než sci-fi
  • nulová expozice
  • celá zápletka s dítětem je podle mě naprosto zbytečná a nepatřičná
60 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Už jsem to dlouho nepoužil, ale tady se to vysloveně hodí. Takže pilot za mě působí, jako když do mixéru naházíte několik seriálů a pustíte ho. A teda výsledek je pecka. Sledovalo se to skvěle od začátku do konce, pár věcí by se dalo vylepšit, ale jinak fakt super i s příběhem celého seriálu.

Herci i postavy mi sedli docela rychle, ten koncept americko-britské spolupráce tomu sedí. Je fakt, že mám po pilotu asi radši britskou stranu, zástupce Spojených států mi chvílemi nepřišel úplně jako hlavní postava, ale určitě se ještě projeví. Větší starost mi dělá jeho nadřízený, který mi vysloveně nesedí, což byl záměr. A už teď je mi jasné, že tajné plány nemůžou nedopadnout dobře.

Příběh je svěží, nijak se nevleče a nabízí neskutečné množství prostoru do budoucna. Už teď se těším, až si někdy najdu čas na další díly a budu sledovat, co nového každý kousek z vesmíru přinese. Myslím, že NBC má jedno velice žhavé želízko v ohni. A prodloužení pro další řadu je jen otázkou času.

Nějak mě pořádně ani nenapadá, co seriálu vytknout. Příběh povedený, vizuál a efekty taky, délka epizody perfektní. Za mě zkrátka povedený seriál, který má šanci se řadit mezi topky za letošní rok. Tak snad si nasazenou laťku udrží i s dalšími díly.

  • efekty
  • svěží
  • americko-britská spolupráce
  • prostor pro příběh
90 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Deaneira

Deaneira

Za mě super, zatím to opravdu vypadá na plnohodnotného nástupce Fringe. Uznávám, že případ mohl být trochu...
před 3 roky
_karel_

_karel_

Pilot jsem si užil a souhlas s Ragelly , že potenciál to má. Jen aby to neuhnulo někam do aktuálně...
před 3 roky
sandokan555

sandokan555

Za mna spokojnost, sice je to malo temne, a linka s »SPOILER«
před 3 roky
Další články k tématu