10. 1. 2022

Televizní tvůrci: Jesse Armstrong

Televizní tvůrci: Jesse Armstrong

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

V dnešním článku se na řadu dostal další britský tvůrce, který však svého velkého úspěchu dosáhl ve Spojených Státech, kde sbírá ceny jako na běžícím páse. Působí jako scenárista, producent či showrunner. Jmenuje se Jesse Armstrong a dnes se na jeho tvorbu podíváme podrobně.

Jesse David Armstrong se narodil 13. prosince 1970 v anglickém městečku Oswestry, které se nachází v hrabství Shropshire nedaleko hranic s Walesem. Jeho otec byl učitel, ze kterého se v devadesátých letech stal spisovatel se zaměřením na krimi žánr a jeho matka pracovala v jeslích. Předtím než nastoupil na studia v oboru Amerikanistiky na Manchesterské univerzitě, tak strávil rok v Massachussets.

Po dokončení studií se přestěhoval do Londýna, kde si vyzkoušel různorodou přehlídku zaměstnání. Kromě toho se však věnoval tvorbě se Samem Bainem, kterého potkal během studijních let v Manchesteru. V začátcích své kariéry společně psali pro sketch show na Channelu 4 s názvem Smack the Pony, ale také pro dětské pořady The Queen's Nose a My Parents Are Aliens. To je dovedlo k tomu, že v roce 2003 společně vytvořili první seriál pro Channel 4.

Peep Show

Stanice Channel 4
Vysíláno 2003–2015
Hodnocení na SerialZone.cz

Společně vytvořili sitcom s názvem Peep Show. Do hlavních rolí byli obsazeni David Mitchell a Robert Webb, ale třeba také Olivia Colman. I když seriál nikdy nedosahoval velké sledovanosti, tak ho kritika konstantně oceňovala a postupem času se stal oblíbenou klasikou.

Mark a Jeremy jsou dva dvacetiletí spolubydlící, kteří nemají nic společného krom toho, že jejich každodenní životy nejsou normální. Snaží se vyrovnat se životem den co den. Mark pracuje v kanceláři, kde není spokojen, ale naopak je velmi okouzlen kolegyní Sophii Chapmanovou. Naopak Jeremy je flákač, snažící se prosadit v hudebním průmyslu. Zajímavostí seriálu je jednak to, že diváci slyší vnitřní názory a myšlenky hlavních postav, jež odhalují věci, které by jinak nahlas neřekli, a jednak způsob snímání z pohledu „vlastních očí“.

The Thick of It (Je to soda)

Stanice BBC
Vysíláno 2005–2009
Hodnocení na SerialZone.cz

Od roku 2005 byl členem tvůrčího týmu u seriálu The Thick of It, kde se podílel na tvorbě scénářů pro první tři řady. Nejznámější tváří v obsazení je pak Peter Capaldi, kterého doplnili například Chris Addison nebo James Smith.

Sitcom Je to soda by bylo možno zařadit kamsi mezi Jistě, pane ministře a Kancl. Na první navazuje tematicky – je to rovněž politická satira z vládního prostředí, Kancl připomíná způsobem realizace: pseudodokumen­taristicky točené, dynamická, nervní, těkající (v prvních dílech možná až příliš, posléze se tvůrci poněkud zklidnili) kamera, evidentně částečně improvizovaný dialog. Chytrý humor, brilantně napsané dialogy i výborné herecké výkony, to vše nepochybně přispělo k tomu, že i přes relativně malý počet epizod si již tento seriál získal značnou pozornost diváků i kritiky.

The Old Guys

Stanice BBC
Vysíláno 2009–2010
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2009 znovu společně se Samem Bainem vytvořil nový sitcom pro stanici BBC. Do hlavních rolí byli obsazeni Roger Lloyd-Pack a Clive Swift. Seriál se dočkal smíšených reakcí, hlavně protože byl porovnáván s Peep Show a i proto se dočkal pouze 12 epizod rozdělených do dvou řad.

Děj se točí okolo dvou postarších spolubydlících Toma a Roye. Roy si myslí, že je jeden z nejinteligen­tnějších občanů a Tom bydlí s Royem, protože jeho manželka Penny jej opustila…

Fresh Meat

Stanice Channel 4
Vysíláno 2011–2016
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2011 se s se Samem Bainem vrátili na stanici Channel 4 a vytvořili komedii Fresh Meat. V hlavních rolích hráli Jack Whitehall, Joe Thomas, Kimberley Nixon nebo Charlotte Ritchie. Seriál se dočkal celkem 4 sérií a získal i několik ocenění a také tři nominace na ceny BAFTA.

