15. 9. 2022

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Indii

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Indii

Vítáme vás u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám nejzajímavější seriály světa s výjimkou anglických a amerických, protože těch už znáte dost. Doufáme, že díky této rubrice si vyplníte prázdná místa na naší mapě. Každé vydání se zaměřuje na 7 vybraných seriálů z jedné země.

Jednadvacáté vydání našeho cestovatelského článku strávíme tím, že se podíváme na produkci seriálů v Indii. Budeme se tedy soustředit jen na jednu zemi, jejíž produkce však nepatří mezi ty nejpopulárnější u našich uživatelů. Znovu tak půjde o seriály víceméně neznámé českému divákovi, neboť je problémem nejen jazyková bariéra, ale také jejich dostupnost. I když i ta se zlepšuje díky dostupnosti streamovacích služeb.

Indická tvorba si od svého vzniku prošla velkými změnami. První televizní seriál s názvem Hum Log se vysílal se v roce 1984 a je třeba říct, že od té doby se televizní tvorba neskutečně změnila. Přesto se i dnes najde mnoho lidí, kteří s nostalgickou láskou vzpomínají na seriály z konce osmdesátých let, jako Mahabharat nebo Ramayan. Jde totiž o velmi populární mytologické příběhy.

Zhruba deset let poté, v roce 1998, se začal vysílat seriál C.I.D.. Je to klasická kriminálka, ale co už tak klasické není, je počet epizod. Podle IMDb jich je totiž hned 1549 a to byl v roce 2018 po dvaceti letech ukončen. V Indii si vytvořili také oblíbeného superhrdinu Shaktimaana, který byl mezi dětmi velmi populární a do dnešní doby si nachází místo v programu na pravidelné reprízy. Když se posuneme do 21. století, tak je třeba zmínit sitcom Sarabhai vs. Sarabhai. Ten je považován za jeden z nejpovedenějších indických komediálních seriálů.

Další velká změna přišla s nástupem streamovacích služeb. Hlavně dvojice Amazon – Netlix se podílela na tom, že se indická tvorba začala prosazovat výrazně i na celosvětovém trhu. Možná jste na některé z nich narazili i vy, pokud pomineme seriály vybrané k bližšímu představení, tak na Netflixu můžete najít například Typewriter (Psací stroj), Bard of Blood (Krvavý bard), She (Ona), Indian Matchmaking (Manželství po indicku), Ray nebo Aranyak (Výspa světa). A jen v roce 2022 měli premiéru také Mai (Mai: Matčin hněv), The Fame Game (Hra na slávu) nebo Eternally Confused and Eager for Love (Na věky zmatený, po lásce hladový). Na Amazonu je můžete doplnit ještě například o Four More Shots Please! nebo Breathe: Into the Shadows (Dýchej: Do stínů).

Nejvíce mě však překvapilo, že tři nejčastěji hodnocené indické seriály podle uživatelů IMDb neměli u nás na Serialzone ani založený profil a jsem rád, že jsem to mohl napravit. Seriál Aspirants hodnotilo skoro 300 tisíc lidí a drží si hodnocení 9,2. Druhým je Scam 1992: The Harshad Mehta Story s hodnocením 9,3 od více než 140 tisíc uživatelů a tím třetím je Dhindora , které přisoudilo 115 tisíc hodnotících průměrnou známku 8,8.

Teď už ale k dnešní sedmičce, kde si představíme několik seriálů, které zatím cestu do mnoha českých watchlistů nenašly. Přesto vám je chceme přiblížit, abyste si rozšířili obzory a zjistili, že i v Indii existuje televizní tvorba, která stojí za prozkoumání. Jejich průměrné hodnocení na IMDb totiž neklesá pod 8 z 10. Třeba si i vy vyberete něco nového ke sledování.

