10. 3. 2022

S lupou do historie: Sluga narodu

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Слуга народу (Sluga narodu) 1×01: Episode #1.1 a Episode #1.2?

plakát

Základní údaje

Název Слуга народу (Sluga narodu)
Žánr Drama, Komedie, Politický
Stanice 1+1
Vysílání 2015–2019
Počet sérií 3
Premiéra 16. 11. 2015
Délka pilotu 43 minut
Prům. hodnocení 37 % (od 3 uživatelů)

O čem to je?

Seriál vypráví příběh obyčejného učitele dějepisu na základní škole. Ten je během vyučování tajně natočen, jak tvrdě a nelítostně kritizuje politickou vládu a prezidentský úřad. Posléze se video dostává na YouTube a stane se ihned hitem internetu. Tím, jak se každým dnem stává oblíbenějším, získává velké množství finančních prostředků, které využije na svoji prezidentskou kampaň v dalších volbách. Naproti všem očekáváním volby vyhrává a stává se prezidentem. Teď je na něm, jakým způsobem změní svoji vlast k lepšímu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Už to budou dva týdny, co se náš svět stal ještě šílenější a my se do něj zkrátka jen probudili. Zraky většiny se upírají k Ukrajině a u nás tomu tentokrát nebude jinak. Pojďme se podívat, jak se pan prezident stal prezidentem, teda poprvé.

Jednoznačně tu jsou vidět paralely s britskými Yes Minister a Yes, Prime Minister. Ale je to úplně nový příběh, v novém provedení, které se povedlo. V úvodu jsem měl obav ze smysluplnosti, je to sice komedie, ale úplně nesmyslná být nemusí. Každopádně to se nestalo, všechno se hezky vysvětlilo a ukázalo se, že z učitele dějepisu se prezident nestal přes noc. O to víc mě asi bavily přechody ze současnosti zpět k minulosti a událostem, které ke zvolení vedly. Přechody byly hezky udělané, nic rušivého, prostě fajn zpracované.

Bavila mě ta naivita, která v tom celém je, smíšená s dilematem, co všechno si můžu dovolit v nové funkci (plus že nesmím zapomínat na učitelské povinnosti). Kupodivu i rodinná linka byla docela fajn a taková nenásilná. No a nesmím zapomenout na intrikářskou trojku. Líbí se mi ten nápad, že sice známe jména, ale pořád se na všechny díváme jakoby zpoza rohu a nemáme šanci pořádně vidět, kdo za vším stojí.

Úvod neutekl až tak rychle, jak jsem si myslel, ale zase byly to dva díly dohromady, takže je to pochopitelné. Na druhou stranu se o nijak nevleklo a za celou dobu jsem se nepřichytil, že bych se nudil nebo přemýšlel nad něčím jiným. Zatím vypadá, že seriál má dopředu dlouhodobější cíl, takže nemám obavu ani o další díly, směřování je tak nějak jasné. A já se opravdu těším na tohoto nového prezidenta, který se nejspíš jen tak nezřekne svých učitelských povinností.

Bylo moc příjemné se na chvíli na Ukrajinu dívat jinak a odpoutat se od hrůz. Pobavilo, ukázal se tu Volodymyr Zelenskyj v úplně jiném světle, kdy už naprosto chápu „rozpaky“ při jeho oficiálním zvolení. a druhou stranu, teď ho obdivuji ještě víc. Stát se z komika skutečně Panem prezidentek, který čelí těžkým rozhodnutím a každý den mu jde o život, klobouk dolů. Doufejme, že se všechno co nejdřív dá zase dohromady a budeme moct sledovat Ukrajinu jen takto v pozitivní světle. Sláva Ukrajině!

  • Volodymyr Zelenskyj
  • naivita
  • přechody současnost/minulost
  • smysluplnost
  • pobaví
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
jesmot

jesmot

Moc děkuju za tento komentář, aspoň jeden. Naprosto souhlasím se vším. Když si člověk spojí realitu a...
před 2 roky
šotek10

šotek10

Určitě to mám časem v plánu, nějaké útržky už jsem viděla a rozhodně to nevypadalo zle.
před 2 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Mám čase v plánu se na to mrknout :).
před 2 roky
Další články k tématu