Seriál, který se točí kolem šestice mladých lidí, kteří právě vstupují do vzrušujícího období svého života – nastupují na univerzitu. Poprvé v životě pryč z domu a na cestě k dospělosti musí zjistit, kým doopravdy jsou. Ve chvíli, kdy dorazí do domu, kde mají společně bydlet, jsou jejich životy navždy změněny a záleží pouze na nich, jak vše dopadne…

Succession (Boj o moc)

Stanice HBO
Vysíláno 2018-????
Hodnocení na SerialZone.cz

A nyní konečně k seriálu, který z něj udělal hvězdu první velikosti. V roce 2017 spojil síly s Adamem McKayem a Willem Ferrellem, kteří produkují seriál Succession pro stanici HBO a Jesse má na starosti scénář. V hlavních rolích hrají Brian Cox, Kieran Culkin, Jeremy Strong, Sarah Snook, Nicholas Braun nebo Alan Ruck. Seriál má zatím tři série a sbírá ocenění na všech frontách, například již má 9 cen Emmy.

Logan Roy je patriarchou bohatého a vlivného klanu Royových a také hlavou mediálního giganta Waystar Royco. A přestože už je zralý na odchod do důchodu a jeho tři děti v čele s Kendallem si ne až tak tiše přejí spočinout v jeho ředitelském křesle, Logan se rozhodne ve své pozici setrvat. Tímto rozhodnutím se rozpoutává boj o moc, ve kterém hraje každý sám za sebe.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Jeho žena pracuje pro NHS (britský zdravotnický systém).
  • Po dokončení studií se živil například jako prodavač v obchodě, malíř a dekoratér, ale také jako politický konzultant pro produkční společnost.
  • V roce 1995 také pracoval na výzkumu pro ministra Douga Hendersona a to původně i jako dobrovolník.
  • I když seriál Peep Show nikdy nedosahoval velké sledovanosti, tak ho kritika konstantně oceňovala a postupem času se stal klasikou. V roce 2019 byl hlasováním v Radio Times zařazen na 13. místo mezi britskými sitcomy.
  • V jednom z rozhovorů se nechal slyšet, že inspirací pro seriál Peep Show byl film Woodyho Allena, Annie Hall, konkrétně scéna kde Alvy a Annie mluví a jejich skutečné myšlenky jsou ukázané jako titulky.
  • Společně se Samem Bainem napsal i sketch show pro BBC Radio 4 s názvem That Mitchell and Webb Sound, kde hráli David Mitchell a Robert Webb z Peep Show hlavní role a později se BBC rozhodla i pro adaptaci That Mitchell and Webb Look.
  • Společně se Samem Bainem napsal i dva filmy. V roce 2007 komedii Magicians a v roce 2010 satiru Four Lions.
  • Původně se plánovalo, že by seriál Fresh Meat mohl mít po třech řadách film, podobně jako tomu bylo u The Inbetweeners. Místo toho však přišla čtvrtá řada, která příběh uzavřela.
  • V roce 2010 byl nominován na Oscara za nejlepší adaptovaný scénář, který napsal společně se Simonem Blackwellem, Armandem Iannuccim a Tony Rochem. Šlo o scénář k filmu In the Loop.
  • V roce 2011 napsal epizodu k seriálu Black Mirror s názvem The Entire History of You. Mimochodem Robert Downey jr. koupil práva na adaptaci scénáře do filmu.
  • V roce 2012 si znovu vyzkoušel politickou satiru a napsal epizodu Tears pro seriál Veep.
  • V roce 2014 se také podílel na tvorbě minisérie s názvem Babylon. Šlo o moderní policejní drama s prvky komedie a hlavní role si zahráli například Paterson Joseph, Brit Marling, Daniel Kaluuya nebo James Nesbit. Na minisérii se podílel i Danny Boyle.
  • V roce 2015 vydal román Love, Sex and Other Foreign Policy Goals.
  • Od roku 2019 také produkuje seriál Dead Pixels.
  • Za práci na seriálu Succesion získal již 3 ceny Emmy a mnoho dalších ocenění.
  • Několikrát kategoricky odmítl, že by se příběh Succesion zakládal na životním příběhu Murdochových.

Znáte Jesse Armstronga? Nebo je to pro vás úplně neznámé jméno? Sledovali jste, sledujete či se chystáte sledovat jeho seriály? A který je váš nejoblíbenější?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu