15. 5. 2021

Seriálem kolem světa: 7 zastávek ve Švédsku

Seriálem kolem světa: 7 zastávek ve Švédsku

Vítáme vás u naší nové rubriky, jejímž cílem je představit vám nejzajímavější seriály světa s výjimkou anglických a amerických, protože těch už znáte dost. Doufáme, že díky této rubrice si vyplníte prázdná místa na naší mapě. Každé vydání se zaměří na 7 vybraných seriálů z jedné země.

Pátou zastávkou naší cesty kolem světa je Švédsko, kde budeme pokračovat v prozkoumávání tvorby severní Evropy. Je tedy čas na přídavek v podobě syrových dramat a temných kriminálek.

Než se k tomu dostaneme, tak při zamyšlením nad Švédskem mnohé z vás napadnou Děti z Bullerbynu či Pipi Dlouhá punčocha, tedy pohádky od Astrid Lindgrenové. Takže pro vás určitě nebude překvapením, že jedním z prvních úspěšných švédských seriálů je právě Pippi Langstrump (Pippi dlouhá punčocha), která měla premiéru v roce 1969.

Pokud se přesuneme do devadesátých let, tak musíme určitě zmínit soap operu Rederiet. Ta měla premiéru v roce 1992 a vysílala se dlouhých 10 let. Celých deset let byla nejsledovanějším seriálem v zemi. Zahrálo si zde mnoho známých švédských herců a často se mu přezdívá švédská verze Dynastie.

V současné době je Švédsko známé hlavně díky kriminálkám a první výrazná se datuje do roku 1997. Šlo o seriál Beck (Stíny nad Stockholmem). V roce 2005 pak přichází na scénu asi nejznámější švédský detektiv Wallander. U těchto krimi sérií je třeba podotknout, že ve Švédsku bylo zvykem původně zpracovat námět jako filmy a až po premiéře je rozdělit na epizody pro televizi. V koprodukci s dalšími severskými zeměmi pak následovaly takové hity jako Forbrydelsen (Zločin) či Bron/Broen (Most), ale o těch si můžete přečíst více v předchozím článku o Dánsku.

Ještě se vraťme k Wallanderovi, o jehož popularitě svědčí i to, že se BBC rozhodla vytvořit vlastní verzi seriálu. Tato verze seriálu byla oceněna několika cenami BAFTA a Kenneth Branagh byl za ztvárnění titulní postavy nominován i na Zlatý glóbus. A není to jediný případ, kdy BBC převzala úspěšný švédský seriál a představila vlastní úspěšnou verzi. Podobným případem je i sci-fi Äkta människor (Skuteční lidé) a britské Humans. Nyní už ale přejděme k sedmi švédským hitům, které podle nás stojí za bližší prozkoumání.

Springfloden (Vražedná konstelace)

Vysíláno 2016-????
Žánr Krimi / Drama / Mysteriózní
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 7,5 (3 629 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Příběh se odehrává ve dvou časových liniích v roce 1987 a 2011. Hlavní hrdinkou je kadetka policejní akademie Olivia Rönningová, které je jako první úkol přiřazen nevyřešený případ vražd, které se odehrály v roce 1987 na Koserových ostrovech. Bývalý vyšetřovatel případu Tom Stilton nebyl za celou dobu schopen prokázat identitu oběti, najít vrahy nebo nastínit motiv pro vraždu. O 15 let později dostalo řešení případu nový náboj, ale Stilton se až moc utápěl v osobních problémech, že případ zůstal odložen. Nyní se v roce 2011 k případu dostává kadetka Rönningová, která dostane pomoc právě od bývalého vyšetřovatele Stiltona. Avšak stále zůstává mnoho nevyřešených hádanek a mnoho nezodpovězených otázek.

Co si o seriálu myslíme?

