24. 9. 2021

Netflix získal celou tvorbu Roalda Dahla

Netflix získal celou tvorbu Roalda Dahla

Netflix byl nakupovat a pořídil si Roald Dahl Story Company (RDSC). Což povede k rozšíření dosavadní dohody o vytvoření televizního vesmíru zahrnujícího několik Dahlových knih.

Původní dohoda z roku 2018 zahrnovala animovaný seriál s Karlíkem a továrnou na čokoládu od Taiky Waititiho a Phila Johnstona a několik dalších kreslených seriálů. Dále má Netflix spolu se Sony rozpracovanou adaptaci Matildy.

Díky novým podmínkám, ale bude moci svůj záběr značně rozšířit a vytvořit vlastní televizní vesmír, který bude zahrnovat vše od animovaných seriálů, přes hrané filmy, živé vystoupení, hry i klasické produkty merchandaisingu.

„Tyto příběhy a jejich poselství o síle a možnostech mladých lidí nebyly nikdy aktuálnější,“ uvedli na blogu Ted Sarandos, výkonný ředitel a šéf obsahu společnosti Netflix, a Luke Kelly, vnuk autora a ředitel společnosti Roald Dahl Story Company.

Knihy Roalda Dahla byly přeloženy do 63 jazyků a po celém světě se jich prodalo více jak 300 milionů. Zahrnují populární postavy jak Matildu, BFG, úžasného pana Lišáka či Willyho Wonku.

Od Netflixu je to potenciálně největší investice do vytvoření vesmíru založeného na duševním vlastnictví, které má plně pod kontrolou. V roce 2017 sice firma investovala do komiksového autora Marka Millara a jeho „MillarWorldu“, ale Roald Dahl je úplně jiná liga. Obzvlášť, když superhrdinské Jupiter's Legacy, které mělo odstartovat celou franšízu, tak nějak vyšumělo do ztracena a bylo pouhý měsíc po premiéře odpískáno.

Další světy, co se Netflix snaží budovat jsou postavené okolo slavných tvůrců, kteří už podobné franšízy vybudovali ve svých předchozích působištích u konkurence. Ano, mluvíme o Ryanu Murphym a Shondě Rhimes. Ale i tady se zatím čeká, jak svoje seriály rozvinou a propojí.

Takže to vypadá, že si Netflix koupil zlatý lístek do Wonkovi továrny na čokoládu a teď už je jen na něm, jak ho využije. My musíme doufat, že dobře a naplní tak náš neukojitelný hlad po seriálových bonbóncích.

Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
_-0-_

_-0-_

Kdyby se jim tak chtělo zpracovat (a nezprasit) Dahlův "Hon na lišku".
před 2 roky
F.Valek

F.Valek

Nejsem úplně příznivcem věčného rebootování všeho, ale moc bych si přál, aby tyhle skvělé knihy potažmo...
před 2 roky
Další články k tématu