15. 8. 2022

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Africe

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Africe

Vítáme vás u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám nejzajímavější seriály světa s výjimkou anglických a amerických, protože těch už znáte dost. Doufáme, že díky této rubrice si vyplníte prázdná místa na naší mapě. Každé vydání se zaměřuje na 7 vybraných seriálů z jedné země.

Dvacáté vydání našeho cestovatelského článku strávíme tím, že se podíváme na produkci seriálů na celém africkém kontinentu. Nebudeme se tedy věnovat jen jednomu státu, ale půjde o naše nejobsáhlejší vydání, protože se na řadu dostane většina afrických zemí. Vynecháme jen Egypt, protože ten jsme si již představili v předchozím vydání. Věřím, že i tentokrát půjde o seriály víceméně neznámé českému divákovi, neboť je problémem nejen jazyková bariéra, ale také jejich dostupnost. Navíc se obávám, že kvalitativní laťka nebude nasazena tak vysoko jako obvykle.

V dnešní sedmičce si představíme několik seriálů, které si nejspíš cestu do vašeho watchlistu nenajdou. Přesto vám je chceme přiblížit, abyste si rozšířili obzory a zjistili, že i v Africe existuje televizní tvorba a pokud vás přeci jen zaujme, tak stojí za prozkoumání.

Sever Afriky

V dnešním článku začneme tvorbou v severní Africe. Již v minulém článku se představila tvorba z Egypta. Severní část Afriky patří mezi ty nejaktivnější v současné době a víceméně v každé zemi nějaká televizní tvorba vzniká. Například v Libyi stojí za zmínku historické drama The Two Leaders. V sousedním Alžírsku zase vznikl fantasy seriál Sultan Ashour 10. Zajímavé příběhy se objevily i v Tunisku. Seriál Harga sleduje osudy imigrantů, kteří se plaví do Itálie, a Nouba je romantický příběh z hlavního města země. Mezi severní země patří i Maroko, kde mají diváci k dispozici drama Rdat Lwalida o mladém Maročanovi, který se snaží vydělat peníze na přežití za každou cenu.

Senegal

Zatímco na severu Afriky se televizní tvorba najde, tak na západu je to o poznání slabší. V podstatě čestnou výjimkou je seriál Sakho & Mangane, a tak si ho představíme o něco blíže.

Sakho & Mangane (Sakho a Mangane)

Vysíláno 2019-????
Žánr Drama / Akční / Krimi
Dostupnost Channel 4
IMDb hodnocení 6,4 (137 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Upjatý policejní kapitán a oprsklý mladý detektiv musí spojit síly, aby ochránili město Dakar před nadpřirozenými silami, které tam začínají řádit.

Co si o seriálu myslíme?

Sakho a Mangane je seriál, který vznikl díky spolupráci Senegalu a Francie a je to první africký seriál, který do své nabídky zařadila britská stanice Channel 4. Diváci si chválí, že se tvůrci nebojí zapojit africkou mytologii, takže pokud máte chuť nahlédnout, jak to vypadá při vyšetřování v Dakaru, nezbývá než doporučit.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

Nigérie

Nyní už se přesouváme do střední části Afriky a podíváme se hlavně na tvorbu z Nigérie. I když zmínku si zaslouží i ghanský seriál An African City, který vznikal pro Youtube a šlo o takový africký Sex ve městě. V Nigérii je televizní tvorba přeci jen více rozvinutá, hned dva seriály můžete najít i v nabídce Netflixu. Tím první je právnické drama Castle & Castle a ten druhý si představíme o něco blíže.

Blood Sisters (Pokrevní sestry)

Vysíláno 2022
Žánr Krimi / Drama / Thriller
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 5,1 (922 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Nejlepší kamarádky Sarah a Kemi spojuje nebezpečné tajemství. Když ze zásnubního večírku zmizí bohatý nastávající ženich, nezbývá jim nic jiného než se dát na útěk.

Co si o seriálu myslíme?

Kdyby nic jiného, tak tato minisérie stojí za finální scénu. To, jaký zvrat přijde a jakým stylem je všechno podané, nutí trochu přehodnotit celý příběh. Celkově bych ale řekl, že by seriálu pomohlo, kdyby byl zkrácený na dva díly. Takto je příběh sice hezky rozdělený na čtyři části, od provedení přes útěk až k velkému finále, ale zároveň je tu třeba úplně zbytečná linka s doktorem, který se holky snaží zabít a prodat jejich orgány, kdy nakonec musí umřít úplně nevinná postava. Každopádně je skvělé sledovat, jak se postavy rozhodnou pro jinak naprosto absurdní řešení, které je tu omluveno rodinou ženicha a především jeho matkou. Najednou jde skutečně o to, že celé zabití a zbavení se důkazů dává smysl, teda než přijde na druhou mrtvolu. Rozhodně je ale pohled na činy konané v zoufalství zajímavý, jen ho úplně zbytečně přebíjí další linky. Za sebe bych přivítal něco čistšího a klidně i s větším důrazem na africkou kulturu nejen v úvodním díle.

60 %
Mé hodnocení
Jesmot

K Blood Sisters jsem se dostala v rámci NPL a moc jsem se těšila na výměnu všedního prostředí za nigerijskou kulturu. Na místní outfity, účesy apod. skutečně zajímavý pohled byl, ale dívat se na jejich náturu a myšlenkové pochody spíš bolelo. Ústřední příběh vraždy jako takový by nebyl špatný, ale vyplňovala ho série hluchých míst a zbytečných zápletek. Kdyby byl seriál pojat jako satira, vlastně bych ho i doporučila. Tvořit se někde v Evropě, v Americe, ona odlehčená, komediální nota by mu náramně sedla. Mně samotné se totiž chtělo při sledování smát, teda kdyby se tam všichni netvářili pořád tak smrtelně vážně. Výhodou je, že to má pouze 4 epizody, takže pokud chcete vyzkoušet něco jiného s jinak smýšlejícími a chovajícími se postavami, Blood Sisters by mohly být cestou.

N/A
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Keňa

Po Nigérii se posuneme na západ Afriky. Tam je místy televizní tvorba taky vcelku rozvinutá. Například ugandské seriály Beneath the Lies nebo Sanyu získávají (či získávaly) ocenění místních kritiků. Za zmínku stojí například i Siri Ya Mtungi, který se natáčel v Tanzanii a původně vznikal hlavně jako seriál, který má zvýšit povědomí o místních problémech. Příspěvek mají na kontě i tvůrci ze Rwandy, jež se podíleli na projektu Disconnected, který vznikal během doby nejpřísnější karantény Covidu-19. A nakonec se tak dostáváme do Keni, tam už před pár lety vznikl seriál Sue Na Jonnie a navíc tam jen před pár týdny odstartoval první projekt pro Netflix. A ten si představíme blíže.

Country Queen (Vesnická královna)

Vysíláno 2022-????
Žánr Drama / Rodinný
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 4,3 (197 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Plánovačka akcí z Nairobi se po deseti letech vrací do své vesnice, kde se střetává se svou minulostí a těžební společností, která hrozí zničením jejího domova.

Co si o seriálu myslíme?

Zprvu to vypadá na takový nenápadný, trochu nudný příběh, který nikam moc nesměřuje. Jak se ale postupně rozplétají všechny plány Eco Rock a Sibaly, dostává to temnou atmosféru a celý seriál se mění na něco dramatičtějšího. Celkově jde o těžší téma, které je skutečně krásně spojeno s africkou kulturou, jiným fungováním, společenskou hierarchií a v rámci samotné Afriky podtrženo propastnou rozdílností mezi venkovem a městy. Je ale škoda, že kromě snahy dostat do příběhu toto všechno, se tvůrci rozhodli „obohatit“ příběh o spoustu vedlejších rovin. Bohužel se tak po šesti epizodách vše mění spíš ve zbytečné vztahové drama a neoriginální klasiku, čemuž se dalo vyhnout. Osobně si myslím, že by seriálu více seděl závěr po první sérii, klidně s koncem, který nechá každého domyslet si, co dál. Takto je to ale zbytečně hnané do extrému a dobrý pocit, který z tohoto dost smutného a reálného námětu vycházel, končí v zapomnění.

70 %
Mé hodnocení
Jesmot

Akisa sa živí ako plánovačka akcií v Nairobi. Svoj starý život a rodnú dedinu nechala za sebou, no zdravotný stav jej otca ju donúti vrátiť sa domov a čeliť tak vlastnej minulosti. Jej návrat nie je taký ľahký, najmä po traumatizujúcej udalosti, ktorá ju donútila dedinu opustiť pred pár rokmi. Bojuje s každým a so všetkým, hnevá sa na každého. Chce čo najskôr všetko uzavrieť a vrátiť sa k svojmu životu v meste. Druhá linka, ktorá sa postupne prepletá s tou jej, má eko charakter. Boj s ťažobnou spoločnosťou, ktorá má záujem aj o pozemok jej rodiny. Country queen má námet, ktorý nie je zlý, ale bohužiaľ ani ničím originálny. Čo seriálu nemožno vytknúť, je snaha produkcie zobraziť rozmanitosť krajiny a kultúry, boje, zúfalstvo spôsobené chudobou a korupciou. Seriál predstavuje o trochu lepší priemer; ak si človek odmyslí niektoré postavy, tak aj lepší. Neurazí, ale ani až tak nenadchne.

60 %
Mé hodnocení
Kahlan

Jižní Afrika

Tak už nám zbývá jen jih a než dojdeme k největším u africkému producentovi, tak zmíním i Windeck, telenovelu z Angoly.

Nikoho asi nepřekvapí, že nejvíce televizních programů se natáčí v Jihoafrické republice. Do našeho výběru se protlačily hned čtyři místní seriály a s trochou nadsázky se dá říct, že dnešní vydání klidně mohlo dopadnout jako 7 zástavek v Jižní Africe. Než se podíváme blíže na vybrané seriály, tak je třeba říct, že za toto postavení vděčí hlavně spolupráci s Netflixem. Do výběru se nám nevešly seriály Queen Sono (Královna Sono), Kings of Jo'burg (Králové Jo'burgu) nebo JIVA! (Tancuj!). Nedostalo se také na jarní novinku Recipes for Love and Murder. Ale už to nebudeme zdržovat a podívejme se na seriály, které se do výběru vešly.

Charlie Jade

Vysíláno 2005
Žánr SciFi / Fantasy / Drama
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 7,2 (1 144 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Tři světy… Jedna naděje.

Charlie Jade je soukromé očko v Kapském městě, kterému dominuje hrabivá nadnárodní korporace Vor-Tech, která experimentuje s cestováním mezi paralelními světy.

Za Charliem jednoho dne dojde mladá dívka s prosbou o pomoc, ale druhý den je nalezena mrtvá. Při pátrání po jejím vrahovi zjistí, že dívka není nikde registrovaná, prostě neexistuje… Neexistuje? Určitě existuje, ale v paralelním Kapském městě, přesněji v jedné z jeho tří verzí s názvem Gama…

Při náhlém bombovém útoku v Gama verzi Kapského města dojde k úkazu, při kterém se Charlie spolu s atentátnicí přesune ze své Alfa verze do Beta verze Kapského města.

Charlie se snaží zachránit svůj život, najít odpovědi na své otázky, řešit nové případy, ale hlavně přijít na kloub tajemstvím obestírajícím korporaci Vor-Tex…

Co si o seriálu myslíme?

Jen málo Sci-Fi seriálů je natočeno výhradně pro inteligentní a pozorné diváky. O to větší překvapení, že jeden takový vznikl v JAR.

Pět paralelních světů propojených technologií téměř všemocné tajemné společnosti Vexcor, pět světů (dystopická futuristická Alpha, Beta ve které existujeme, alternativní Gamma a dva další) s odlišným stupněm technologického vývoje, společenským uspořádáním a v neposlední řadě s jinou vizualizací. Dva hlavní hrdinové, kteří se jako jediní mohou mezi nimi pohybovat bez technologie Vexcoru. První z nich (Charlie) je soukromý detektiv, typově téměř jako z americké drsné školy, který se po teroristickém útoku v Gammě, zaměřeného na zařízení spojující světy, dostane z Alphy do Bety. Druhým z nich (01 Boxer) je psychotický syn jednoho z vlastníků Vexcoru. Oba dva se nechovají v různých světech stejně, v každém prostředí se uplatňují jiné složky jejich osobností. Jaké jsou cíle korporace a čím je motivovaný negativní hrdina se odkrývá po částech…

Charlie Jade klade zvýšené nároky na pozornost diváků, zvyklých na soudobé netflixoidně simplexní lineární seriály. Když uvidíte nápis Verse a potom např. Alphaverse, tak vždy „přešeltujte“ mysl, protože je to střih do dalšího světa. Jako by to nestačilo, tak je seriál doplněný mixem vizí, podpříběhů a retrospektiv, k tomu děj souběžně pokračuje ve všech světech. Ne vše je zcela vysvětleno, na některé souvislosti musíte přijít sami.

Seriál nejde ani náhodou soudit po zhlédnutí pilotu. Atmosféra někdy připomínající Blade Runnera (včetně nedokonalého CGI), prostředí Kapského města, skvělý hudební podkres, neotřelý vizuální styl, neuvěřitelný rozvoj charakterů postav (nejen hlavních), slušné herecké výkony, někdy zcela nepredikovatelný až matoucí vývoj, komplikovaný děj a střihy mezi světy, vyžadující výraznou pozornost diváka – to vše dohromady spolu s dobře napsaným scénářem dalo vzniknout jednomu z nejlepších děl v žánru sci-fi. K jeho smůle nemá šanci oslovit mainstreamového diváka, a proto je podceňovaný, téměř neznámý a po 18 letech od jeho natočení téměř zapomenutý. Milujete-li sci-fi, tak neváhejte ani sekundu!
80 %
Mé hodnocení
_-0-_

Trackers (Stopaři)

Vysíláno 2019-????
Žánr Drama / Krimi / Thriller
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 6,5 (1 224 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Jižní Afrika, organizovaný zločin, pašování diamantů, nosorožci dvourozí a mezinárodní teroristické spiknutí. Těmito slovy by se dal charakterizovat seriál Trackers, který je adaptací stejnojmenného románu z roku 2011 od jihoafrického spisovatele Deona Meyera. Jedná se o akcí nabitý thriller, ve kterém se prolínají tři příběhové linie. Seriál vznikl v koprodukci jihoafrické stanice M-Net, německé ZDF a Cinemaxu. Je zcela natočen v Jižní Africe.

Co si o seriálu myslíme?

Když jsem tomuto seriálu před několika lety zakládal profil tady u nás na Serialzone, tak mě celkem dost zaujal už začátek synopse – Jižní Afrika, organizovaný zločin, pašování diamantů a k tomu nosorožci a mezinárodní teroristické spiknutí – vždyť to prostě musí být pecka! No, ani moc ne. V seriálu se setkáme s pěti hlavními postavami – Lemmer je bývalý agent jihoafrické zpravodajské služby PBI, který kvůli jednomu zpackanému případu přišel o svou kariéru. Milla Strachan je čtyřicetiletá žena, která opustila násilnického manžela a která se stane analytičkou v PBI a tím se ocitne v samém centru spiknutí. Janina Mentz je šéfkou PBI, Flea van Jaarsveld je stopařka divokých zvířat s temnou minulostí a Lukas Becker je mezinárodní špión a údajný agent CIA. Každá postava má samostatnou příběhovou linii, které se však postupně vzájemně propojují. Od seriálu jsem čekal akční špionážní thriller, dočkal jsem se však mdlého příběhu s nezajímavými postavami a slabými hereckými výkony. Závěrečný díl, kdy se vše propojilo, považuji za nejlepší, ale jako celek nic moc.