Springfloden je taková tuctová kriminálka, která má ale celkem zajímavý příběh a atmosféru. Ta však téměř nikdy není ponurá, protože ve Stockholmu skoro pořád svítí slunce. Obě dvě řady seriálu jsou natočeny podle knih od Rolfa a Cilly Börjlindových a musím říct, že jsem doteď neviděl seriál, který by byl až tak moc věrný své knižní předloze, jako je tento. Je tam sice pár drobných (i větších) změn a odchylek, ale několikrát jsou naprosto stejné dialogy z knihy převedeny i do seriálu. Příběh je občas kvůli většímu počtu postav trochu rozvleklý, často také zabíhá do zdánlivě slepých uliček, avšak vše má své opodstatnění a postupně do sebe všechno zapadne. U obou řad se mi líbilo to objevování a odkrývání vodítek a také hledání motivu, jelikož vrahem může být kdokoliv. A diváka čeká i pár nečekaných zvratů. Ale je možné, že bych si seriál užil ještě více, kdybych si vše nevyspoileroval přečtením knih. Takže pokud hledáte nenáročnou kriminálku, ve které se jeden případ řeší celou sérii, rozhodně se na tento seriál podívejte!

70 %
Mé hodnocení
Furiant

Ak máte chuť na severskú krimi, určite siahnite po Springloden. Od svojich severských kolegov sa možno líši len tým, že nie je až tak vizuálne temný, studený. Aj napriek tomuto chýbajúcemu článku má rovnako surovú, ťaživú atmosféru. Môže sa zdať, že rozohráva až priveľa zdanlivo samostatných dejových línií, ale dojem klame. Tieto línie postupne splieta do komplexného celku a s divákom hrá hru na to, kto je vrah a prečo. Čakajú na vás dve série, ktoré majú spolu 20 častí, ale určite ich dáte rýchlo. Ostáva len dúfať, že sa niekedy dočkáme aj tretej série.

80 %
Mé hodnocení
Kahlan

Midnattssol (Půlnoční slunce)

Vysíláno 2016
Žánr Drama / Krimi / Mysteriózní
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 7,5 (4 624 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Kahina Rudi je francouzská policejní vyšetřovatelka cestují na sever Švédska do malého hornického města Kiruna, kde se udála brutální vražda francouzského občana. Společně se švédsko-laponským vyšetřovatelem Andersem Harneskem vytvoří tým, který má za úkol případ vraždy zdárně vyřešit. Postupně začnou zjišťovat, že celá událost souvisí se spletitou a především dlouholetou konspirací zahrnující mnoho místních obyvatel.

Co si o seriálu myslíme?

Už dlouho jsem neviděla tak originální vraždy a celkově se mně líbilo, že jsem téměř nikoho z herců neznala. Seriál si jede po své lajně s prvky mírného mysteriózna. S životem a některými tradicemi Laponců, zkrátka trochu jiná kriminálka, což je osvěžením mezi ostatními seriály, kterých se nyní rojí mraky.

80 %
Mé hodnocení
Emma53

Fallet

Vysíláno 2017-????
Žánr Komedie / Krimi
Dostupnost Neflix
IMDb hodnocení 6,8 (1 546 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Poté, co je v malém švédském městě nalezen mrtvý britský občan, musí švédská a britská policie utvořit dobře fungující tým, aby případ vyšetřila.

Co si o seriálu myslíme?

Fallet je švédská kriminálka s příměsí britské absurdity. Neschopný britský vyšetřovatel přijíždí do Švédska, aby se spojil s policistkou, která rychleji jedná, než přemýšlí a společně mají vyšetřit vraždu. Pokud vám vyhovuje humor, kde se vtipy dohrávají, tak si seriál užijete. Já jsem si v tom úplně neliboval, ale vcelku dobře to utíkalo a na odpočinutí od těch temných severských kriminálek je to jako dělané.

70 %
Mé hodnocení
Pajky

Ak sa vám páči napr. taký A Touch of Cloth, tak určite skúste aj Fallet. Ak by ste hľadali niečo s čisto ťaživou, chladnou severskou atmosférou, tak Fallet je toho presný opak. Je to vtipná, odľahčená verzia The Killing či The Bridge, ale stále s riadnym a zaujímavým príbehom. Seriál predstavuje dokonale vyvážený mix krimi šmrcnutý štipkou komédie. Je to vážne, je to vtipné, je to ťaživé, až trochu absurdné. Humor použitý v seriáli nie je lacný a prízemný, ale inteligentný, a je zárukou toho, že sa dobre zabavíte. Osem častí, z ktorých má každá asi 30 minút, dáte na jedno posedenie.