Sacred Games

Vysíláno 2018–2019
Žánr Drama / Krimi / Thriller
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 8,5 (87 031 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Pohrdavý bombajský policejní důstojník Sartaj Singh dostává tip ohledně místa, kde se nachází zločinecký boss jménem Ganesh Gaitonde. Zatímco se životy těchto dvou mužů spojují, dochází k odhalení hry, která je mnohem větší než kterýkoliv z nich. Seriál vychází ze stejnojmenného románu Vikrama Chandry.

Co si o seriálu myslíme?

Indická tvorba (až na pár výnimiek) bola pre mňa dlho veľkou neznámou. Takmer vždy som si predstavovala nejakú farebnú, šialenú komédiu, kde každý spieva. Preto pre mňa boli Sacred Games celkom príjemným prekvapením. Námet je vcelku zaujímavý; jeho obdoby tu už boli, no aj napriek tomu funguje. Indický gangster, o ktorom dlho nebolo počuť, sa spojí s policajtom, aby mu oznámil, že sa stane niečo veľké a on má 25 dní na to, aby tomu zabránil. V seriáli sa striedajú dve dejové roviny. Tá prvá sleduje príbeh Ganesha Gaitondeho, ktorý sa od malého chlapca vypracoval na šéfa gangu. Tá druhá zase Sartaja Singha, ktorý sa snaží prísť na to, prečo sa Gaitonde ozval práve jemu, a zároveň pátra po tom, čo sa má stať a ako tomu zabrániť. Svojho obľúbenca si možno ani nenájdete, ale prejdete si s nimi všetkým. Prechádzku ružovým sadom nečakajte. Seriál má akciu, spád, zvraty, odhalenia. V prvej sérii to funguje na výbornú. Druhá už trochu zaostáva za tou prvou, v istých veciach pôsobí inak. Aj napriek tomu sa seriál oplatí pozrieť. Vonku sú dve série a ak som dobre googlila, tak tretia sa už neplánuje.

70 %
Mé hodnocení
Kahlan

Mirzapur

Vysíláno 2018-????
Žánr Drama / Akční / Krimi
Dostupnost Amazon
IMDb hodnocení 8,5 (70 552 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Při svatebním obřadu dojde k šokující události, která vyvolá řadu dalších následků. Seriál ukazuje vládnutí a vládu mafiánů a rivalitu a zločin panující v oblasti Uttarpradéš. Vše se točí kolem drog, zbraní a bezpráví.

Co si o seriálu myslíme?

Mirzapur je indické drama, které můžete najít na Amazonu. Na IMDB má velmi slušné hodnocení a patří mezi nejpopulárnější indické série současné době. Zatím se vysílaly dvě série, ale Amazon seriál prodloužil a třetí série se chystá. Hlavní hvězdy jsou pravidelně vyzdvihovány za své výkony a především Pankaj Tripathi sklízí chválu ze všech stran. Pokud vás láká nahlédnout do mafiánského prostředí v Indii, tak Mirzapur vám dává možnost.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

Delhi Crime

Vysíláno 2019-????
Žánr Drama / Krimi
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 8,5 (20 998 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Založeno na případu skupinového znásilnění Jyoti Singh Pandey v roce 2012. Sledujeme policejní vyšetřování, které se snaží najít viníky, kteří jsou za toto zodpovědní.

Co si o seriálu myslíme?

