16. 6. 2022

S lupou do historie: Chicago Fire

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Chicago Fire 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Chicago Fire
Žánr Akční, Drama
Stanice NBC
Vysílání 2012-????
Počet sérií 10+
Premiéra 10. 10. 2012
Délka pilotu 43 minut
Prům. hodnocení 85 % (od 1138 uživatelů)

O čem to je?

Seriál prozkoumává profesionální i osobní životy hasičů a paramediků hasičského oddělení v Chicagu. Po smrti hasiče Andrewa Dardena se skupina spolupracovníků rozdělí, když se Matthew Casey a Kelly Severide vzájemně viní z Dardenovy smrti. Na Kellyho dopadne ještě tíživější pocit viny, když se dozví, že ho z této tragédie obviňuje také Dardenova manželka. I přes tyto neshody se hasiči spojí poté, co málem zemře hasič Chistopher Herrmann.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděny crossovery s Chicago PD
Hodnocení celého seriálu: –

Akce v pilotu, ano, prosím. Takto to má vypadat. Chápu, že všechny seriály se časem jednak prodražují a čím dál více zabývají osobními příběhy, protože všechny potřebné je vybudované, ale hasiče sledujeme právě kvůli zásahům a napětí.

Osobně si ujíždím spíš na jiném seriálu z Chicago franšízy, takže hasiči pro mě (mimo crossovery s PD) byli novinkou. Ale teda tento pilot mi sedl. Dost nečekaný úvod, až jsem se lekl, slušná práce s dynamikou a fajn skladba postav. A je strašně super, že se nakonec nechal zlákat Rahm Emanuel, starosta Chicaga jako starosta Chicaga, to muselo být pro domácí něco. Ještě kvituju, že sice začínáme s nástupem nováčka, ale nejde se stylem představování postav nováčkovi a nám.

Máme tu, kolik, tři zásahy? A jak to hezky funguje. Je tu i něco z osobních linek, všechno hezky vyvážené, nepřeplácané, takže díl nenudí. Popravdě, pilot seriál nastartoval slušně, takže se nedivím, že tu s námi je už bezmála deset let a díky němu máme celou Chicago franšízu. Příjemný díl.

  • dost akce
  • vyváženost zásahů a osobních linek
  • nováček nefunguje k představení postav
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděny první 2 série
Hodnocení celého seriálu: –

K pokračování ve sledování jsem se dosud nedostala, ale když občas vnímám novinky okolo, vím, že ze seriálu odešly už tak dobré tři čtvrtiny původního osazenstva (a to ani nechci vědět, kdo všechno zemřel), jenomže co jiného od takového dlouhodobého seriálového držáka čekat, že jo. Bezkonkurenčně nejhorší je pro mě však informace o odchodu Jesseho Spencera, protože to je můj deal breaker, který mě velmi odrazuje od toho, abych tenhle seriál vůbec někdy dokoukala.

Každopádně to, co jsem viděla kdysi i při dnešním opáčku, mě rozhodně bavilo. Je to o neskutečně záslužné práci a z pohodlí domova se to parádně sleduje. Tolik dramat, kolik se jim přihodilo jenom za pilot, se někomu nestane ani za celý život. Je a ještě jich bude fakt strašně moc, na druhou stranu jsem si prošla 15 sériemi Grey’s Anatomy, takže mě jen tak něco nevyvede z míry.

Některé dějové linky mi přišly už zbytečně moc, jako kdyby jich tam i bez nich nebylo dost, ale co. Hrozně mě tady naopak bavilo to jakési hate-love přátelství mezi Caseym a Severidem. I zbytek postav mi přišel v pohodě, sice jich tam je hodně, ale zatím se nikdo neprojevil natolik, že by mi stihl začít vadit. Reálně mám teď chuť se dívat i dál, takže svůj účel seriál plní i po letech. Těžko říct, jak moc budu spokojená či nespokojená (to spíš) za x sérií, avšak první epizoda byla výborná.

  • Jesse Spencer!
  • práce hasičů
  • Casey a Severide
  • některé zbytečné a/nebo překombinované zápletky
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Status: viděla jsem zatím všechno, bohužel (dluhy v titulcích nepočítám)
Hodnocení celého seriálu: 70 %

To už je vážně tak dlouho, že si Fire zaslouží svoje místo v téhle rubrice? Člověku se to skoro ani nechce věřit, že Stanice 51 je tady s námi už celou dekádu (a minimálně jedenáctou řadu má jistou). A že já se od čtvrté série patlám s titulky ehm ;). Akorát si čím dál častěji říkám, že je to spíš na škodu, a že seriál má svůj vrchol za sebou už dlouho. Každopádně bylo zábavné a trochu surrealistické vrátit se na úplný začátek, kdy byli naši hrdinové ještě mladí (a u některých platí, že i naživu, fňuk).

