22. 6. 2021

Jak to bylo se znělkou Přátel

Jak to bylo se znělkou Přátel

Nikdo jim neřekl, že z téhle písně se stane taková bomba.

The Rembrandts v roce 1994 zrovna dokončovali své třetí album, když si odskočili do televize. To ještě netušili, jak tenhle jejich vedlejšák drasticky změní jejich kurz. Nyní, 26 let po tom, co si píseň “I’ll Be There for You” odbyla svou premiéru, Phil Solem vzpomíná, jak pár piv vedlo k ikonickému tleskání a jak si Brad Pitt užil vystoupení s tímto hitem víc než původní herci.

Phil Solem a jeho kolega Danny Wilde měli za sebou už jeden hit. Devadesátkový “Just the Way It Is, Baby”, ale i tak už budou na věky věků spojování se seriálem Friends (Přátelé). A to původně prosili, jestli by mohli spolupracovat anonymně, protože v té době nebylo zrovna populární, když se kapela jako ta jejich zaprodala televizi.

Režisér hudby Michael Skloff složil klavírní melodii a tvůrci Marta Kauffman a David Crane se společně s textařkou Allee Willis pustili do textu. Willis průběžně faxovala jejich snažení Solemovi a ten to průběžně upravoval. „Chtěli optimistické tempo a použili tuším že skladbu ‚It‘s the End of the World' od R.E.M., aby naznačili, jak si to asi představují. My ji pak nahradili vlastní hudbou,“ vysvětluje Solem.

Ten byl také ohromen, když se z Přátel stal hit a spolu s sebou vynesl do popředí i úvodní píseň. Brzy ji jedna nashvillská stanice začala hrát jako 42 sekundovou smyčku, aby uspokojila požadavky posluchačů. Když producenti začali cítit peníze, tak vyzvali kapelu, jestli by skladbu neprodloužili a nepoužili na svém novém albu. „Nebyli jsme z toho moc nadšení. Dělali jsme tvrdší rockové album, vlastně úplný protiklad Přátel,“ říká Solem. „Dokonce jsme už měli vyrobeno 100 000 kopií. Už si nepamatuji, jestli je tehdy stáhli, nebo skončily někde v popelnici, ale všechno se předělalo, aby píseň na albu mohla být.“

Dvojice píseň dokončila, ale hlavouni z Warner Bros. měli pocit, že není dostatečně svěží, a tak přivedli zpátky autory Cranea s Kauffmanovou, aby jim pomohli s finální verzí. Píseň se dostala na vrcholy světových hitparád a z desky udělala album platinové. „Dostalo se to dál, než jsme kdy čekali,“ říká Solem.

Solem původně neměl v plánu ani ikonické tleskání, drželi s Wildem textu písně. „Vypili jsme pár piv a byli totálně vyždímaní, tak jsme se domluvili, že píseň dokončíme druhý den. Druhý den jsem si přehráli včerejší verzi a v ní bylo tleskání.“

Jenže kde se vzalo?

Výkonný producent Kevin Bright říká, že to bylo Skloffův nápad. A on, že je jedním z těch dvou, co tleskají. V průběhu let fanoušci vášnivě diskutovali o tom, kolik tlesknutí se v písni nachází. A nejsou jediní, koho to zajímá. Podle Solema jsou 4. Ale nehudebníci prý slyší 5, protože se jim do toho plete buben „kopák“.

Po úspěchu písně následovalo to, co popisuje jako „zlatý albatros“. Letělo to, jen ne tak, jak jsme čekali. Najednou na turné dvojice nepoznávala své publikum, které bylo zničehonic plné matek s dcerami lačnících po „I'll be there for you“. Fanoušci na ně během jejich standardního setu celou dobu pořvávali „Přátelé, přátelé…“ a tak museli začínat touto písní, což mělo za následek, že polovina publika v půlce koncertu odcházela. „Ale časem se to srovnalo a otevřelo nám to spoustu dveří. Máme hromadu přátel, kteří k nám přišli díky Přátelům.“

Jenže sláva si vybrala svou daň. Solem začal mít problémy s poskytováním rozhovorů ve čtyři hodiny ráno a aby byl schopný uspokojit zvýšený zájem médií, musel si vzít několik dní volna kvůli přetíženým hlasivkám. „Moje hlasové party jsou vysoko, takže mi hlas rychle vyhoříval a nebylo dost volného času na zotavení.“ Když se to navíc spojilo s nedostatkem spánku, tak to Solem v roce 1997 vzdal a z kapely odešel. Později se s Wildem dal znovu dohromady a v roce 2001 vydali album „Lost Together“ a v roce 2019 „Via Satellite“.

Kdo si teď myslí, že Přátelé udělali ze Solema milionáře, tak ten se plete. Říká, že sice dostává tantiémy, ale většinu jeho jmění z písně prý spolkl rozvod. „Kdybych neměl bývalou manželku, tak bych teď měl velmi pohodlný život.“


A co vy a ikonický song? Taky ho teď po setkání po letech nemůžete dostat z hlavy?

Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
chisko6

chisko6

Děkuji za super článek. Je pravda, že po tolika maratonech Přátel už znělku přeskakuji, ale občas stejně...
před 2 roky
Další články k tématu