Seriál Dehli Crime jsem rozkoukala v rámci loňské seriálové výzvy, zaujalo mě prostředí indické policie i hlavní postava žena. O rozdílné kultury se hodně zajímám, stejně jako o zastoupení žen v tradičně „mužských“ oblastech. Seriál přináší tvrdou realitu indického velkoměsta i policejní práce, která se hodně liší od té západní. První série řeší zločin hromadného znásilnění, což je podle mě v Indii velké téma. Děj je poměrně svižný a akční, policie se v Indii s nikým nemazlí. Zaujalo mě, že mnohem víc než na technologie se zde spoléhají na informace od lidí. Postavy jsou zajímavé, i když se s jejich osobními životy seznámíme jen okrajově, jsou uvěřitelné, mají určitou hloubku a odlišení, dělají chyby. Zrovna jsem dokoukala druhou sérii, která nahlédne trochu i do rasového problému Díli a stereotypů, kterým podléhá i policie. Opět to dává seriálu o něco větší hloubku. Líbí se mi, že problém je předložen přirozeně a pouze v rámci děje seriálu, zároveň je ale dostatečně vykreslen. Dehli Crime je tedy lehce nadprůměrná akční detektivka, zajímavá hlavně kulturní odlišností a jinými postupy policie. Zaujme zvlášť, pokud už vám západní kriminálky splývají. Postavy jsou zajímavé, děj rychle ubíhá. Jediné, na co jsem si opravdu musela zvyknout, jsou neustálé hysterické reakce zadržených, nebo policejní násilí. Předpokládám, že v kontextu Indie je toto ale běžné.

80 %
Mé hodnocení
KamilkaP.

Indická produkce mně baví čím dál více, asi není náhoda, že USA mají Hollywood a Indie Bollywood. Jistě, okopírovat zavedenou značku je vychytralé, ale faktem je, že tím se filmová a nyní i seriálová tvorba posunula na úroveň solidní podívané i pro „západního“ diváka. Vedle okopírovaných trademarků si Indové pořád nechávají pro ně typické znaky jako barevnost, veselí, tanečky nebo hudbu. Delhi Crime je ale úplně jiné kafe a přitom pořád indické. Seriál je natočený podle skutečnosti a nečekal jsem, že mě tak chytne. Z pohledu filmařského sice trpí některými neduhy, ale zase vyzní syrovost brutálního zločinu ve vazbě na indické prostředí, které je pro mě velkou neznámou. Skvělá atmosféra a až neherecký projev některých postav (silně mi to připomnělo Formanovy filmy s využíváním neherců) stvořily napínavý děj, kdy si mladý pár nastoupil do autobusu, aby za pár minut zažil něco hodně děsivého a dívka je brutálně znásilněna. Přitom to nevidíte, ale když policejní šéfová vyslýchá oběť, tak to jsem se až otřepal, je to fakt síla. Rozjeté policejní vyšetřování obnaží řadu neduhů v systému a společnosti, kde se takové věci dějí a práce policistů a jejich inteligence mě donutila k trpkému pousmání. Oni to ovšem také nemají lehké, honit zločince pomalu až v džungli, žádná slast. Tady zapomeňte na kamery, vrtulníky s termo viděním a jiné vymoženosti. Ale aspoň vím, jak to v Indii funguje a jsem rád, že se indická produkce nebojí ukázat temný případ, který je odvrácenou stranou Bollywoodu.

70 %
Mé hodnocení
RichardK

Kota Factory

Vysíláno 2005
Žánr Komedie / Drama
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 9,1 (70 627 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Hlavní postavou je Vaibhav Pandey. Ten se připravuje na nástup do Indian Institute of Technology. Nejprve musí složit přijímací zkoušky. Sledujeme, jak je na něj vyvíjen nátlak a rivalitu mezi ním a jeho přáteli.

Co si o seriálu myslíme?

Kota Factory je indická komedie, kterou můžete ke sledování najít na Netflixu. Má pouze dvě série a každá z nich má jen 5 epizod, ale rozhodně to není známka slabé kvality. Na IMDb si drží průměrné hodnocení 9,1, kterým se může pochlubit jen málokterý seriál. Kota Factory se zaměřuje na studenty, kteří se chystají na zkoušky z IT, takže pokud je to i vaše zaměření, myslím, že nešlápnete vedle, pokud seriál vyzkoušíte.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

The Family Man

Vysíláno 2019-????
Žánr Akční / Drama
Dostupnost Amazon
IMDb hodnocení 8,7 (85 283 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Sledujeme příběh muže, který pracuje pro National Investigation Agency (NIA). Zatímco bojuje proti teroristům, musí se také starat o svoji rodinu, na kterou má dopad jeho nebezpečná, stresující a málo placená práce.

