26. 5. 2022

Seriálová abeceda: A

Seriálová abeceda: A

Když už je teď ta okurková sezóna v plném proudu, proč si neudělat zábavnou novou rubriku, že? Všichni tady máme rádi topky, tak si uděláme takovou jednu… abecední. To tu ještě nebylo!

Dnes se mrkneme na top 10 seriálů čistě subjektivního výběru, které začínají prvním písmenkem naší abecedy. Výběr byl relativně bohatý, takže na konci najdete i drobnou podkategorii čestných zmínek.

Ještě než začneme, tak si řekněme, že členy jako „the“ se nepočítají, to by všechno bylo nasázené pod „téčkem“.

Po mrknutí na článek si zkontrolujte vlastní topky a seznamy nejoblíbenějších seriálů a podělte se s námi v diskuzi o to, které áčkové seriály patří mezi vaše nejoblíbenější!

10
Hodnocení na SerialZone.cz

Tento seriál nesmí v top desítce chybět. Sice už ho dnešní generace asi moc poznávat nebude, nicméně před pár lety to byl na světové filmové databázi IMDB nejlépe hodnocený seriál všech dob. Jedinečný styl humoru se stal předskokanem pro další komediální hity jako The Office nebo Parks and Recreation. Arrested Development byl svou stanicí zrušený po třech sériích a fanoušci to stanici Fox dávali sežrat dlouhé roky… možná až dodnes. Není proto velkým překvapením, že se tato komedie stala jedním z prvních seriálů, které odstartovaly boom odzrušení, resp. vzkříšení streamovacím gigantem Netflix. Na Netflixu byly natočeny další dvě série a seriál nikdy oficiálně nebyl ukončen, takže je možné, že se časem dočkáme dalšího pokračování.

9
Hodnocení na SerialZone.cz

Archer by klidně mohl být v žebříčku výš, protože patří mezi animované ikony posledních let. Nicméně jak už jsem zmínila v úvodu, konkurence je veliká a žebříček je ryze subjektivní záležitostí jeho pisatelky, která animákům až tolik neholduje. Uznávám, že své místo si zde zaslouží. Má za sebou už dvanáct sérií a na třináctou se chystá. Shodou okolností u tohoto seriálu i u předchozího Arrested Development účinkovala herečka Jessica Walter, která v minulém roce zemřela. Arrested od roku 2019 nové díly neměl, nicméně Archer se musel se smrtí jedné z hlavních představitelek vyrovnat – a že to udělal hodně emotivně. Každopádně, jak by fruiko a další místní nadšenci jistě souhlasili – Archer je seriálový klenot, o kterém v našich končinách neví ani zdaleka tolik lidí, kolik by mělo. Pokud hledáte nějaký zábavný animák pro dospělé, jinam už chodit nemusíte.

8
Hodnocení na SerialZone.cz

Ally je jedním ze seriálů, které zná naše generace devadesátkových dětí, když jsme ještě neměli žádné internety a po škole jsme klasicky zapínali televizi a sledovali, co zrovna bylo v nabídce ČT, Novy nebo Primy. Za seriálem stojí jeden z nejznámějších tvůrců David E. Kelley (Chicago Hope, Big Sky, Lincoln Lawyer). Ve své době přišel seriál s naprosto neokoukaným formátem, kdy kombinoval právnické drama s téměř až absurdní komedií. Ally se dočkala pěti sérií a své herce katapultovala mezi seriálové hvězdy. Celá řada z nich se v dalších letech v televizi uchytila, stačí zmínit jména jako Calista Flockhart (Brothers & Sisters), Courtney Thorne-Smith (Two and a Half Men), Greg Germann (Grey's Anatomy), Jane Krakowski (30 Rock, Kimmy Schmidt), Portia de Rossi (Arrested Development – kruh se zde uzavírá :-) ), Lucy Liu (Elementary) a samozřejmě také filmová hvězda Robert Downey Jr.. A ta hudba! Kdo má rád seriály s výraznou hudební složkou, rozhodně musí Ally vyzkoušet.

7
Hodnocení na SerialZone.cz

Je zajímavé, že písmenkem A začíná celá řada spin-offů. V dnešním článku jich také pár zmíníme, a to včetně naší milé agentky Cartertové. Hayley Atwell se objevila v hlavní roli, kterou si poprvé střihla již v prvním Captain America. Seriál je spin-offem Agents of S.H.I.E.L.D. Nikdy si nezískal extra velkou sledovanost, ale zato měl početnou a vášnivou fanouškovskou základnu, která mu pomohla vybojovat druhou sérii. Seriál měl kvalitní příběhy a výborné herecké obsazení. Bohužel vnikl v roce 2015, v době, kdy se ještě hodně koukalo na to, jak si seriály sledovanostně vedou, a podle toho se rušilo. Kdyby ho točil Disney+ v dnešní době, byl by tu s námi jistě o poznání déle.

6
Hodnocení na SerialZone.cz

Další pořadí a další spin-off. V roce 1999 odešel po třetí sérii z Buffy Angel, aby se stal hvězdou vlastního seriálu. A světe div se, diváci Angela přijali stejně kladně jako přemožitelku. Seriál se dočkal pěti sérií a ačkoliv končí cliffhangerem, je jeho finále považováno za jedno z toho nejlepšího, co bylo natočeno. Mnoho fanoušků Buffy se ale nedokázalo smířit s tím, jak odlišný tento seriál je. Nejde totiž primárně o poražení zla, ale o řešení krimi případů s nadpřirozeným nádechem. Nechyběla zde ani právničina, dalo by se říct, že Angel je takovou pestrou směsicí žánrů. Ale když už nic, tak bylo fajn vidět známé tváře z původního seriálu, no a taky nám Angel dal celou řadu nových idolů v čele s Amy Acker.