80 %
Mé hodnocení
Kahlan

Var tid är nu (Restaurant)

Vysíláno 2017-????
Žánr Drama / Historický / Romantický
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 8,2 (3 903 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Švédská rodinná sága, jejíž hrdinové se snaží po konci druhé světové války najít kromě svého místa v nově se formujícím světě i lásku. Diváci mohou sledovat desetiletí úspěchů, porážek, lásek i konfliktů.

Co si o seriálu myslíme?

Jsem rád, že jsem se mohl ze severské tvorby pustit do něčeho jiného než krimi žánru. V tomto případě šlo o takovou švédskou svižnější variantu Downton Abbey. Svižnější v dobrém slova smyslu – nastolené tempo seriálu sedělo. Všechny dějové linky byly zajímavé, i když se příběh posunuje v čase, nedochází k žádným rapidním skokům bez vysvětlení (třeba pozdějšího). Rozhodně je zajímavé sledovat jiný pohled na poválečnou dobu, restaurace musí najít nový směr, všichni musí žít s rozhodnutími, která učinili a činí dále. Celkově je seriál poutavě zpracován, se spoustou rozmanitých odboček a postav. Pro všechny se nabízí náhled do poválečného Švédska (pro mě osobně novinka), které je působivé, takže i po stránce lokací se jedná o dobrou podívanou. Tvůrci navíc ví, kam směřují a to je dobře. Takže za mě rozhodně jeden z povedených historických kousků, který můžu jedině doporučit.

80 %
Mé hodnocení
Jesmot

Störst av Allt (Tekutý písek)

Vysíláno 2019
Žánr Drama / Krimi / Minisérie
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,5 (17 566 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Sledujeme vyšetřování střelby ve škole. Je z ní obviněna dívka Maja. Během soudu se odhalují její vztahy s ostatními žáky a učiteli. Je vrah, nebo jen oběť?

Co si o seriálu myslíme?

Tato šestidílná minisérie začíná střelbou ve střední škole, při které zahyne několik studentů a jeden učitel. Vše ukazuje na Maju Norbergovou, normální osmnáctiletou studentku. Maja si však na střelbu nepamatuje a popírá jakékoliv zapojení do tohoto masakru. Je ale zatčena a postavena před soud. Mohla by tento odporný čin spáchat? Příběh je vyprávěn právě z pohledu Maji, která s pomocí svého právníka postupně vzpomíná na to, co se ve skutečnosti stalo. Ve flashbacích se tak odkrývají různá vodítka a motivy, které vedly ke střelbě. A to je asi jediná věc, která vás donutí si po celkem nudném pilotu pustit další epizody. Prostě budete chtít vědět, jak to dopadne a jestli bude Maja odsouzena. Rozhodně se nejedná o nějakou akční střílečku, ale o celkem propracované drama, u kterého společně s Majou hledáte důvod, proč se tato událost stala. Je možné, že pointu příběhu po pár dílech odhadnete, avšak některé zvraty vás určitě překvapí.

70 %
Mé hodnocení
Furiant

Myslíte si, že střílečky na střední škole se odehrávají jen v USA? Tak to si myslíte (vesměs) správně! Tento fakt ovšem nezabránil Švédsku, které naposledy zaznamenalo střílení na střední škole v roce 1961, o tom natočit seriál. A seriál je to vskutku kvalitní se zajímavým twistem. Seriál se odehrává napůl v soudní síni a napůl sledujeme vztah nevinné Maji a problémového Sebastina (fun fact: Sebastian = Jonas z Home for Christmas). Sledujeme život švédské smetánky, život plný luxusu, večírků, drog a vzrušení. Sledujeme, jak se Maja mění, jak bojuje sama se sebou i s okolím a jak se snaží žít život sama za sebe. Ovšem neúspěšně. Sledujeme scény domácího násilí, sexuálního násilí a psychického vydírání. Vše končí tam, kde to začalo – u střelby na jejich střední škole. Je Maja vinná, zabíjela? Nebo se pouze bránila? Seriál nás nenechá v napjetí a scénu střelby nám ukáže. Seriál rozhodně doporučuji, už jen pro uvěřitelnost postav, jejich nekomerční krásu a opravdovost.

80 %
Mé hodnocení
Luteka

Kalifat (Chalífát)

Vysíláno 2020-????
Žánr Drama / Thriller
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 8,2 (14 079 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky.

Co si o seriálu myslíme?