Co si o seriálu myslíme?

The Family Man je špionážní thriller, který můžete najít na Amazonu. Opět se jedná o velmi dobře hodnocený seriál, který sbírá nominace na indické či asijské ceny jako na běžícím páse. Má za sebou dvě velmi úspěšné série a chystá se i třetí řada. Pokud vás zajímá, jak fungují informační služby v Indii, tak Family Man vám dává šanci nakouknout pod pokličku místních agentur.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

Panchayat

Vysíláno 2020-????
Žánr Drama / Komedie
Dostupnost Amazon
IMDb hodnocení 8,9 (68 271 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Panchayat je komediální drama, které zachycuje cestu postgraduálního inženýra Abhishka, který se kvůli nedostatku lepšího zaměstnání připojí jako sekretář kanceláře místní samosprávy ve vzdálené vesnici Uttar Pradesh.

Co si o seriálu myslíme?

Indická tvorba pro mě představuje pomalu jiný vesmír, postavy jsou jiné, kamera je blízko tureckým telenovelám a celkově i žánrově nejde seriály porovnávat s evropskou tvorbou. Tady jsem doufal v příjemnou komedii, která si na nic nehraje, když nejsme v USA, možná i trochu té satiry, ale místo toho mi ze začátku bylo trapně za postavy a chvílemi jsem se o ně až bál. Naštěstí nemůžu říct, že by to byl vysloveně špatný seriál, nebo šel výrazně pod průměr, jen je tu laťka nastavená trochu jinde. Život na tomto opomenutém kousku světa, seriálové vesnici, jako by se zastavil a přináší spoustu absurdních situací, které ale tak nějak donutí cítit s postavami. Už jen v úvodu člověk prostě chce, aby všechno dopadlo dobře, žena se stihla naučit hymnu a všichni byli „zachráněni“, ale zároveň víte, že vlastně jde tak trochu o banalitu a nikomu vysloveně nejde o život. Je to zkrátka zase něco úplně jiného s dosti odlišným smýšlením a kulturou.

60 %
Mé hodnocení
Jesmot

Paatal Lok

Vysíláno 2020-????
Žánr Krimi / Drama / Thriller
Dostupnost Amazon
IMDb hodnocení 8,0 (59 342 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Policistovi přistane na stole případ života, když jsou čtyři podezřelí chyceni při atentátu na novináře. Snaha o to ho vede k proceduře „Paatal Lok“ a k šokujícím objevům v minulosti čtyř podezřelých.

Co si o seriálu myslíme?

Příběh Paatal Lok je volně založen na knize The Story of My Assassins od Taruna Tejpala. Cynický policajt v něm vyšetřuje velký případ, který ho zavede do podsvětí. Můžete ho najít na Amazonu a i tentokrát jde o dobře hodnocení seriál, který se může pyšnit několika místními televizními cenami. Zatím se odvysílala jedna série, která čítá 9 epizod a Amazon nezahálel a objednal si druhou řadu.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

Podívejte se, kam se rubrika zatím vypravila


Máte už na své mapě vybarvenou Indii? Nebo pro vás byl dnešní článek pouze přehledem neznámých seriálů? A padl vám některý ze seriálů z našeho výběru do oka (a watchlistu)?

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Pajky

Pajky

Taky jsem vnímal indickou tvorbu podobně - jako Bollywood. Ale zjistil jsem, že hlavně ta moderní tvorba...
před 83 týdny
Tulrika

Tulrika

Já jsem velký fanda Bollywoodu. Co začalo jako vtípek s kamarády, skončilo sledováním posledních...
před 83 týdny
_-0-_

_-0-_

Je fakt, že mám indickou seriálovou tvorbu spojenou s příšernostmi typu: Kyunki Saas Bhi Kabhi Bahu...
před 83 týdny
Další články k tématu