60 %
Mé hodnocení
Furiant

Blood & Water (Krev a voda)

Vysíláno 2020-????
Žánr Drama
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 6,6 (3 139 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Dívka z Kapského Města se po náhodném setkání na večírku rozhodne zjistit, jestli je plavecká hvězda ze soukromé školy její sestra, kterou unesli po porodu.

Co si o seriálu myslíme?

Seriál z Jižní Afriky mi nabídl Netflix před dvěma lety a v rámci plnění seriálové mapy jsem si ho pustila. Námět mi přišel zajímavý, zpracování příběhu nebylo špatné. Vše se odehrává na střední škole, kde se na pozadí ústředního motivu setkáváme s klasickými problémy tohoto věku. Přátelství, lásky, zklamání, prestiž, to vše je obaleno záhadou unesené sestry hlavní hrdinky. Ta se na vlastní pěst vydává po stopě, na kterou ji náhodou upozorní nový přítel. Příběh je samozřejmě zamotaný, záhada se rozmotává pomalu. Občas je konání některých jedinců nelogické a hlavní hrdinka mi často lezla silně na nervy. Ale jinak se to celkem dalo a ten, kdo má rád teen seriály, bude spokojen.

80 %
Mé hodnocení
Hazy.1

Reyka

Vysíláno 2021-????
Žánr Krimi / Drama / Thriller
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 6,3 (685 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Jihoafrická expertka na kriminální profilování Reyka Gama má díky traumatu z únosu v dětství v roce 1994 hluboký vhled do mysli deviantů londýnského Scotland Yardu. Nyní, když je sama matkou a vrací se do svého rodného města v provincii KwaZulu-Natal, aby vyšetřovala sériové vraždy, se jí to může stát osudným.

Co si o seriálu myslíme?

Hlavní postavou tohoto seriálu je Reyka Gama, která byla v dětství unesena. Než se jí podařilo utéci, tak ji čtyři roky držel v zajetí Angus Speelman a vychovával ji jako svoji dceru. Teď je z Reyky expertka na kriminální profilování a spolupracuje s policií, což ji dovede až k vyšetřování sériových vražd. Speelman je za mřížemi a chce požádat o podmíněné propuštění. Seriál se odehrává ve dvou časových liniích – první z nich je minulost v letech 1994–98, kdy byla Reyka unesena, ta druhá je pak současnost. V ní se z velké části vyšetřují sériové vraždy, ale také se prozkoumává i současný vztah Reyky a Anguse, který zdaleka není uzavřený. Samotný případ vražd i jihoafrické reálie jsou celkem zajímavé, ale seriál má velmi pomalé tempo, a tak mě již během druhé epizody začal nudit. Reyka jako postava mi byla dost nesympatická, stejně tak mi k srdci nepřirostly ani další postavy. Pokud hledáte kriminálku s temnější atmosférou a odehrávající se v netypickém prostředí, určitě se na seriál podívejte, avšak pokud máte rádi něco více akčnějšího či kvalitnějšího, seriálu se obloukem vyhněte.

60 %
Mé hodnocení
Furiant

Podívejte se, kam se rubrika zatím vypravila


Máte už na své mapě vybarvené některé z afrických zemí? Nebo pro vás byl dnešní článek pouze přehledem neznámých seriálů? A padl vám některý ze seriálů z našeho výběru do oka (a watchlistu)?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
_-0-_

_-0-_

Ad Charlie Jade: - četné retrospektivy jsou často vytvořeny jako dávka po sobě jdoucích flashbacků,...
před 87 týdny
Další články k tématu