Myslím si, že nie je veľa podobných seriálov, a to je veľká škoda. Bojovníci ISIS plánujú teroristický útok na Švédsko. Zabrániť sa tomu pokúsi manželka jedného z bojovníkov ISIS, ktorá je v zúfalej situácii a práve chce utiecť z Islamského štátu. Preto bude pomáhať jednej policajtke. No nebude to len o plánovaní útoku, ale aj o pohľade z druhej strany. Uvidíme tu aj nejaké študentky, ktoré sa budú chcieť dostať do Islamského štátu. Terorista, ktorý plánuje útok, začína prehovárať vo Švédsku dve dievčatá. Hovorí im, ako sa v ISIS budú mať dobre a pomaly ich začína dostávať na ich vieru. Bolo až desivé to sledovať, keďže je to reálna vec, ktorá sa bohužiaľ deje. A stále je to aktuálna téma, keďže teroristov a ich útokov sa bohužiaľ nikdy nezbavíme, a to je dosť smutné. Rozhodne odporúčam seriál už len z tohto dôvodu. Celkovo mal skvelý, napínavý, intenzívny dej až do konca. Človek bol zvedavý, ako to celé nakoniec dopadne.

90 %
Mé hodnocení
24ron24

Jedná se o seriál, který je vyprávěný ze tří pohledů. Manželka ISIS bojovníka, švédská policistka a mladá studentka. Každá z nich má jiné zázemí a cíle. Jejich osudy se časem střetnou. Velkým kladem seriálu je, jak ukazuje jejich motivace a činy. S někým se můžeme ztotožnit a s někým vůbec. Děj má rychlé tempo a nechybí tam i napětí. Rozhodně doporučuji minimálně vyzkoušet, takových seriálů, jako je tenhle, moc není.

90 %
Mé hodnocení
A.R.G.U.S.

Kärlek & anarki (Láska a anarchie)

Vysíláno 2020-????
Žánr Komedie / Drama / Romantický
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,4 (6 216 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Vdaná konzultantka a mladý ajťák si navzájem dávají úkoly, které zpochybňují společenské normy. Jenže tahle hra s flirtováním začne mít nezamýšlené následky.

Co si o seriálu myslíme?

Kärlek & Anarki ukazuje, že ve Švédsku umí natočit zajímavý seriál, aniž by to musela být kriminálka. Tahle originální komedie vypráví o střetu dvojice, která se navzájem vyzývá k tomu, aby vystoupili ze své komfortní zóny. Úkoly, kterými se z ní dostávají, jsou vtipné a vážně pobaví. Navíc se to nebojí vyvážit i smutnějším a vážnějším tématem. I přes drobné výhrady jsem zvědav na to, jestli bude stejně zábavná i druhá řada.

80 %
Mé hodnocení
Pajky

Láska a Anarchie je neuvěřitelně hravá a nápaditá komedie, kterou člověk jen tak nevidí. To, že si dovolí být lehce přisprostlá, jí otevírá prostor pro nekonvenční humor. Úplně jsem si užíval jednotlivé úkoly a umíral zvědavostí, jak se s nimi hlavní dvojka dokáže vypořádat navzdory tomu, co se okolo nich děje. Ale komedie se nebojí pustit ani do vážných témat. Ať už to je sexuální obtěžování ve stylu #metoo, které vedle toho, co se děje mezi hlavními hrdiny, působí značně nepatřičně, nebo duševní chorobu. Tahle vážná témata jsou přimíchána značně citlivě, takže nenaruší přirozené plynutí děje a ani příliš neruší a neboří komediální tón. Je vidět, že Seveřané umí i jiné věci než jen mrazivé detektivky.

80 %
Mé hodnocení
Fruiko

Podívejte se, kam se rubrika zatím vypravila


Máte Švédsko na své mapě už vybarvené? Sledujete něco švédského? A který seriál z našeho výběru vám padnul do oka (a watchlistu)?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
Pajky

Pajky

Jednoznačně radovat :D a za měsíc zase :D
před 2 roky
janulam11

janulam11

I když jsem si myslela, že dnes nic nevyberu, protože Lásku a anarchii už znám a žeru, od žánru krimi si...
před 2 roky
Pajky

Pajky

To jsme rádi, že náš článek funguje :) Snad se bude líbit
před 2 roky
Další články k tématu