9. 5. 2022

Doctor Who: Nový Doctor je znám!

Doctor Who: Nový Doctor je znám!

Již letos na podzim bude mít Doctor ze seriálu Doctor Who (Pán času) novou podobu. Zregeneruje do své již 14. regenerace!

V dnešní době se čím dál častěji oživují zrušené nebo ukončené seriály (viz naše fotočlánky Seriály, které vstaly z mrtvých), nyní díky redaktorovi Seraphine313, který mi umožnil navázat na jeho práci, oživuji článek Dvanáctý Doctor je znám, Jací byli ti před ním?

Doctor č. 12: Peter Capaldi

počet sezón: 3
počet epizod: 41 + jedna epizoda v Class
poprvé: The Time of the Doctor (25.12.2013)
naposled: Twice Upon a Time (25.12.2017)

Nového Doctora stanice BBC oznámila ve speciálním přímém přenosu, stal se jím pětapadesátiletý Peter Capaldi, který se tak stal nejstarším představitelem Doctora od časů Williama Hartnella, představitele prvního. Rozpor mezi nejmladším a nejstarším hercem hlavní role tvůrce Steven Moffat komentoval tak, že se „podivný mladý-starý Matt Smith přemění do podivného mladého-starého Petera Capaldiho“.

Capaldi prý Moffata napadl už při castingu na jedenáctého Doctora, tehdy ale myšlenku zavrhnul s tím, že zatím není vhodná doba. Pro roli dvanáctého Doctora Moffat Capaldiho vybral už několik měsíců před veřejným oznámením v tajném castingu, který se konal u něj (Moffata) doma.

Stejně jako David Tennant, i Peter Capaldi je velkým fanouškem seriálu. Dokonce v něm už i účinkoval – ve čtvrté řadě nového seriálu měl epizodní roli, stejně tak si zahrál i v Torchwoodu. Hercem chtěl být už odmalička, na základní škole měl vlastní loutkové divadlo, na střední potom navštěvoval divadelní kroužek. Měl dokonce i vlastní kapelu, ve které zpíval (na bubny s ním hrál budoucí komik Craig Ferguson).

Po škole prošel nespočtem seriálů a filmů. Mezi jeho nejslavnější role patří doktor Malcolm Tucker BBC komedie Thick of It, Baltazar z minisérie Nativity, král Karel I. z minisérie The Devil's Whore, Mark Jenkins ze Skins a našla by se i spousta dalších. Diváci ho mohli vidět i ve filmech World War Z a In the Loop.

Doctor č. 13: Jodie Whittaker

počet sezón: 3
počet epizod: 31
poprvé: Twice Upon A Time (25.12.2017)
naposled: BBC Centenary Special (podzim 2022)

Steven Moffat oznámil svůj odchod s Capaldim po 10. sérii a otěže přebral Chris Chibnall (Broadchurch). Velký boom nastal, když jako 13. Doctor(ka) byla oznámena Jodie Whittaker. Do té doby byl Doctor ztvárněn pouze muži. Oznámení přišlo v neděli po finále Wimbledonu. Chibnall a Whittaker již spolu pracovali v seriálu Broadchurch. K nové Doctorce přibyli hned tři noví společníci, Mandip Gill (Yasmin Khan), Tosin Cole (Ryan Sinclair) a Bradley Walsh (Graham O'Brien).

Chibnall je fanouškem pouze původního Doctora, a tak v jeho první sérii (11) jsou pouze noví záporáci a kromě TARDIS a šroubováku nic z obnovených dílů. Fanoušci hodně kritizovali, že jedenáctá série nemá svůj vlastní příběh a skládá se jen ze samostatných epizod, také scénář a dialogy se viditelně zhoršili.

Ve dvanácté sérii Chibnall vrátil něco z minulých sérií a série měla svůj vlastní příběh – The Timless Child, což udělalo Chibnalla kontroverzním, neboť tím změnil celý universe, vznik a fungování Doctora, což vyvolalo vlnu kritiky.

V nedávné 13. sérii Chibnall přinesl souvislý příběh rozdělený do šesti epizod, které pojednávaly o anomálii Flux. Do TARDIS po odchodu Grahama a Ryana zavítal k Doctorce a Yaz Dan Lewis, kterého hraje John Bishop. V sérii se ukázali noví i staří záporáci, také některé postavy. Série měla několik nedostatků, ale byla výrazně lepší a propracovanější než předešlé dvě.

Vánoční epizody se změnily na novoroční a ve všech figurují Dalekové.

Jodie pochází ze Západního Yorkshiru. Ze začátku působila v menších divadlech a párkrát se mihla i v seriálech. V roce 2005 vystudovala Guildhall School of Music and Drama. Objevila se ve snímku Venus z roku 2006, za který byla nominována v různých hereckých soutěžích. Poté prošla několika menšími či většími rolemi v seriálech nebo filmech. Výraznou roli dostala v již zmíněném seriálu Broadchurch. Za zmínku také stojí např. Trust Me (Věřte mi), či One Day.

Jodie Whittaker je vdaná za amerického herce a spisovatele Christiana Contrerase. Kromě herectví také miluje sport, zejména fotbal a, jako její otec, kriket. V mládí ráda zpívala a kreslila.

A dalším Doctorem se stává… Ncuti Gatwa

Doctor č. 14: Ncuti Gatwa

počet sezón: ?
počet epizod: ?

Chibnall se nechal slyšet, že opustí seriál po 13. sérii. Jeho pozici přebírá ostřílený Russell T Davies, který pro Doctora napsal 1.-4. sérii (Devátý a Desátý Doctor) a jako svého další Doctora obsadil herce ze Sex Education (Sexuální výchova). Z velkých jmen, která kolovala internetem, se této ikonické role ujme de facto herecký „nováček“, ale to byl při obsazení do role Doctora i Matt Smith.


Co říkáte na nového Doctora? Jste s výběrem spokojeni, nebo jste očekávali, že roli dostane někdo úplně jiný?

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
Dom_Domec

Dominik Laňar

Autor článku je velký fanda seriálu, hlavně sci-fi. K seriálům se dostal díky Doctorovi Who, na který nedá dopustit. Je fanoušek Britských seriálů a Netflixu.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Dom_Domec

Dom_Domec

Opraveno, díky.
před 101 týdny
_karel_

_karel_

Jasně. Já narážím na to, že podle současné TV a filmové tvorby (alespoň v US) to vypadá, že...
před 101 týdny
_-0-_

_-0-_

Za pár let cenzura nepřipustí grafy následujícího typu, aby to někomu nedělalo bebíčko...
před 101 týdny
Další články k tématu