Musím přiznat, že si nepamatuju, že by nějaký seriál začínal smrtí. Hasiče Andyho Dardena jsme sice znali tak dvě minuty, ale přesto je to pro mě tak nějak neobvyklé, aby tvůrci nechali někoho hned v pilotu umřít (a spoiler alert, Dardenův duch bude ve Fire otravovat po zbytek seriálu). Je zajímavé dívat se, jak se v té době Severide s Caseym nesnášeli. Někdy si člověk tak trochu přeje, aby jim to zůstalo. Ale hádám, že jak lidi, tak vztahy se vyvíjejí (akorát já si to nějak odmítám přiznat). Pobavilo mě hození nováčka Millse rovnou do vody, kdy měl dělat průvodce bandě malých capartů. Asi bych se tvářila stejně vyjeveně jako on :D. A protože ve Státech jsou součástí hasičských stanic i sanitky se záchranáři, první akce, kterou vidíme, je výjezd sanitky ke střelnému poranění. Musím přiznat, že mě překvapilo, s jakým klidem Shaw i Dawson zíraly do hlavně zbraně. Jako by to byl jejich každodenní chleba. Můžu ovšem jen říct, že je hrozná škoda, že si seriál nebyl schopen udržet napínavost a zábavnost výjezdů po celou dobu a že záchranné akce a hasičská práce postupem času ustupují idiotským vedlejším zápletkám, které nikoho nebaví. No nic.

Pokud jde o to, že by měl pilot nalákat k dalšímu sledování, tak se to myslím Chicago Fire daří. Máme tu zajímavé výjezdy do terénu, animositu mezi zásahovkou a záchranným oddílem (aneb jak by bylo dobře na světě, kdyby neexistovalo mužské ego, které se umí bohužel nafouknout do obřích rozměrů), tu více, tu méně sympatické postavy (s některými se sžijete postupně, některé budete nesnášet furt a u některých se nenávist dostaví časem, že jo Herrmanne), i zápletku s aplikací záhadné látky do ramene v případě poručíka Severida. Jen jsem už zapomněla, že Herrmann pak tak jede po penězích vlastně proto, že zažil vystěhování své rodiny z bankou zabaveného domu. Akorát teda nevím, jestli se mi líbí nebo nelíbí styl, jakým stanice nahuškala Millse do toho, aby pozval Shay na rande. Byť je z toho nejlepší hláška epizody. Já být Leslie, tak po nich asi hodím něco ostrého… Suma sumárum, pokud máte rádi hasičskou akci (jako já, i proto že oba mí rodiče byli hasiči), tak byste měli dát Chicago Fire šanci. První tři série si to rozhodně zaslouží.

  • „Peter Mills, are you gay? Because I am.“ By Leslie Shay
  • zajímavá hasičská/záchra­nářská akce
  • občas zůstává rozum stát nad chováním některých postav (byť zrovna já strašně ráda porušuju pravidla, takže jim v tomhle fandím, ale ne každému to musí sednout, proto kategorie +/-)
  • vztahy mezi některými postavami
  • ne každému asi sedne poněkud dusná atmosféra pilotu
80 %
Mé hodnocení
andromache

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Hned po pár prvních minutách mě překvapila uvěřitelnost. Nic tam nepřekáží. Myslím si, že je to originální seriál. policejní a seriály z nemocničního prostředí jsou každý druhý seriál, hasičský seriál se moc často nevidí. Je ukázáno, že i hasiči jsou jen lidé a ne vše jde hladce. V pilotu se našel prostor i na řešení vztahů a osobních problémů, ale spíš okrajově a netlačí to příliš na pilu. Jen postav je příliš a dost jsem se v nich ztrácel.

  • reálnost
  • originálnost
  • dobře poskládané scény a témata
  • i hasiči dělají chyby
  • přirozená hranice mezi profesním a osobním životem
  • zmatek v postavách
70 %
Mé hodnocení
Dom_Domec
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
andromache

andromache

Asi těžko.. Moje hodnocení celkově je 70% a uvažuju, že ho ještě snížím, protože poslední dobou je to...
před 96 týdny
minion93

minion93

Pamätám si, keď som serial objavila :D bolo skúškové a ja som si povedala že si trošku oddýchnem :D áno,...
před 96 týdny
phoboska

phoboska

No neviem, ale ten trailer vyzerá hrozne, vôbec by ma nenavnadil na pozeranie. A to One sexy cast, či ako to...
před 96 týdny
Další články k tématu