5
Hodnocení na SerialZone.cz

Podobně jako u Archera, i tohle je jeden ze seriálů, které u nás nemají ani zdaleka tolik diváků, kolik by si zasloužily. Americans v sobě kombinují chytrý scénář, napínavou akci, zajímavý příběh a špičkové herecké výkony. Snažíme se vám je protlačit do povědomí už pěkných pár let a ani dnešek nebude výjimkou. Pokud tedy stále váháte, stále seriál odkládáte, tak je nejvyšší čas si k němu sednout a těch pár příjemných dnů nebo týdnů (záleží, jak moc vás pohltí a kolik času máte) s ním strávit. Určitě nebudete litovat, protože tento kousek patří k tomu nejlepšímu, co v televizi za poslední roky vzniklo.

4
Hodnocení na SerialZone.cz

Čtvrté místo je doslova protiklad všeho, co padlo u předchozího seriálu. Arrow se od začátku těšil mimořádné popularitě. Na stanici The CW představoval start superhrdinské éry, která pro ni byla zdaleka tou nejúspěšnější, co se sledovanosti i zájmu diváků týče. Stal se základem Arrowverse a nabaloval na sebe další a další spin-offy a doprovodné seriály. S Flashem, Supergirl, Legendami a později Batwoman tvořil ikonické crossovery, které budou pro mě jako diváka naprosté peklo, až jednou pojedu Arrowa a další seriály z univerza maratonem. Postupem času však zájem opadal, fanoušci si stěžovali na klesající kvalitu. I tak se ale Arrow dočkal osmi sérií a s přimhouřením oka lze říct, že skončil v pravou chvíli.

3
Hodnocení na SerialZone.cz

Možná bych se měla trošku stydět, ale o tomto seriálu vlastně pořádně nevím, co napsat. Vím, že patří mezi britské britcomové legendy a má spoustu nadšených fanoušků, mezi které ale osobně nepatřím. Nicméně seriál si místo v dnešní topce jistě zaslouží, už jen proto, že jde o jeden z nejdéle běžících britských sitcomů, který se dočkal celkem devíti sérií. Je to taková britská verze válečného MASHE, která si dává za cíl dělat si srandu z jiných filmů a seriálů, které berou téma války až příliš vážně. Seriál se ve své době stal natolik úspěšným, že se dočkal i doprovodného divadelního turné.

2
Hodnocení na SerialZone.cz

Tak nějak mi přijde, že většina áčkových seriálů patří mezi srdcovky předchozí generace. Dnešní mladí seriáloví fanoušci už nejsou zvyklí na podobné kousky, které se natáčely v devadesátých letech (a to ani raději nejdu ještě do dřívějších dob). Alias dodnes patří ke špičce v akčním žánru. Seriál byl ve své době hodně populární, a to především díky výbornému psaní, zábavné akci a celé řadě převleků. A nesmíme zapomenout na ty absurdní příběhy, které si pohrávali s hranicí sci-fi žánru.

1
Hodnocení na SerialZone.cz

Agentka už tu byla, ale samozřejmě původní Agenti nesmí v seznamu rozhodně chybět. Tento seriál vznikl v době, kdy nebyla žádná smlouva mezi Marvelem a Disneym, kdy Disney+ ještě vůbec neexistovalo a marvelácké kousky se snažila vedle Netflixu rozjet také komerční stanice ABC. Za seriálem stál jako producent Joss Whedon, který spolu s oblíbenou značkou dokázal získat velký zájem diváků dlouho před premiérou samotného seriálu. Trailer na první sérii, který byl zveřejněný v květnu, získal přes noc 20 milionů shlédnutí a zbořil všechny dosavadní rekordy. První série byla sledovanostní pecka, ovšem dál se seriál sezónu od sezóny zmenšoval a často se ocital na pomezí mezi prodloužením a zrušením. Závěrečná série byla naštěstí oznámena předem, takže jsme se dočkali krásného zakončení, u kterého skoro i slzička ukápla.

.

Čestné zmínky

Atlanta
Awkward. (Nešika)
The Addams Family (Addamsova rodina)
The Affair (Aféra)
Alexa & Katie (Alexa a Katie)
All American (Fotbalový talent)
Andromeda

Prostor pro vás

Které seriály začínající písmenkem A patří mezi vaše oblíbené? A jak se vám nápad na článkový seriál líbí? Máme příště pokračovat s dalším písmenkem?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře23zobraz všech 23 příspěvků
andromache

andromache

Ugh, Ash.. Jako miluju tu bandu kolem toho seriálu (prostě Tapertverze), ale ten level nechutnosti byl...
před 99 týdny
Litocha

Litocha

Předně jsem moc ráda za novou rubriku (už jsem si říkala, že je nějak ticho po pěšině - anketám už...
před 98 týdny
ragelly

ragelly

Ale jo, taky časem budou. Jen jsem potřebovala pauzu :D
před 98 týdny
Další články k tématu